Οι ΗΠΑ επαναφέρουν το ζήτημα των κυρώσεων εάν η Άγκυρα αργοράσει Σουχόι

Τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επαναφέρει στο προσκήνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα δημοσιεύματα που θέλουν την Άγκυρα να εξετάζει την αγορά ρωσικών μαχητικών Σουχόι Su-35 ως εναλλακτική λύση μετά την αποπομπή της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου «Hellas Journal» για το θέμα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία, υπενθύμισε, δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή «υποχρεωτικών κυρώσεων» σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να προμηθεύονται εξοπλισμό που να είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και παροτρύνουμε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν συναλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του για την εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων. Η ισχύς της αναστολής λήγει την 31η Δεκεμβρίου, πάντως η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Σε σταθερή κατάσταση ο Πάπας Φραγκίσκος-Συνεχίζει να λαμβάνει οξυγονοθεραπεία υψηλής ροής
ΒΙΝΤΕΟ: Σύμβουλος του Τραμπ εκνευρίστηκε με δημοσιογράφο-Ρώτησε γιατί αλλάζει συνεχώς γνώμη για δασμούς
Προειδοποιήσεις Τραμπ σε Πούτιν για «καταστροφικές» κυρώσεις εάν αποτύχουν οι συνομιλίες για εκεχειρία στην Ουκρανία
Απελευθερώθηκαν 300 όμηροι στο Πακιστάν-Λήγει το τελεσίγραφο που έστειλαν οι ένοπλοι
Εφιαλτικές ώρες για δύο έφηβες στην Αυστρία – Τις βίαζαν, τις απειλούσαν και τις κακοποιούσαν
Πέφτει στα χέρια των Ρώσων το Κουρσκ-Σφοδρές μάχες με Ουκρανούς
Οικογένειες Ισραηλινών ομήρων προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της διακοπής ρεύματος στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εκτόξευσε διαστημικό τηλεσκόπιο, που θα δει τη γέννηση του σύμπαντος
Απαντά στον Τραμπ με δασμούς άνω των 20 δισ. δολαρίων ο Καναδάς
Στο μυαλό του Πούτιν-Υπό εξέταση η πρόταση για κατάπαυση πυρός