Τέταρτη προσπάθεια Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Νέα προσπάθεια για πρόκληση πρόωρων εκλογών το Δεκέμβριο θα καταβάλει σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι βουλευτές απέρριψαν χθες το βράδυ για τρίτη φορά πρόταση του πρωθυπουργού για εκλογές, αυτή τη φορά για τις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το νόμο, αυτού του είδους οι προτάσεις απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 για να εγκριθούν από τη Βουλή.

Σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα υποβάλει προς συζήτηση (τουλάχιστον έξι ωρών) ένα νομοσχέδιο μίας γραμμής το οποίο ορίζει πως κατ’ εξαίρεση του νόμου για πρόωρες εκλογές η κάλπη μπορεί να στηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Με αυτόν τον κοινοβουλευτικό μηχανισμό απαιτείται απλή και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση απέφευγε να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο νωρίτερα φοβούμενη πιθανές τροπολογίες της αντιπολίτευσης. Πράγματι, πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφεραν πως αν γίνει προσπάθεια από την αντιπολίτευση π.χ. να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι περισσότεροι από 3 εκ. Ευρωπαίοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε το νομοσχέδιο μπορεί να αποσυρθεί.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο κ. Τζόνσον αποφάσισε να μην προσπαθήσει να επαναφέρει αυτή την εβδομάδα το «παγωμένο» από τον ίδιο νομοσχέδιο του Brexit, που περιέχει και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ.

Αυτό είχε τεθεί ως όρος από τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για να εξετάσουν πιθανή στήριξη του νομοσχεδίου περί πρόωρων εκλογών. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP σχεδίαζαν να υποβάλουν δικό τους αντίστοιχο νομοσχέδιο σήμερα, αλλά με προτεινόμενη ημερομηνία εκλογών την 9η Δεκεμβρίου.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων συνεδριάζουν το πρωί για να καθορίσουν τη στάση τους.

Το ίδιο θα κάνουν και οι Εργατικοί, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να μην κλείνει εντελώς χθες τη νύχτα την πόρτα στην πιθανότητα να συναινέσει στις πρόωρες εκλογές το Δεκέμβριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να περάσει εντός της ημέρας από όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να εξεταστεί αύριο από τη Βουλή των Λόρδων, πριν επιστρέψει στους βουλευτές για οριστική έγκριση.

Δειτε Επισης

Όχημα «πέτασε» από τον αυτοκινητόδρομο στη Λεμεσό και έπεσε σε άλλο δρόμο που περνά από κάτω
Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην εμπλακείτε στρατιωτικά κατά του Ιράν, οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες
Εμφύλιος στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εμπλοκής στη σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-Ρήγμα στον Λευκό Οίκο
BINTEO: Στη μάχη και τέσσερα εναέρια μέσα για τη φωτιά κοντά στη σήραγγα στον αυτοκινητόδρομο
Συνεχίζεται στις 2 Ιουλίου η δίκη για την υπόθεση πολιτογραφήσεων με τελευταίο μάρτυρα τον ανακριτή
Έντονη αντίδραση Χατζηαβραάμ για αναφορές στη ψευδοβουλή-«Η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της»
Το Λονδίνο εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής του στον πόλεμο
Παραμένουν ως έχουν τα καθήκοντα Αριστοτέλους και Δημητρίου, απαντά Υπ. Άμυνας και Ελεγκτική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοντάδες ισραηλινοί επιστρέφουν στο Ισραήλ και τις οικογένειες τους από το λιμάνι της Λεμεσού
Χειροπέδες σε 22χρονο στη Λεμεσό για την έκρηξη βόμβας σε μπυραρία-Στις πέντε οι συλλήψεις