Κρατούν μικρό καλάθι στο Κυπριακό, λόγω Τουρκίας Κυβέρνηση και κόμματα
11:56 - 13 Νοεμβρίου 2019
Εμείς, είπε ο Πρόεδρος, «είμαστε αποφασισμένοι να πάμε με θετικό πνεύμα και δημιουργικές ιδέες για να επιτύχουμε τους όρους αναφοράς και να οδηγηθούμε άμεσα σε πενταμερή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άμεση σύγκληση πενταμερούς μετά το Βερολίνο επιθυμεί ο Αντόνιο Γκουτέρες
Μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και όλες τις προετοιμασίες που γίνονται για την 25η Νοεμβρίου. Επίσης, ενημέρωσε για το υπόμνημα που υποβλήθηκε προς την Γενική Γραμματεία και που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ενημέρωσε για όλες τις επαφές που γίνονται με τα Ηνωμένα Έθνη. Εκείνο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι οτι ο Πρόεδρος, προσέρχεται στο Βερολίνο με καλή θέληση και ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να συζητηθούν και να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα. Η θέση μας είναι ότι μπορούν να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς. Θα μπορούσαμε να έχουμε τώρα τους όρους αναφοράς, όπως θα μπορούσε να συγκληθεί και η άτυπη διάσκεψη με το σχήμα του Κρανς Μοντανά προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό».
«Εκείνο που είναι ξεκάθαρο», είπε ο κ. Προδρόμου, «είναι ότι ο Πρόεδρος διαμήνυσε και μέσω του κ. Μαυρογιάννη πως η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις που θα προδικάζουν το μέλλον των διαπραγματεύσεων».
Σε ερώτηση αν μετά την ενημέρωση στην οποία προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επειδή τις τελευταίες μέρες εκπέμπεται ένα μήνυμα για το πώς η Τουρκία βλέπει τις διεργασίες και θέλει να τις αναβάλλει για μετά τις εκλογές, αν και βάσει της ενημέρωσης ο κ. Νεοφύτου συμμερίζεται αυτή την εικόνα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι «δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε στην Τουρκία ποια είναι η προσέγγισή της. Ευθύνη και υποχρέωση δική μας είναι να κάνουμε το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος. Κι αν δεν επαναρχίσει, να μην υπάρχει ευθύνη στη δική μας πλευρά αλλά να βαραίνει την τουρκική πλευρά. Η ξεκάθαρη τοποθέτησή μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και παραμένει ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούμε να απαλλαχτούμε από την κατοχή και το μόνο μοντέλο που μπορεί να μας οδηγήσει να απαλλαχτούμε από την κατοχή είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».
Σε ερώτηση αν επαναλαμβάνει ο κ. Νεοφύτου την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι «στόχος μας είναι να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες».
Έχουμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε, για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κι είναι προφανές ότι τα πράγματα έχουν καταστεί πολύ δύσκολα, σύνθετα και πολύπλοκα.
«Παρόλα αυτά εμείς επιμένουμε ότι εμείς θα πρέπει να πάμε στην συνάντηση του Βερολίνου με την προσέγγιση να πείσουμε για την αναγκαιότητα από την μια να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και από την άλλη να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε.
Όχι την οποιαδήποτε λύση, εξήγησε, αλλά λύση η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο έστω κι αν η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να χρονοτριβήσει. Θεωρώ, συνέχισε, ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αποκαλύψουμε τις πραγματικές της προθέσεις αν δεν συνεργαστεί η τουρκική πλευρά.
Σε ερώτηση αν έχει πειστεί από τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Τώρα γιατί μου υποβάλλετε αυτή την ερώτηση; Είναι πολύ καλά γνωστές οι θέσεις του ΑΚΕΛ και δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Δεν θέλω όμως τώρα δέκα ημέρες πριν από την συνάντηση στο Βερολίνο να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση».
Σε άλλη ερώτηση, αν είναι εφικτό να πάμε σε πενταμερή μετά την τριμερή, είπε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από την τριμερή, να μην βιαζόμαστε να προκαθορίσουμε οτιδήποτε».
«Για το τί έχει μοιραστεί μαζί μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ρωτήσετε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Εγώ δεν μιλώ από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα επιμένω ότι η τριμερής είναι πολύ καθοριστική, έχει σημασία πώς εμείς θα πάμε σε αυτή την τριμερή, τι θα προτάξουμε, πόσο πειστικοί θα είμαστε κι ας αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για μια τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ της κ. Λουτ και των δύο διαπραγματευτών. «Ρωτήστε όμως τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για οτιδήποτε περισσότερο», είπε.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο με τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας.
Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη για ένα πάρα πολύ απλό λόγο, ακολουθεί και υιοθετεί μια τακτική στην οποία μας έχει συνηθίσει, δηλαδή να θέλει να κερδίσει ζητήματα ουσίας για να συνεχίσει η διαδικασία.
«Θέλει με άλλα λόγια να προχωρήσουμε εμείς σε νέες υποχωρήσεις στο κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας για να μας κάνει την τιμή να παρακαθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μαζί μας. Δεν πρέπει η δική μας πλευρά να πέσει σε αυτή την παγίδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα «θέματα ουσίας πρέπει να είναι αντικείμενο και θα πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι να τίθενται εκ των προτέρων προϋποθέσεις δικών μας υποχωρήσεων για να προχωρήσει όποια διαδικασία».
Επομένως, συμπλήρωσε, «εμείς επιμένουμε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτές τις προσεγγίσεις και αντίθετα θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική της άσκησης πίεσης και κόστους πάνω στην Τουρκία, να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τα δεδομένα με έτσι τρόπο έτσι ώστε να επιτευχθεί η δυνατότητα να έχουμε μια πραγματική διαπραγμάτευση όπου η Τουρκία θα προσέλθει σχετικά με καλύτερη διάθεση και θέληση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχουν ενημέρωση σε σχέση με το τι θέλει η Τουρκία.
Για την επικείμενη συνάντηση, είπε ότι «εμείς ως ΔΗΚΟ δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, για τους λόγους που ανέφερε, βλέπουμε η Τουρκία προσπαθεί να πετύχει νέες υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».
Σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, είπε ότι είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά επιμένουμε ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο θα πρέπει να συνεχιστεί αλλά να ενταθεί.
Πρέπει, σημείωσε, να προχωρήσουμε με νέες διεκδικήσεις και για νέα μέτρα εναντίον της Τουρκίας γιατί δυστυχώς η Αγκυρα δεν βρίσκεται στο σημείο που θα θέλαμε να είναι, δηλαδή έτοιμη να εγκαταλείψει αδιάλλακτες θέσεις που θα επιτρέψουν και τη συνέχιση της διαδικασίας και στο τέλος της ημέρας την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού και αν δεν αλλάξει αυτές τις θέσεις η Τουρκία, απλά δεν πρόκειται να υπάρξει μια οποιαδήποτε λύση.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως από την αρχή η ΕΔΕΚ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της και υπέδειξε τους κινδύνους για τη σύγκληση της τριμερούς και στη συνέχεια της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.
Σήμερα, όπως είπε, μετά τη λεπτομερή ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη, επιβεβαιώνεται ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά γιατί βλέπουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας και τους όρους που θέτει. «Εάν και κατά πόσον κάποιοι από αυτούς τους όρους, ενδεχομένως στο τέλος, για να πραγματοποιηθούν οι δύο συναντήσεις, πραγματοποιηθούν από τον ΓΓ, τότε οι κίνδυνοι πια θα είναι υπαρκτοί», είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η ενημέρωση που έτυχαν από τον Πρόεδρο επιβεβαιώνει αυτά που η Τουρκία δημόσια ζητά με προκλητικές ενέργειες και κυρίως με όρους που θέτει για την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων.
«Εμείς ανησυχούμε και γι αυτό υποδείξαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -και ελπίζουμε ότι θα γίνει αποδεκτό- ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να διαχειριστούμε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στο τέλος πώς αυτή η κατάσταση θα εξελιχθεί». Τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τους κινδύνους που η Τουρκία αυτή την περίοδο θα επιχειρήσει να επιβάλει, γιατί είτε από τη μια θέλει να κερδίσει χρόνο ενόψει άλλων προτεραιοτήτων που έχει αυτή τη στιγμή, είτε ενδεχομένως γιατί μέσα από αυτή τη στάση θέλει να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και ταυτόχρονα κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, μπροστά στα οποία μπορεί να βρεθούμε. Δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος, δεν υπάρχουν θετικά σημάδια και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και άλλων αξιωματούχων στην Άγκυρα, είναι ξεκάθαρο το τί επιδιώκει να πετύχει η Τουρκία μέσα από διαπραγματεύσεις ή μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη ή χωρίς να υπάρξει κάτι, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, η Τουρκία έχει την πολυτέλεια του χρόνου και διαχρονικά τον παράγοντα χρόνο τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Κυπριακό.
Ερωτηθείς για την τηλεδιάσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ με τους διαπραγματευτές, αν ήταν ουσιαστική και αποκάλυψε προθέσεις, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ήταν «σημαντική και αποκαλυπτική».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν πρότεινε σήμερα την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εξηγώντας ότι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και σε θετικό κλίμα. Όλα τα μέλη, πρόσθεσε, κατέθεσαν τις εκτιμήσεις και τους προβληματισμούς τους, όπως ήθελε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να προετοιμαστεί όλο πιο καλά γίνεται και να έχει τις εκτιμήσεις όλων μέσω ενός συλλογικού προβληματισμού, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.
Πλην όμως, πρόσθεσε, οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν. «Γι αυτό και συμφωνούμε στο να συμμετέχουμε στην τριμερή». Ο κ. Παλλήκαρος επανέλαβε τη θέση της Αλληλεγγύη δεν συμφωνεί με την εκ περιτροπής Προεδρία που συμπεριλαμβάνεται στους όρους αναφοράς, ούτε και με την πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από την Τουρκία και με την μία θετική ψήφο σε όλα, αλλά και άλλα.
Ερωτηθείς για την τηλεδιάσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ με τον ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέας Μαυρογιάννη για την οποία ενημερώθηκε σήμερα το σώμα από τον Πρόεδρο, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτά τα προβλήματα υπάρχουν λόγω της εν γένει στάσης της Άγκυρας για τα συγκεκριμένα θέματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη στις 9 Αυγούστου.
Κληθείς να πει αν εννοεί τους όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε ότι «η διαδικασία αυτή έχει στόχο την συγκρότηση των όρων αναφοράς και άρα ό,τι έχει να κάνει με υπαναχώρηση της Άγκυρας, έχει άμεση σχέση με τους όρους αναφοράς. Και τα χρονοδιαγράμματα, η ουσία, τα προαπαιτούμενα που μπαίνουν, οι προϋποθέσεις που μπαίνουν (από πλευράς Τουρκίας). Φαίνεται ότι το τοπίο είναι ζοφερό, είναι ομιχλώδες».
Όπως ανέφερε, σήμερα έτυχαν ενδελεχούς και μακράς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε 7 θέματα, από το έγγραφο που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι και το χαλούμι. Ο κ. Περδίκης είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, με ορόσημο την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, αν προηγουμένως δεν αποσυρθούν τα σχέδια για εποικισμό της Αμμοχώστου και δεν τερματιστούν οι τουρκικές παράνομες επεμβάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Είπε επίσης ότι έθεσε θέμα πραγματοποίησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως το έθεσε χθες ο Εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ και έγινε συζήτηση επί αυτού, ποια μορφή θα μπορούσε να έχει και ποιες δυνατότητες να προωθηθεί μια τέτοια ιδέα.
Έθεσε ακόμη, συνέχισε, το αίτημα για επανασύσταση του συμβουλίου Στρατηγικών Μελετών, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επανασυσταθεί υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών.
Πρέπει να θέσουμε, πρόσθεσε, τα θεμέλια ενός νέου διαλόγου στη βάση του ενιαίου κράτους. Η Τουρκία, είπε, συνεχίζει τις προκλήσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα έχει να διαχειριστεί την επέμβασή της στην Συρία και τις σχέσεις της με ΗΠΑ και Ρωσία. «Οπότε δεν αναμένω να υπάρξει νεότερη πρόοδος στο θέμα της Κύπρου», κατέληξε.