Αυστηρότερο σύστημα ασύλου προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το πρόβλημα είναι περισσότερο μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι σήμερα, από τη Συρία προέρχονται μόλις δύο στους δέκα από όσους φτάνουν στα ελληνικά νησιά ενώ οι περισσότεροι έρχονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
 
Παράλληλα, προανήγγειλε την καθιέρωση ενός νέου αυστηρού αλλά δίκαιου συστήματος ασύλου, το οποίο, δεν θα αφήνει, όπως είπε, περιθώρια κατάχρησης και θα κινείται με γρήγορες διαδικασίες.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι τον Ιούλιο εκκρεμούσαν περίπου 70 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου ενώ υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της OLAF έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα προκειμένου να ερευνήσουν καταγγελίες για διασπάθιση κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
 
Προανήγγειλε μετακινήσεις μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα, επικαιροποίηση της λίστας ασφαλών τρίτων χωρών αλλά και ανάδειξη του ζητήματος σε διεθνές επίπεδο. Κατηγόρησε, επίσης, την Άγκυρα ότι δεν κάνει όσα μπορεί για το μεταναστευτικό ενώ αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση για επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
 
Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
 
Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν κατάλαβα την έκρηξη, τυφλώθηκα και κάηκα, λέει ο 19χρονος που τραυματίστηκε στο νοσοκομείο Σερρών
Επανέφεραν 4χρονο αγοράκι που έπαθε καρδιακή ανακοπή στην παραλία των Νέων Βρασνών
Επίθεση με γκαζάκια σε έκθεση αυτοκινήτων στην Κηφισιά-Κάηκε ολοσχερώς ένα όχημα (pics)
Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων για τις γεωτρήσεις νότια της Κρήτης η Λιβύη
Απειλούσε ότι θα πυροβολήσει αστυνομικούς 42χρονος στα Χανιά-Έκρυβε οπλοστάσιο στο σπίτι του
Απίστευτη ψαριά για ψαροντουφεκά στον Βόλο-Έβγαλε από τη θάλασσα ροφό 27 κιλών
Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Αθήνας-Καθηλωμένα τα αεροπλάνα
Κατέληξε 23χρονος οδηγός που ενεπλάκη σε τροχαίο στην Ελλάδα-Είχε παντρευτεί και βαπτίσει την κόρη του το Σάββατο
Μητσοτάκης για σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-«Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση»
Ο ήρωας που βούτηξε στον Άραχθο για να σώσει τα παιδιά έκανε τατουάζ τα πρόσωπα του Σπύρου και του Νίσι