Ο κύβος ερίφθη, απεργούν την ερχόμενη Πέμπτη στην ΑΗΚ

Σε δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 9.30 π.μ., κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ.
 
Αυτό ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία αναφέρθηκαν στα προβλήματα τα οποία αποδίδουν τόσο στη στρατηγική της ΑΗΚ, όσο και στα εργασιακά.
 
Παράλληλα, εξηγώντας την αναστολή των εξαγγελθέντων σημερινών μέτρων, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ανέφεραν πως μετά την παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και την συζήτηση που είχαν για το σοβαρό θέμα του Ταμείου Υγείας, υπήρξε συναντίληψη και όσα είχαν συζητηθεί στη συνάντηση ικανοποιούσαν όλες τις πλευρές. Γι αυτό το λόγο αναστάλθηκαν τα μέτρα. Ωστόσο, όπως σημείωσαν,  μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, τα όσα ικανοποιούσαν όλες τις πλευρές ανατράπηκαν, και συνεπώς θα ακολουθεί η λογική της διεκδίκησης μέσω των προειδοποιητικών μέτρων.
 
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, εκ μέρους των συντεχνιών, ο Μάριος Παπουτής της ΣΕΠΑΗΚ είπε πως τα θέματα που απασχολούν την ΑΗΚ κινούνται σε δύο πυλώνες, ο πρώτος αφορά τα ζητήματα στρατηγικής που επηρεάζουν την βιωσιμότητα του Οργανισμού αλλά και τα εργασιακά που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα.
 
Αρχικά αναφέρθηκε στη Μερισματική Πολιτική χαιρετίζοντας τη θέση του ΔΣ της ΑΗΚ ενάντια στη συμπερίληψη του Οργανισμού στο Νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι αυτή η πολιτική αποτελεί αφαίμαξη της ΑΗΚ και έμμεση φορολογία των πολιτών. Οι Συντεχνίες διερωτώνται ποιος είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης πολιτικής, ποιος θα πληρώσει το επιπρόσθετο κόστος αυτής της πολιτικής,  γιατί επιλέγηκε η ΑΗΚ τώρα που έχει εισέλθει στον ανταγωνισμό και ποια η θέση της ΡΑΕΚ σε αυτό το θέμα. Συνεπώς, οι Συντεχνίες όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι τους ζητούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου Μερισματικής Πολιτικής που περιλαμβάνει την ΑΗΚ.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Παπουτής αναφέρθηκε στην έλευση του ΦΑ και στη συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ με ποσοστό 30% και μετοχική συνεισφορά 43 εκ ευρώ, τα οποία το κράτος ζητά όπως καταβληθούν άμεσα από τον Οργανισμό. Οι συντεχνίες διερωτώνται προς τι η σπουδή για άμεση εκταμίευση όλου του ποσού, τι κονδύλια έχουν εκταμιευθεί από την ΕΕ, αν έχουν εκταμιευθεί τα υπολειπόμενα κονδύλια ύψους 154 εκ που απαιτεί το έργο και τι θα γίνουν όλα αυτά τα κονδύλια αν το έργο δεν είναι βιώσιμο, και τι γίνεται με τη θέση του ΔΣ για παράλληλη μεταφορά του ΦΑ στη Δεκέλεια  για την ασφάλεια εφοδιασμού
 
«Ζητούμε να διασφαλιστεί η μεταφορά του ΦΑ στον στρατηγικό χώρο ηλεκτροπαραγωγής Δεκέλειας ώστε να διασφαλίζεται η διασπορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ασφάλεια εφοδιασμού και η ανταγωνιστικότητα του σταθμού προς όφελος του καταναλωτή», δηλώνουν.  
 
Στο θέμα των ΑΠΕ στην παραγωγή της ΑΗΚ, οι συντεχνίες ζητούν να αφεθεί απρόσκοπτα ο Οργανισμός να δημιουργήσει έργα ΑΠΕ τα οποία να ενταχθούν στο μείγμα παραγωγής για άμεση μείωση του μέσου σταθμικού κόστους κιλοβατώρας στον καταναλωτή.
 
Σε σχέση με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές των εργαζομένων, τις προσαυξήσεις και τα ωφελήματα, οι Συντεχνίες καλούν την Αρχή να συμμορφωθεί άμεσα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, απαιτώντας σεβασμό και εφαρμογή τους.
 
Όσον αφορά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις, οι Συντεχνίες της ΑΗΚ τονίζουν πως οι αποφάσεις για κατάργηση των Ταμείων Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης αποτελούν μονομερή και εξόφθαλμη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων. «Το κράτος οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει τις συλλογικές συμβάσεις και τις αρχές του θεσμοθετημένου διαλόγου», είπε ο κ. Παπουτής.
 
Για το Ταμείο Προνοίας για νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, ο κ. Παπουτής είπε, εκφράζοντες τις θέσεις των συντεχνιών, πως ενώ η συμφωνία έχει υπογραφτεί τον Σεπτέμβριο του 2018, έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί το Καταστατικό από τα μέλη του, η ΑΗΚ δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του, και κάλεσε τον Οργανισμό να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία και να λειτουργήσει το Ταμείο.
 
Αναφορικά, τέλος, με τα εργασιακά θέματα, οι Συντεχνίες απαιτούν την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν και επηρεάζουν τη λειτουργία, την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού, καθώς και την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
 
Σε ερώτηση για την αναστολή των σημερινών μέτρων, ο ΓΓ της ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας είπε πως μετά την παρέμβαση της Ζέτας Αιμιλιανίδου και την συζήτηση που έγινε στο θέμα του Ταμείου Υγείας, υπήρξε συναντίληψη και ικανοποίηση όλων των πλευρών. «Στη συνέχεια, φαίνεται ότι με παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, τα όσα ικανοποιούσαν όλες τις πλευρές ανατράπηκαν, το θέμα πήρε διαφορετική τροπή και επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε στη λογική της διεκδίκησης του σωστού και του πρέπον», είπε.
 
Εξάλλου, σε ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες, χαιρέτισαν την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας στο θέμα του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στην ΑΗΚ, σημειώνοντας πως στη συνάντηση που έγινε στην παρουσία του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ, του Αν. Διευθυντή Προσωπικού της ΑΗΚ, των ηγετών των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΟΗΟ και ΣΗΔΗΚΕΚ και του Λειτουργού της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, διεξήχθη εποικοδομητικός διάλογος και δρομολογήθηκε διαδικασία για επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος που απασχολεί τους εργαζομένους.

«Δυστυχώς τα όσα  οι εργαζόμενοι δημιούργησαν, λειτουργώντας αλληλέγγυα, για να τους παρέχεται ένα ελάχιστο δίκτυ προστασίας κατά της οικονομικής δυσχέρειας, όπως το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Υπαλλήλων ΑΗΚ και το Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, σκόπιμα και συστηματικά αποδομούνται, καθώς επίσης μισθοί και ωφελήματα που κερδήθηκαν με αγώνες δεκαετιών, εξανεμίστηκαν με επίκληση την οικονομική κρίση με κύριο εκφραστή και πρωταγωνιστή της εν λόγω πολιτικής το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο προσκρούει η όποια προσπάθεια και πρωτοβουλία για επίλυση οποιωνδήποτε θεμάτων συμπεριλαμβανομένων και των εργασιακών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Καταλήγοντας σημειώνουν πως για να υπερασπιστούν τον Οργανισμό την οικονομία του τόπου και τα δικαιώματα τους καθώς και για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς, προχωρούν σε λήψη μέτρων και κατέρχονται σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 μεταξύ των ωρών 07:30 π.μ. - 09:30 π.μ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Στο ΤΑΕ Αρχηγείου με τον δικηγόρο του για ανακριτική κατάθεση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης
Συγκλονίζει η ιστορία επτάχρονης-Διαγνώστηκε με σπάνιο καρκίνο, πήγε στο Ισραήλ για θεραπεία και πέθανε σε πυραυλική επίθεση
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά σε εν κινήσει οχήματα σε Δερύνεια και Πρωταρά
Εντός δύο εβδομάδων η απόφαση Τραμπ για Ιράν-Δίνει περιθώριο στη διπλωματία, συνάντηση στην Ελβετία
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν
Πυρκαγιά σε κυλίνδρους οξυγόνου στον Στρόβολο-Εκκενώθηκε πολυκατοικία
Οι ΗΠΑ αποσύρουν δεκάδες αεροσκάφη από βάση στο Κατάρ
LIVE: Νέα επίθεση του Ιράν στην Μπερ Σεβά με βαλλιστικό πύραυλο-«Τιμωρούμε το Ισραήλ αυτή τη στιγμή»
ΒΙΝΤΕΟ: Συνεχόμενες εκρήξεις στη Λεμεσό μετά από φωτιά σε όχημα-Εκκενώθηκε πολυκατοικία, στάχτη πέντε αυτοκίνητα
Τα προεκλογικά «θα» του Τραμπ μάγκωσαν τους MAGA-Το Ιράν, ο «ηλίθιος, ξένος πόλεμος» και τα μαθήματα για Βουλευτικές