Η ελευθερία συνείδησης δεν γίνεται σεβαστή σ’ όλες τις χώρες διαπιστώνει ενημερωτικό έγγραφο του ΕΚ

Η Ελευθερία της Συνείδησης δεν γίνεται σεβαστή σ’ όλες τις χώρες του κόσμου διαπιστώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε σήμερα γνωστό.

Όπως αναφέρεται, αυτό συμβαίνει διότι είτε το ίδιο το κράτος είναι ένοχο διακρίσεων ή διώξεων, είτε είναι ανίκανο να περιορίσει τις βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τη μισαλλοδοξία.
 
Στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι πολλές διεθνείς συμβάσεις, όπως αυτές που υιοθετήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και περιφερειακές συμβάσεις, υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας συνείδησης, στην οποία αποδίδουν την ίδια σημασία.
 
Στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται, οι συμβάσεις αυτές συμπληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελευθερία της συνείδησης ή της γνώμης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεων και πρακτικών που αντικατοπτρίζουν τη στάση που απορρέει από τις προσωπικές επιλογές ενώ, οι πεποιθήσεις και οι πρακτικές που εμπλέκονται δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.
 
Όπως επεξηγείται στο έγγραφο γι’ αυτό τον λόγο οι διεθνείς στατιστικές είναι μερικές φορές αποσπασματικές και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν στην πραγματικότητα την ελευθερία της συνείδησης, ιδίως καθώς σε ορισμένα μέρη του κόσμου ένα κλίμα μισαλλοδοξίας καθιστά την άσκηση αυτής της ελευθερίας προβληματική.
 
Η ελευθερία της συνείδησης δεν τηρείται σε όλες τις χώρες: είτε το ίδιο το κράτος είναι ένοχο διακρίσεων ή διώξεων, είτε είναι ανίκανο να περιορίσει τις βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τη μισαλλοδοξία.
 
 «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τον αριθμό των περιπτώσεων άρνησης της ελευθερίας συνείδησης, διότι τα θύματα των διώξεων περνάνε, σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε πολλές χώρες η κατάσταση είναι ανησυχητική», καταλήγει το ενημερωτικό έγγραφο.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, έχει δεσμευτεί να υπερασπίζεται   την ελευθερία της συνείδησης στις σχέσεις της με τους εταίρους της.

Δειτε Επισης

Οι ομοιότητες των υποθέσεων Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου-Πώς ισχυρίζονταν ότι είναι «αθώες»
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία ο 39χρονος Κωνσταντίνος Αθανασίου
Ανείπωτη τραγωδία στην Ελλάδα-Πατέρας έκανε όπισθεν και σκότωσε το δίχρονο παιδί του
«Επίθεση άνευ όπλων» χαρακτήρισε τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ-Πάει στη Νέα Υόρκη για να παραπονεθεί
Παράνομο κρίθηκε το διάταγμα κατακράτησης τεκμηρίων από οικία δεσμοφύλακα-Απορρίφθηκαν οι θέσεις της Εισαγγελίας με... παρατηρήσεις
«Ζήλευε τα αδέλφια της»-Η μητέρα της Μουρτζούκου δήλωσε ότι υποψιαζόταν ότι είχε σκοτώσει την άλλη της κόρη
Πάνω από 100 αιτήσεις ασύλου Σύρων απορρίφθηκαν, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια
Για επικοινωνιακά τεχνάσματα κατηγορεί τον Πρόεδρο το ΑΚΕΛ Λάρνακας
«Ακλόνητη» υποστήριξη της Άγκυρας στα «δύο κράτη»-Κατηγορίες Γιλμάζ για τις διώξεις σφετεριστών
Οι θάνατοι των βρεφών της Ειρήνης την έφεραν κοντά με τη μητέρα του Παναγιώτη-Πέθανε λίγο μετά από έντονο καβγά τους