Το Instagram «θανατώνει» τους influencers;-Πώς το μπλόκο στα likes θα επηρεάσει τα κέρδη τους

Σε κατάσταση πανικού είναι δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Instagram σε ολόκληρο τον κόσμο αφού το δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτυώσεις αποφάσισε να αποκρύψει τα like.
 
Τι σημαίνει όμως το να κρύψει τα like; Ότι ο χρήστης Α δεν θα μπορεί να βλέπει πόσα like έχει ένας ο χρήστης Β παρά μόνο τα άτομα που έχουν κάνει like.
 
Κάτω από την ανάρτηση που εμφανίζεται στο feed των χρηστών ο αριθμός των likes έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «περισσότερα» ή άλλοι  («more» ή «others»). Αν ο χρήστης πατήσει πάνω στη λέξη αυτή βλέπει σε σειρά τους λογαριασμούς που έχουν κάνει like στην ανάρτηση, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.
 
Οι ιθύνοντες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή αυτή θα κάνει τους χρήστες να νοιώθουν πιο άνετα στο να μοιράζονται φωτογραφίες τους χωρίς τον φόβο να λάβουν μικρό αριθμό likes που στη σημερινή εποχή – καλώς ή κακώς – αποτελεί… όνειδος για τους χρήστες.
 
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ιnstagram, Ανταμ Μοσέρι, η κίνηση αυτή αφορά την αλλαγή του τρόπου που νοιώθουν οι χρήστες – κυρίως οι νεότεροι- απέναντι στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Όπως έγραψε στο twitter, «από σήμερα ένας μικρός αριθμός ατόμων παγκοσμίως δεν θα μπορεί να βλέπει τον αριθμό των likes που παίρνουν οι άλλοι για τις φωτογραφίες τους». Θα μπορούν ωστόσο να βλέπουν τα likes στις δικές του φωτογραφίες.
 
Η αρχή έγινε από τον περασμένο Απρίλιο στον Καναδά και ακολούθησαν τον Ιούλιο η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Από σήμερα, στον… χορό της απόκρυψης του αριθμού των likes που συγκεντρώνουν οι αναρτήσεις του Instagram, μπαίνει και η Ελλάδα.
 
Οι πιο διάσημοι και πάμπλουτοι influencers του πλανήτη όπως Κιάρα Φεράνι, Κάιλι Τζένερ, Σελένα Γκόμεζ, Αριάνα Γκράντε, Κιμ Καρντάσιαν, Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά και πολλοί άλλοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν από αυτή την τεράστια αλλαγή στο Instagram.
 
Η οικονομική διάσταση του θέματος
Πέραν της ψυχολογικής υπάρχει και μια σημαντική οικονομική διάσταση στο θέμα, καθώς η σημαντική αυτή αλλαγή επηρεάζει όλους τους χρήστες και ειδικά την δημοτικότητα των influencers οι οποίοι θα έχουν μείωση των εσόδων τους.  Και αυτό γιατί τα likes παίζουν μεγάλο ρόλο για το αν κάποια υπηρεσία ή προϊόν θελήσει να διαφημιστεί μέσα από έναν influencer που έχει εκατομμύρια ακολούθους και αυτόματα εκατομμύρια likes.
 
Τα τελευταία χρόνια τα εισοδήματα των influencers (επιδραστικών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση. Η διαφημιστική εταιρεία Izea βρήκε ότι η μέση τιμή της χορηγίας για μια φωτογραφία στο Instagram έχει αυξηθεί από 121 ευρώ το 2014 σε 1.490 το 2019.
 
Η συγκεκριμένη έκθεση διερεύνησε το περιεχόμενο που καλύπτεται από χορηγίες στο Facebook, το YouTube, το Instagram και άλλα μπλογκ, εξετάζοντας τα ποσοστά από το 2014 έως το 2019. Από μικρο – influencers (άτομα με λιγότερους από 100.000 ακολούθους) μέχρι διασημότητες, διαπιστώθηκε ότι έβγαζαν σχετικά καλά χρήματα.
 
Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι το μέσο κόστος της χορηγίας για μια φωτογραφία στο Instagram έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2018 έως το 2019. Το κόστος της χορηγίας για μια ανάρτηση σε μπλογκ (ιστολόγιο) έχει αυξηθεί επίσης δραματικά από 6,71 ευρώ το 2006 σε 1.308 ευρώ το 2019.
 
Τα βίντεο του YouTube προσφέρουν τις υψηλότερες αμοιβές από 381 ευρώ το 2014 σε 6.080 ευρώ το 2019. Η κοστολόγηση μιας ανάρτησης στο Facebook επίσης έχει αυξηθεί από 7,36 ευρώ το 2014 σε 358 ευρώ το 2019, ενώ την ίδια περίοδο αύξηση παρουσιάστηκε και στο κόστος των αναρτήσεων του Twitter και των μπλογκ. Σε ό,τι αφορά το Twitter η αύξηση που σημειώθηκε είναι από 26 ευρώ το 2014 σε 382 ευρώ το 2019, ενω για τα μπλογκ είναι από 369 ευρώ σε 1.308 ευρώ.
 
Όσο περισσότεροι άνθρωποι σπεύδουν να γίνουν influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο η βιομηχανία αυτή ερευνάται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Τον προηγούμενο μήνα τρεις influencers είχαν αναρτήσεις στο Instagram που προωθούσαν κάποια προϊόντα που βοηθούν στην απώλεια βάρους, οι οποίες απαγορεύτηκαν από την υπεύθυνη Αρχή για την τήρηση της Διαφημιστικής Δεοντολογίας, καθώς κρίθηκαν “ανεύθυνες”.
 
Στην αρχή του έτους η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών προειδοποίησε ότι ορισμένες δημοσιεύσεις των influencers μπορεί να παραβιάζουν το νόμο της κατανάλωσης, αν δεν καθιστούν φανερό πότε τα προϊόντα που παρουσιάζουν έχουν πράγματι ως στόχο τη διαφήμιση.
 
Στην έρευνα που έγινε από την εταιρεία Socialbakers φάνηκε ότι μέσα στον προηγούμενο χρόνο οι δημοσιεύσεις των influencers αυξήθηκαν κατά 150%, με τη χρήση του hashtag #ad να υπερδιπλασιάζεται. Προβλέπεται ότι οι μάρκες θα συνεχίσουν να δαπανούν πολλά χρήματα στη διαφήμιση μέσω των social media μέχρι το 2020 με τα ποσά αυτά να προσεγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο.
 
Τα ψεύτικα προφίλ
Η απόκρυψη τον like δεν είναι το πρώτο «χτύπημα» που δέχονται οι διάσημοι και οι influencers  καθώς πέρυσι, η Σχολή Μουσικών Σπουδών στο Λονδίνο The Institute of Contemporary Music Performance (ICMP) αποκάλυψε τους λογαριασμούς στο instagram πού έχουν ψεύτικους ακολούθους.
 
Τα πρωτεία όσο αφορά τους ψεύτικους followers τα έχει η Ellen DeGeneres με το 49% από τους 75,6 εκατομμύρια followers της στο Instagram να είναι ψεύτικοι. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι superstar της k-pop BTS με το 47% των 19,4 εκατ. ακόλουθων τους στο Instagram να είναι ψεύτικοι και ακολουθεί η Kourtney Kardashian με 46% από τους 80,7 εκατομμύρια followers της να εμφανίζονται ψεύτικοι.
 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 

Δειτε Επισης

Λίγοι μήνες στο διάστημα δεν προκαλούν μόνιμη γνωστική εξασθένηση
Επιστήμονες απάντησαν επιτέλους στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα
Ο «Guardian» δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το «Χ» λόγω... Ίλον Μασκ
Έρευνες για φοροδιαφυγή στα γραφεία του Netflix στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ
Αφαίρεσε σχεδόν όλες τις ταινίες με ιστορίες Παλαιστινίων δημιουργών το Netflix-Πλήθος αντιδράσεων
Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Οδηγία Κομισιόν για πιο εύχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές-Τι αλλάζει από τις 28 Δεκεμβρίου
Ανήλικες συνευρίσκονται με αγνώστους και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυοι-Ανησυχία για το challenge
Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια