Η ελευθερία συνείδησης δεν γίνεται σεβαστή σ’ όλες τις χώρες διαπιστώνει ενημερωτικό έγγραφο του ΕΚ

Η Ελευθερία της Συνείδησης δεν γίνεται σεβαστή σ’ όλες τις χώρες του κόσμου διαπιστώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε σήμερα γνωστό.

Όπως αναφέρεται, αυτό συμβαίνει διότι είτε το ίδιο το κράτος είναι ένοχο διακρίσεων ή διώξεων, είτε είναι ανίκανο να περιορίσει τις βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τη μισαλλοδοξία.
 
Στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι πολλές διεθνείς συμβάσεις, όπως αυτές που υιοθετήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και περιφερειακές συμβάσεις, υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας συνείδησης, στην οποία αποδίδουν την ίδια σημασία.
 
Στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται, οι συμβάσεις αυτές συμπληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελευθερία της συνείδησης ή της γνώμης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεων και πρακτικών που αντικατοπτρίζουν τη στάση που απορρέει από τις προσωπικές επιλογές ενώ, οι πεποιθήσεις και οι πρακτικές που εμπλέκονται δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.
 
Όπως επεξηγείται στο έγγραφο γι’ αυτό τον λόγο οι διεθνείς στατιστικές είναι μερικές φορές αποσπασματικές και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν στην πραγματικότητα την ελευθερία της συνείδησης, ιδίως καθώς σε ορισμένα μέρη του κόσμου ένα κλίμα μισαλλοδοξίας καθιστά την άσκηση αυτής της ελευθερίας προβληματική.
 
Η ελευθερία της συνείδησης δεν τηρείται σε όλες τις χώρες: είτε το ίδιο το κράτος είναι ένοχο διακρίσεων ή διώξεων, είτε είναι ανίκανο να περιορίσει τις βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τη μισαλλοδοξία.
 
 «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τον αριθμό των περιπτώσεων άρνησης της ελευθερίας συνείδησης, διότι τα θύματα των διώξεων περνάνε, σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε πολλές χώρες η κατάσταση είναι ανησυχητική», καταλήγει το ενημερωτικό έγγραφο.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, έχει δεσμευτεί να υπερασπίζεται   την ελευθερία της συνείδησης στις σχέσεις της με τους εταίρους της.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΣ για την έγκριση της πρότασης της Κυβέρνησης για ψήφο στα 17-«Εμπιστευόμαστε τους νέους μας»
Συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Άριστες οι διμερής σχέσεις
Ομόφωνο ναι της Ολομέλειας για δικαίωμα ψήφου από τα 17-Σε ισχύ από τις Προεδρικές του 2028
Τατάρ: Μεγάλο βήμα το ανακοινωθέν της Συνόδου Οργανισμού Τουρκικών Κρατών
Καρογιάν για Οδυσσέα-«Ο πόλεμος ενάντια στη διαφθορά δεν προωθείται με κουτσομπολιό ή φωτοβολίδες κρότου λάμψης»
Ευχαριστίες Στάρμερ στον Χριστοδουλίδη για στήριξη στην επαναρρύθμιση σχέσεων με Ευρώπη
Τραβά το σχοινί ο Οδυσσέας για Ανώτατο και Εισαγγελέα-«Αντέδρασαν με ταχύτητα σε αναφορά που εκθέτει τον Πρόεδρο»
Στο Ελσίνκι για διήμερη επίσκεψη εργασίας ο Πρόεδρος
Σχέδιο Δράσης για Επαναπατρισμό Κυπρίων με τέσσερις δράσεις παρουσίασε ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
Πολεμικές ιαχές από Οδυσσέα-Κράτησε... εφεδρεία για να χτυπήσει Χριστοδουλίδη και να δημιουργήσει σκιές