Κατέθεσε υπόμνημα για το Κυπριακό ενώπιον του Σ.Α. ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε σήμερα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το έγγραφο που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή πλευρά και το οποίο απέστειλε ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αθήνα. 

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό λεπτομερώς για το έγγραφο, το οποίο έχει ετοιμάσει ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτως ώστε οι δύο ηγέτες, οι δύο πλευρές να καταθέσουν υπόμνημα με όλες τις ενέργειες που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα, έγγραφο που επιδόθηκε στον Πρωθυπουργό και στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει λεπτομερώς όλες τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όλες τις προτάσεις που έκανε εποικοδομητικά, αλλά και τα όσα η ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγήθηκε για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης”, σημείωσε ο κ. Προδρόμου. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο που κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει σαφέστατα την ετοιμότητα του να συνεργαστεί με τον ΓΓ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 25 Νοεμβρίου, ώστε να γίνει το αποφασιστικό βήμα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό υπήρξε αλληλοενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και διεξοδική συζήτηση για την επικείμενη συνάντηση με τον ΓΓ στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο.

“Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε υποστήριξη στην προσπάθεια του ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει”, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.
 
Απέστειλε έκθεση και ο Ακιντζί
Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έστειλε την Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου στον ΓΓ του ΟΗΕ έκθεση - όπως αναφέρεται - με την οποία εξηγεί το πώς και με ποιά βήματα η τ/κ πλευρά στηρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στην Κύπρο, όπως έχει ζητηθεί από το ψήφισμα 2483 του ΣΑ του ΟΗΕ ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2019, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του κ. Μπουρτζιού, στην έκθεση που απαρτίζεται από 3 κύριες πτυχές περιλαμβάνονται τα απτά, όπως αναφέρει, βήματα που έκανε η τ/κ πλευρά από το 2015 μέχρι σήμερα για μια βιώσιμη και περιεκτική λύση και λεπτομερώς εξηγεί τα ΜΟΕ που πρότεινε προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των κοινοτήτων και της προσέγγισης και την πρόταση για να μειωθεί η ένταση για τους

Δειτε Επισης

«Επίθεση άνευ όπλων» χαρακτήρισε τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ-Πάει στη Νέα Υόρκη για να παραπονεθεί
Πάνω από 100 αιτήσεις ασύλου Σύρων απορρίφθηκαν, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια
Για επικοινωνιακά τεχνάσματα κατηγορεί τον Πρόεδρο το ΑΚΕΛ Λάρνακας
«Ακλόνητη» υποστήριξη της Άγκυρας στα «δύο κράτη»-Κατηγορίες Γιλμάζ για τις διώξεις σφετεριστών
«Δεν υπάρχει αίτημα έκδοσης για τον Σενέρ Λεβέντ από την Τουρκία, ήταν κοινοποίηση», ισχυρίζεται το «υπεξ»
Κατσαδιάζει τον Πρόεδρο για τις δηλώσεις του στη Λάρνακα το Volt-«Παραγνωρίζει τον διαχωρισμό εξουσιών»
Γνωρίζουμε τα εμπόδια της πολυμερούς αλλά ο Πρόεδρος μεταβαίνει «με πίστη στις θέσεις μας και το δίκαιο του αγώνα μας»
Στις γυναίκες θύματα της εισβολής αναφέρθηκε η Α. Ατταλίδου σε συνεδρία της Κ.Σ Γαλλοφωνίας
Πήγαν στα γραφεία της Avrupa να στηρίξουν τον Σενέρ Λεβέντ οι Οικολόγοι
Βαριές πολιτικές ευθύνες έδειξε η Επιτροπή στους υπουργούς Αναστασιάδη για ΤΑΚΑΤΑ-Άδειασε και Γενικούς Διευθυντές