Αντί να βοηθήσει, Δικαστήριο έριξε ακόμη πιο κάτω χρήστη ναρκωτικών

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση Δικαστή να στείλει στη φυλακή και να διακόψει το πρόγραμμα απεξάρτησης 33χρονου, ο οποίος για πρώτη φορά στη ζωή του βρίσκεται στο δρόμο που θα τον απεγκλωβίσει από τον λαβύρινθο των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ενώ ο νεαρός βρισκόταν στο κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης της Αγίας Σκέπης, παράλληλα δικαζόταν για υπόθεση διάρρηξης που διαπράχθηκε πριν τέσσερα χρόνια, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.  

Παρά τις εκθέσεις που παρουσιάστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου για την κατάσταση του νεαρού, ότι μετά από 16 χρόνια χρήσης σκληρών ναρκωτικών, για πρώτη φορά βρίσκεται κοντά στην απεξάρτηση και η διακοπή του από το πρόγραμμα θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα, εντούτοις ο Δικαστής του επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 μηνών.

Μια ποινή που επιβλήθηκε χωρίς αναστολή και για ένα αδίκημα που διαπράχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ενόσω ο 33χρονος έκανε χρήση ναρκωτικών, ενώ το Δικαστήριο δεν αξιοποίησε τη σχετική νομοθεσία, η οποία προβλέπει αναστολή της ποινής εάν ο κατηγορούμενος-χρήστης ενταχθεί στο πρόγραμμα απεξάρτησης και καταφέρει να εξέλθει «καθαρός».

Μια νομοθεσία που δίνει κίνητρο στους χρήστες να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους, για αυτό και πολλές φορές τα Δικαστήρια αλλά και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέστειλε διώξεις, με σκοπό να βοηθηθούν τα άτομα που το έχουν πραγματική ανάγκη, και το μόνο που χρειάζονται είναι τη στήριξη μας.

Αντί δηλαδή να επαινεθούν οι προσπάθειες του νεαρού και να ληφθεί υπόψη η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης, το Δικαστήριο τον αναγκάζει να διακόψει το πρόγραμμα απεξάρτησης.  

Ωστόσο, ο εν λόγω Δικαστής, μη λαμβάνοντας προφανώς υπόψη την προσπάθεια απεξάρτησης που καταβάλει ο νεαρός μετά από 16 χρόνια χρήσης, αποφάσισε αντί να τον βοηθήσει, να τον ρίξει ακόμη πιο κάτω. Λες και αν ήταν ένας δικός του άνθρωπος, που ήθελε βοήθεια και στήριξη, θα ήθελε να τον αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε αυτός, αυτόν το νεαρό…

Ας ελπίσουμε πως ο Γενικός Εισαγγελέας, θα δείξει για άλλη μια φορά την ανθρωπιστική προσέγγιση του σε τέτοια ζητήματα, και θα αναστείλει τη φυλάκιση του νεαρού, δίνοντας του ελπίδες για ζωή…  
 
Παρέμβαση από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων
Παρέμβαση στο θέμα που έφερε στο φως ο Reporter έκανε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι δεν έχει μεν διάθεση να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης, αλλά ζητά τη στήριξη των δικαστών για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης. 
 
Συγκεκριμένα η ΑΑΕΚ αναφέρει ότι "έχει ενημερωθεί για την καταδίκη σε φυλάκιση ατόμου που αντιμετωπίζει προβλήματα ουσιοεξάρτησης, το οποίο εδώ και 5 μήνες βρίσκεται σε Κέντρο Θεραπείας. Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβουμε στις διαδικασίες της δικαιοσύνης οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές, είμαστε ως Αρχή υποχρεωμένοι να σημειώσουμε την μεγάλη ζημιά που προκαλείται σε ένα άτομο όταν διακόπτεται το συνεχές της θεραπείας που λαμβάνει.
 
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν πρόκειται για άτομο που προέβη σε εγκληματική ενέργεια το 2010, έκανε το δύσκολο βήμα να μπει σε Θεραπεία και 9 χρόνια μετά καταδικάζεται σε φυλάκιση. Καλούμε όλους να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα αλλά και την θεραπευτική διαδικασία αξιοποιώντας την νομοθεσία περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων με τρόπο που να προφυλάσσουν την κοινωνία αλλά να μην θυματοποιούν τον χρήστη.

Ως Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου καλούμε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στον αγώνα κατά των ουσιών εξάρτησης να παραμείνουν συνεπείς στην αντιμετώπιση του φαινομένου στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας.
 
Οι αποφάσεις και ενέργειες της πολιτείας οφείλουν να βρίσκονται στην κατεύθυνση της ανατροπής του στίγματος του χρήστη και της στήριξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξάρτησης. Μέσα από το συγκεκριμένο γεγονός είναι προφανής η ανάγκη για εξειδικευμένων Drug Courts τα οποία θα λειτουργούν σε αυτή την κατεύθυνση".
 

Δειτε Επισης

Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος
Ψάχνουν μαρτυρίες για το εάν ο 17χρονος έκανε χρήση της διάβασης πεζών-Δεν συνελήφθη ο οδηγός
Τους έταζε οχήματα από το εξωτερικό και δεν τους τα παρέδιδε ποτέ-Απέσπασε χιλιάδες ευρώ από πολίτες
Κλειστοί δρόμοι στη Λευκωσία λόγω της διεξαγωγής φιλανθρωπικού αγώνα «Quantum Nicosia Marathon 2023»
Δίνει μάχη για τη ζωή 17χρονος που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό
«Η διαφθορά υπονομεύει τις βάσεις της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου»
Οκτώ μήνες μετά υπέκυψε στα τραύματά του οδηγός που ενεπλάκη σε τροχαίο
Τσάκωσαν 15χρονο να οδηγεί κλοπιμαίο όχημα-Πήγε να κτυπήσει τους αστυνομικούς και προκάλεσε τροχαίο
Στα χέρια της Αστυνομίας ο 39χρονος που καταζητείτο για κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλέτων