Στο Βέλγιο άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»

Στο Βέλγιο άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» αλλά κανείς δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις ….
 
Κανονικά το ποδόσφαιρο του Βελγίου θα έπρεπε να  κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Η εθνική του ομάδα παραμένει στον θρόνο της γενικής κατάταξης της  FIFA και γενικά άπαντες θα έπρεπε να νοιώθουν ικανοποιημένοι αφού ποδοσφαιριστές της χώρας του πραγματοποιούν θαυμάσιες εμφανίσεις στα σπουδαιότερα πρωταθλήματα από την απόφαση Μποσμάν το 1995..που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του ποδοσφαίρου.  Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μόνο ορισμένοι είναι οι ικανοποιημένοι ,ενώ οι άλλοι περιμένουν τις μελλοντικές αναζητήσεις. Επειδή η βελγική δικαιοσύνη πριν από ένα χρόνο, έπληξε την ευφορία, μετά το κτύπημα του Νόμου όπου προξένησε μεγάλη ζημιά σε πολλούς παράτυπους και προπαντός κτύπησε την διαφθορά. Τον Οκτώβριο του 2018  επιχείρηση  «Footbelgate», που ήταν το κωδικό όνομα της  επιχείρησης κατά της διαφθοράς, άνοιξε το «κουτί της  Πανδώρας»  με μεγάλες συνέπειες.  

Η υπόθεση έχει αμαυρώσει την εικόνα του Βελγικού Πρωταθλήματος, το οποίο όμως είναι με  το κεφάλι στην Ευρώπη – τέσσερις ομάδες του που έχουν κατακτήσει Ευρωπαικά τρόπαια ,  συμπεριλαμβανομένης της Μπριζ,  και θεωρεί τον εαυτό της ως ένα μέρος αναπαραγωγής ποιοτικών  ποδοσφαιριστών  για τους συλλόγους των  5 κορυφαίων πρωταθλημάτων . Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής, η ταυτοποίηση των αγώνων: το «Footbelgate» είναι ένα μουσείο των φρικαλέων  διαφορών του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η αποσυσκευασία που προωθείται από τη βελγική δικαιοσύνη και τον Τύπο στοχεύει ειδικότερα σε έναν ατζέντη,  που αναφέρεται ως το κέντρο της τοπικής αγοράς μετακινήσεων : Ο Γάλλος Μπογκί Μπαγιά 40 ετών.   Το κοινό ανακαλύπτει ένα σύστημα με το οποίο ορισμένοι ατζέντηδες  μεγιστοποιούν το εισόδημά τους δουλεύοντας όχι για τους ποδοσφαιριστές , που τυπικά τουλάχιστον είναι οι «πελάτες τους»,  αλλά για τους συλλόγους που τους εμπιστεύονται τα ηνία την περίοδο των μεταγραφών.  Σε ορισμένες μετακινήσεις , ο ίδιος ατζέντης  μπορεί να πληρωθεί τρεις φορές: από την ομάδα που πουλά, από αυτή που αγοράζει και φυσικά κι από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή.  Στο Βέλγιο, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2017-2018, σχεδόν το 10% των εσόδων των συλλόγων συγκεντρώθηκαν από ατζέντηδες . Το ένα τρίτο αυτού του ποσού προσγειώνεται στις τσέπες των 5  από αυτούς.
 

Ο ατζέντης πιο σημαντικός από τον ποδοσφαιριστή!!!
 "Είδαμε παράλογες μεταφορές. Το όνομα του ατζέντη  ήταν πιο σημαντικό από την ποιότητα του ποδοσφαιριστή , συνοψίζει ο Τζέσι ντε Πρέτερ , εκπρόσωπος του προπονητή των «κόκκινων διαβόλων» (της εθνικής Βελγίου δηλαδή), Ρομπέρτο Μαρτίνεθ . Το… κέικ ήταν μεγάλο, αλλά ελεγχόμενο από το  καρτέλ .

Το τραύμα των πρώτων αναζητήσεων και μαρτυριών ακολούθησε τις υποσχέσεις μεταρρύθμισης και ... τίποτα. Ένα χρόνο αργότερα, το βελγικό ποδόσφαιρο αγωνίζεται να ηγηθεί της… επανάστασης. Οι κανόνες της ημέρας και οι συγκρούσεις συμφερόντων παραμένουν. Οι επιθυμίες του Οκτωβρίου του 2018, όταν επρόκειτο να «χτυπηθεί το χέρι στο  τραπέζι» και να οδηγήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη την απαραίτητη μεταρρύθμιση της μετεγγραφικής αγοράς , παρέμεινε ευσεβής πόθος .  Υπάρχουν επιβραδυντικές κινήσεις από την Πολιτεία που πάει τις αποφάσεις της από αναβολή σε αναβολή.  Οι κανόνες του  ελεύθερου ανταγωνισμού και η άσκηση πιέσεων από μια ένωση παραγόντων, η οποία απαιτεί την εποπτεία του επαγγέλματος περισσότερο από μια αλλαγή κανόνων. Όλα αυτά δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ,  όχι μόνο την περαιτέρω κάθαρση,  αλλά δεν βοηθούν να προχωρήσει και το υγιές κομμάτι του ποδοσφαίρου στο Βέλγιο…
 
Οι πρωτοβουλίες έχουν το πλεονέκτημα ότι υπάρχουν και ορισμένοι ηγέτες που  δεν θέλουν πλέον αυτό το σύστημα, όπως αναφέρει ο δικηγόρος Σεμπαστιέν Λεντούρ.  Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι άλλοι δεν βλέπουν το ηθικό πρόβλημα, ανεξάρτητα από το νομικό θέμα. Ορισμένοι σύλλογοι υποστηρίζουν ανοιχτά τις πρακτικές του παρελθόντος και θέλουν να ξαναρχίσουν όπως πριν από μερικά χρόνια, με  απλά τυπικά  μέτρα. Πριν από ένα χρόνο κάποιοι στο Βέλγιο είχαν πιστέψει ότι το ποδόσφαιρο δεν θα μπορέσει να αυτορρυθμιστεί.  Ο εκρηκτικός Μογκί Μπαγιάτ  διατηρεί ανοιχτή πόρτα στους μεγάλους συλλόγους της χώρας - εκτός από  την Άντερλεχτ ή τη Νάντ. Εργαζόμενος και μεγάλος άσος της μπλόφας ο Μογκί   παρέμεινε σιωπηλός κατά τη διάρκεια του 1,5 μήνα που παρέμεινε στην φυλακή και στη συνέχεια την γλύτωσε με το τεκμήριο της αθωότητας. Πίσω από αυτήν καταφεύγουν κι άλλοι φορείς του  βελγικού ποδοσφαίρου για να δικαιολογήσουν τη συνέχιση των επιχειρήσεων τους . Εκ των οποίων ο κύριος, πρόεδρος της ομοσπονδίας και ηγέτης του συλλόγου Σαρλερουά : Μεχντί Μπαγιάτ . Πρέπει να πιστέψουμε ότι 9  μήνες μετά από αυτή την έντονη υπόθεση, το βελγικό ποδόσφαιρο εξέλεξε στην προεδρία του, τον αδελφό ενός από τους κατηγορούμενους.

Ο Νέναντ Πέτροβιτς το βρίσκει αυτό τοπικό σουρεαλισμό. Υπήρξε ο ίδιος πρώην ατζέντης και τώρα είναι  Γενικός Γραμματέας της Βελγικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών (BFFA). Ο Μεχντί Μπαγιάτ , είναι "ο άνθρωπος με τη μάσκα πίσω από το σύστημα των μεταφορών – και η διεθνής ομοσπονδία ξέρει αρκετά γι αυτόν. Οπότε δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν κάποια κίνησή της.  Από την πλευρά της, η ένωση Pro, η οποία συγκεντρώνει τα 24 βελγικά επαγγελματικά σωματεία, πιέζει για τη δημιουργία ενός εκκαθαριστικού οίκου ή ενός κέντρου εκκαθάρισης, ο οποίος είναι ομόφωνος. Θα ελέγξει τις οικονομικές ροές μεταξύ ποδοσφαιριστών , συλλόγων και ατζέντηδων .

Αυτό είναι που απομένει από τις συστάσεις ενός συμβουλίου εμπειρογνωμόνων, του οποίου ο εθελοντισμός είχε βυθιστεί από τη βελγική αρχή ανταγωνισμού. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάστηκαν ήταν η υποχρέωση του ποδοσφαιριστή  να πληρώσει τον ατζέντή του  ή να του απαγορεύσει την διπλή  εκπροσώπηση. Ο Στίιν Φράνσις, ατζέντης αρκετών  Βέλγων διεθνών που αγωνίζονται  στο εξωτερικό, πιστεύει ότι καμία αλλαγή δεν θα είναι αποτελεσματική μέχρι να συνοδεύεται από νέους κανόνες διακυβέρνησης στους θεσμούς και στην κορυφή των συλλόγων.
"Μπορείτε να έχετε 100  νέους κανόνες, όσο θα παραμείνει ο πολιτισμός της εξαπάτησης ... Αλλά οι άνθρωποι στην εξουσία δεν αλλάζουν,  επειδή οι σύλλογοι έχουν κάθε συμφέρον να κρατούν τους άνδρες στη μέση", δήλωσε ο ατζέντης .
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν