Παυλόπουλος: Συνομοσπονδία δεν νοείται στο πλαίσιο της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν θα περάσει η αυθαιρεσία που θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για "γραφικές, αλλά και επικίνδυνες αυτοκρατορικές φαντασιώσεις".
 
Σε  αντιφώνησή του σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο διοικητής του Γ` Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, στη Λέσχη Αξιωματικών, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως "διαμηνύουμε κυρίως προς τη γείτονα Τουρκία τα εξής απλά: Σε ό,τι αφορά στη δομή της Κυπριακής Δημοκρατίας το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο δεν μπορεί να ανεχθεί κράτος το οποίο δεν έχει τουλάχιστον ομοσπονδιακή μορφή. Συνομοσπονδία δεν νοείται στο πλαίσιο της ΕΕ".
 
Πρόσθεσε πως "τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της Κύπρου και κατά της Ευρώπης δεν πρόκειται να ανεχθούμε. Διαμηνύουμε ότι αυτό το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι το ακραίο όριο το οποίο μπορούμε να δεχθούμε. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζητήσεως και όχι μόνο από εμάς, αλλά και από την ίδια την ΕΕ. Η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοείται με τη διαιώνιση στρατευμάτων κατοχής και εγγυήσεων τρίτων", υπογράμμισε
 
"Λέμε, λοιπόν, προς την Τουρκία: Αυτές είναι οι αρχές. Ή τις ακολουθεί ή δεν πρόκειται να περάσει αυτή η αυθαιρεσία που θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας. Αυτά είναι ιστορίες που έχουν τελειώσει. Εμείς δεν ανεχόμαστε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές, που γραφικές είναι, αλλά είναι και επικίνδυνες", δήλωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει και αποδεικνύει πάντα με συνέπεια ότι επιδιώκει σχέση φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό έχει ως θεμελιώδη και αυτονόητη προϋπόθεση τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. "
 
"Όσο δεν τα εφαρμόζει αυτά η Τουρκία είναι εκτεθειμένη και θα μας βρει όλους απέναντι", είπε ο κ. Παυλόπουλος. Όσον αφορά στο Διεθνές Δίκαιο διευκρίνισε ότι αναπόσπαστο μέρος του είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει κωδικοποιηθεί με την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, βάσει του οποίου οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 
"Το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει και την Τουρκία, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay, διότι παράγει, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, εφαρμοστέους erga omnes. Με βάση τα παραπάνω είπε ότι η Τουρκία δεσμεύεται να τηρεί και να σέβεται στο ακέραιο, τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα και, μεταξύ άλλων, την κυριαρχία, τα σύνορα και το έδαφος καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε.
 
Αν δεν το πράξει, πρόσθεσε, υπονομεύει ευθέως, και με δική της αποκλειστικώς ευθύνη, την φιλία και την καλή γειτονία μεταξύ μας καθώς και την όποια ευρωπαϊκή της προοπτική, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες για την έξοδό της από την βαθιά και πολύπλευρη κρίση που την μαστίζει.
 
Ο κ. Παυλόπουλος άσκησε κριτική και στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για "αβελτηρία" της Ευρώπης, που, όπως είπε, έπρεπε να είναι από την αρχή παρούσα στην κρίση στη Συρία, ενώ σημείωσε πως οι τελευταίες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Καταλόγισε "αβελτηρία" στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα και ως προς το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι "είναι αδιανόητο να βλέπουν ένα μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης να ζει υπό καθεστώς στρατευμάτων κατοχής και υπό όρους εγγυήσεων τρίτων".
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΣ για την έγκριση της πρότασης της Κυβέρνησης για ψήφο στα 17-«Εμπιστευόμαστε τους νέους μας»
Συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Άριστες οι διμερής σχέσεις
Ομόφωνο ναι της Ολομέλειας για δικαίωμα ψήφου από τα 17-Σε ισχύ από τις Προεδρικές του 2028
Τατάρ: Μεγάλο βήμα το ανακοινωθέν της Συνόδου Οργανισμού Τουρκικών Κρατών
Καρογιάν για Οδυσσέα-«Ο πόλεμος ενάντια στη διαφθορά δεν προωθείται με κουτσομπολιό ή φωτοβολίδες κρότου λάμψης»
Ευχαριστίες Στάρμερ στον Χριστοδουλίδη για στήριξη στην επαναρρύθμιση σχέσεων με Ευρώπη
Τραβά το σχοινί ο Οδυσσέας για Ανώτατο και Εισαγγελέα-«Αντέδρασαν με ταχύτητα σε αναφορά που εκθέτει τον Πρόεδρο»
Στο Ελσίνκι για διήμερη επίσκεψη εργασίας ο Πρόεδρος
Σχέδιο Δράσης για Επαναπατρισμό Κυπρίων με τέσσερις δράσεις παρουσίασε ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
Πολεμικές ιαχές από Οδυσσέα-Κράτησε... εφεδρεία για να χτυπήσει Χριστοδουλίδη και να δημιουργήσει σκιές