Αρχίζει στη Λευκωσία διεθνές συνέδριο για την πολιτιστική κληρονομιά

Αρχίζει απόψε στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, το διεθνές συνέδριο «Δράσε για την Κληρονομιά! Προωθώντας τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά μεταξύ κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών», που συνδιοργανώνεται στις 24-26 Οκτωβρίου από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο ‘Φιλοξενία’.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν αύριο το πρωί, με χαιρετισμoύς που θα απευθύνουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Gabriella Battaini-Dragoni.
 
Στο συνέδριο θα παραστούν αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, όπως  ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Τελωνείων Δρ. Κunio Mikuriya. Σε αυτό θα συμμετέχουν πέραν των 120 συνέδρων από περισσότερα από 40 κράτη, την ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO και ο ΟΑΣΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ενδιαφερόμενες επαγγελματικές ομάδες.
 
Οι σύνεδροι θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, αποτελεσματικούς τρόπους προώθησης της οικουμενικότητας της Σύμβασης της Λευκωσίας και θα εξετάσουν πιθανές συνέργειες με άλλες διεθνείς Συμβάσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις ως προς το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών στην καταπολέμηση αδικημάτων που αφορούν τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς και για τρόπους ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.
 
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά, γνωστή και ως «Σύμβαση της Λευκωσίας» υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2017.
 
Μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Μεξικό και έχει υπογραφεί από 10 άλλα Κράτη. Η Σύμβαση στοχεύει στην πρόληψη της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και την ποινικοποίηση σχετικών αδικημάτων, τομείς στους οποίους η Κύπρος επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία.
 
Υποστηρικτές του συνεδρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια μέσου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, το Υφυπουργείο Τουρισμού και η Τράπεζα Κύπρου και ο ΟΠΑΠ.
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 10,8 εκατομμύρια
Ομόφωνα «ναι» από τη Βουλή για παράταση φοίτησης σε ειδικά σχολεία μέχρι τα 22 έτη
Μόνο το 35% αποφοίτων βρίσκει εργασία στον τόμεα του-Περιορισμένες ευκαιρίες πρακτικής
Νόμος για υποχρεωτική ειδοποίηση γονέων σε περίπτωση απουσίας παιδιών από τα νηπιαγωγεία
Εν μέσω εντάσεων και αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα
Νέες ρυθμίσεις για παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών ενέκρινε η Βουλή-Όσα αλλάζουν
Πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις-Προειδοποιούν με απεργιακά μέτρα
Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Σημαντική και ξεχωριστή χαρακτήρισε τη συνάντηση Άτυπου Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος η Παναγιώτου
Εντείνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την πιθανή έκδοση του Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία