«Δεν είναι μόνο η Ιταλία»-Κύπρος, Ελλάδα και Βουλγαρία εκπέμπουν SOS για το μεταναστευτικό
13:12 - 08 Οκτωβρίου 2019
Με στόχο να πείσουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους πως οι προσπάθειες της Ε.Ε., όσον αφορά το μεταναστευτικό δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην Ιταλία και τη Μάλτα, αλλά πρέπει να επεκταθούν και να δώσουν λύσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταβαίνουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εσωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Οι τρεις υπουργοί, σύμφωνα με το POLITICO, με κοινή παρέμβαση τους θα τονίσουν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αφού η Τουρκία είναι απαραίτητη, αυτή τη στιγμή, στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Οι τρεις χώρες εφιστούν την προσοχή των συναδέλφων τους και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η μεγάλη προσοχή των κρατών μελών επικεντρώνεται κυρίως στην Κεντρική Μεσόγειο. Στη κοινή παρέμβαση τους οι τρεις υπουργεί τονίζουν πως η πορεία των μεταναστών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αντιμετωπίστηκε σωστά παρά το γεγονός ότι όλες οι σχετικές εκθέσεις επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη τάση αφίξεων μεταναστών στην περιοχή.
Αν και δεν αναφέρουν τη συμφωνία της Μάλτας στο έγγραφό τους, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία αναφέρουν ότι «τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η πορεία της Ανατολικής Μεσογείου». Ζητούν «έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση των ατόμων που φθάνουν στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών διαδρομών, των οποίων όμως αδυνατούν να φιλοξενήσουν κι άλλους μετανάστες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης μεταξύ 19 Αυγούστου και 1ης Σεπτεμβρίου οι αφίξεις στην Κεντρική Μεσόγειο έφτασαν στις 1369 ενώ οι αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τις 4789. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την περίοδο μεταξύ 2 και 9 Σεπτεμβρίου αφού στη Δυτική Μεσόγειο οι αφίξεις έφτασαν τις 736, στην Κεντρική Μεσόγειο τις 480 ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο τις 2707.
Οι γεωπολιτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως στη Συρία, συνεπάγονται ότι πιθανότατα θα δούμε τη συνέχιση αυτής της ανησυχητικής τάσης βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα », γράφουν, όπως και η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ να ξεκινήσει μια επίθεση στη βόρεια Συρία, την οποία φοβούνται οι αξιωματούχοι της ΕΕ ότι θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2016, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία για να εμποδίσει τη ροή αιτούντων άσυλο από τη Συρία που διασχίζουν την Ευρώπη, αλλά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στη συμφωνία έχουν ήδη διατεθεί και ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ της ΕΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα καθώς η συμφωνία με την Τουρκία είναι απαραίτητη για τη διαχείρηση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και ιδιαίτερα προς τους άμεσους γείτονες της Τουρκίας.
Προσθέτουν ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο "πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής κατά τη διαπραγμάτευση των σχετικών θέσεων του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη την περασμένη εβδομάδα αποτελεί την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των Κρατών Μελών πρώτης γραμμής στο κρίσιμο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι:
- να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή της διάσταση η μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στα Κράτη Μέλη της τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου.
- να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν οι ευρωπαίοι εταίροι, η Επιτροπή και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τις αυξανόμενες, συνεχιζόμενες και σαφώς δυσανάλογες μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ροές σε άλλες περιοχές της Μεσογείου και της ΕΕ.
- να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την Ένωση, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας με δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσω μετεγκαταστάσεων, ισχυρής πολιτικής επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και τέλος με γενικότερη ενίσχυση των κρατών που πλήττονται άμεσα.
Επιπλέον, οι τρεις χώρες συνηγορούν στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας 2016 μέσω:
- της εκρίζωσης των δικτύων που διακινούν μετανάστες προς την ΕΕ,
- της αποτροπής της εκτροπής των ροών και της εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών από θάλασσα, στεριά και αέρα, προς την όλη την Ευρώπη και τα Κράτη-Μέλη της,
- της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.