Εκστρατεία της ΔΟΔ ενάντια στην ατιμωρησία εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) εξάγγειλε εκστρατεία διάρκειας τριών εβδομάδων με σκοπό να εκθέσει τα εκπληκτικά επίπεδα ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων και την έλλειψη διεθνούς δράσης, για την καταπολέμηση της αυξανόμενης παλίρροιας των απειλών και κακομεταχείρισης που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών Κύπρου αναφέρει ότι η εκστρατεία θα ξεκινήσει αύριο, 2 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην ατιμωρησία για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων, και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, την επέτειο της ημερομηνίας κατά την όποια δολοφονήθηκαν μαζικά τουλάχιστον 32 εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις Φιλιππίνες.

Η ΔΟΔ, σύμφωνα με την Ένωση Συντακτών Κύπρου, έχει καταγράψει 1.064 φόνους επαγγελματιών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία 10 χρόνια, ωστόσο, μόνο μία στις δέκα δολοφονίες τιμωρείται.

Η εκστρατεία της ΔΟΔ θα επικεντρωθεί σε 5 χώρες, την Παλαιστίνη, το Περού, τις Φιλιππίνες, τη Σομαλία, την Ουκρανία, χώρες όπου το επίπεδο ατιμωρησίας για κακοποιήσεις , φυλακίσεις, επιθέσεις και δολοφονίες δημοσιογράφων είναι υψηλό, ενώ οι αρχές αποτυγχάνουν συστηματικά να καταπολεμήσουν την ατιμωρησία.

Στην Παλαιστίνη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη για τους δημοσιογράφους, με τους επαγγελματίες.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει τη συμπαράστασή της με τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου και διεκδικεί διαλεύκανση όλων των εγκλημάτων κατά συναδέλφων και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Δειτε Επισης

Αυξημένη κινητικότητα στα αεροδρόμια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή-Πάνω από 500 πτήσεις ημερησίως
Δεσμεύτηκε περιουσία από το 1996 για ανέγερση σχολείου και δεν έγινε τίποτε-Ενοχλημένοι οι βουλευτές
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοντάδες ισραηλινοί επιστρέφουν στο Ισραήλ και τις οικογένειες τους από το λιμάνι της Λεμεσού
Κίνδυνοι από πυραύλους και drones για την ασφάλεια πτήσεων σε περιόδους πολέμου
Θλίψη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο-Έφυγε από τη ζωή η Ερατώ Ιωάννα Σαρρή
Θρίλερ στον αέρα με πτήση από την Κύπρο-Παρέμεινε στον αέρα για μισή ώρα λόγω μπαράζ ιρανικών πυραύλων
Είκοσι μία πτήσεις από Λάρνακα προς Ισραήλ και Ιορδανία, μεταφορές και με σκάφη-Επαναπατρίστηκαν 31 Κύπριοι
Έρχονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα εντός ημερών λόγω πολέμου-Επιβάλλεται τέλος του μήνα και η πράσινη φορολογία
Η χρήση των social media και «Ο ψηφιακός εθισμός των νέων»-Ειδικοί εξηγούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν
Αερογέφυρα μέσω Κύπρου για την επιστροφή πολιτών του Ισραήλ που εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό