Πάει για νέα γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου το Yavuz

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.
 
Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τί γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε» ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marinetraffic, το «Γιαβούζ» πλέει ανοιχτά της Πάφου και κατευθύνεται προς το δεύτερο τουρκικό πλοίο «Φατίχ», το οποίο είναι αγκυροβολημένο 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα από τις 4 Μαΐου. Προηγουμένως, το «Γιαβούζ» παρέμενε στα ανοιχτά της Καρπασίας από τις 8 Ιουλίου, σε περιοχή εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι και την αναχώρηση του στις 17 Σεπτεμβρίου για το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας. Πιο ανατολικά του «Γιαβούζ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου διακρίνεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».
 
Ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί δημοσίως είναι η ενδεχόμενη κάθοδος τουρκικού γεωτρύπανου σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το «Γιαβούζ» ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του στην Καρπασία και ετοιμάζεται για την επόμενη, στον γεωτρητικό στόχο που αποκάλεσε «Μόρφου».

Δειτε Επισης

Το «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% μέχρι το 2029
Ενοχλήθηκε και με τον Τασούλα ο Τατάρ-Κάνει λόγο για απόκρυψη της πραγματικότητας
A. Δημητρίου: Η θέση της Κύπρου είναι στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε λόγο και ρόλο
Επιμένει το ΑΚΕΛ για παύση Χαρτσιώτη από ΠτΔ-«Φαίνεται πως ξοφλά ακόμη προεκλογικά γραμμάτια του ‘23»
Αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις ο Μορφάκης Σολομωνίδης-«Δεν ρίχνω λάδι στη φωτιά»
Επενδύει στη συμβολή της ΕΕ ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-«Λειτουργεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας»
Προεκλογικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από τις αντιδράσεις για τους κυνηγούς ο ΠτΔ-«Οι θεσμοί να βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται»
Η σταθερή ευρωπαϊκή θέση, ο εκνευρισμός της Τουρκίας και ο στόχος της αλλαγής στάσης
Σε εγκαίνια έκθεσης για τα 70 χρόνια ΕΟΚΑ στη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΕΣ-«Ο αγώνας εξακολουθεί να εμπνέει»
Κάνει λόγο για αισθητά μειωμένες παράτυπες ροές μεταναστών ο ΠτΔ-«Άλλα κράτη θεωρούν της πολιτικές της ΚΔ ως βέλτιστες πρακτικές»