Άκρως επικριτικό το ΕΚ έναντι της τουρκικής επέμβασης στη Συρία

Άκρως επικριτικές έναντι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία ήταν την Τετάρτη οι τοποθετήσεις, κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ενώ σχετικό ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί την Πέμπτη.
                                                  
Την ώρα που εκπρόσωποι του Συμβουλίου και της Κομισιόν επέμεναν στο να γίνει σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων, κάποιες πολιτικές ομάδες ζητούσαν πιο δραστικά μέτρα κατά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ακόμη και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις. 
 
Η Κομισιόν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι θεωρεί απαράδεκτη την αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων, ενώ είπε πως δεν θα υποστηρίξει την επιστροφή Σύρων προσφύγων αν αυτό δεν γίνει υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με ασφάλεια.
 
Η Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ Tytti Tuppurainen χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, την Τρίτη, στο Σότσι ως μια προσπάθεια για να σταματήσει ο κύκλος της βίας στην περιοχή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δώσει τέλος στα δεινά των αμάχων.
 
Είπε επίσης ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν διπλωματικά και όχι μέσω στρατιωτικής δράσης, καθώς το μόνο που μπορεί να κάνει η τελευταία, είναι να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και να επιφέρει περισσότερα δεινά για το συριακό πληθυσμό.
 
Σημείωσε παράλληλα ότι η επίλυση του Συριακού θα επέλθει με μια συνολική συμφωνία, την οποία θα διαπραγματευτούν οι Σύροι για τους Σύρους. Πρέπει να στηρίξουμε την πολιτική διαδικασία είπε, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής στα τέλη του μήνα, στη Γενεύη.
 
Σύμφωνα με την κ. Tuppurainen δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τους περίπου 200 θανάτους αμάχων, ούτε και για τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων ύδρευσης, νοσοκομείων και ασθενοφόρων.

Ανησυχούμε για τη μοίρα των Κούρδων της Συρίας και για όλους τους αμάχους στην περιοχή των εχθροπραξιών, πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του Συμβουλίου, η ΕΕ υπήρξε ενωμένη από την πρώτη μέρα της εισβολής και τα τρία θεσμικά όργανα έστειλαν ταυτόσημα μηνύματα. 
 
Σημείωσε ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας κάνει μια περίπλοκη κατάσταση ακόμη δυσχερέστερη. Για αυτό, συνέχισε, οι Υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την εισβολή της Τουρκίας και τα κράτη μέλη αποφάσισαν να διακοπούν οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
 
Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι ενωμένοι στην αντίδρασή του έναντι της στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων.
 
Δεν πρέπει να αδρανήσουμε, είπε στην παρέμβασή του ενώπιον του Σώματος και ζήτησε να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και η ανθρωπιστική τραγωδία. Τάχθηκε υπέρ του να δοθεί κάθε βοήθεια, ώστε να επανέλθει η κατάσταση στο κανονικό και να βρεθεί μια πολιτική λύση στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.
 
Περιγράφοντας την ανθρωπιστική κατάσταση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έχουμε 200 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, ενώ 200 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν. Υπάρχουν πάνω από 150 χιλιάδες άνθρωποι που θα εκτοπιστούν και θα προστεθούν στις 100 χιλιάδες που ήταν ήδη σε καταυλισμούς πριν από την κρίση, συνέχισε.
 
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον θάνατο αθώων πολιτών και την καταστροφή υποδομών» είπε, ενώ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στα νοσοκομεία.
 
«Υπήρξαν σοβαρές καταστροφές λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών» είπε και αναφέρθηκε σε διακοπές ρεύματος σε νοσοκομεία, στοχοποίηση ασθενοφόρων και θανάτους αλλά και απαγωγές εργαζομένων του τομέα της υγείας.
 
Επίσης, είπε ότι πρέπει να εξαλειφθεί ο κίνδυνος για τα καραβάνια που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα δεν πρέπει να στοχοποιούνται.
 
Για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, ο Επίτροπος Στυλιανίδης είπε ότι θα πρέπει να γίνει με τρόπο ασφαλή, να είναι εθελούσια και αξιοπρεπής. «Πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, αλλιώς η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να δώσει την απαραίτητη υποστήριξη», πρόσθεσε.
 
Σε σχέση με τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία εντός της Συρίας, ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε τη δήλωση των 28 κρατών μελών ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δημογραφικής αλλαγής είναι απαράδεκτη.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες στην επικράτειά της όμως η στρατιωτική δράση της στη βόρεια Συρία έχει επιδεινώσει ήδη την κατάσταση στο πεδίο.
 
Τον λόγο έλαβαν κατά τη συζήτηση και Κύπριοι Ευρωβουλευτές. Μηδενική ανοχή στην Τουρκία, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, λέγοντας πως η εισβολή στη Συρία αποτελεί «ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ΕΕ, της Ευρώπης και της ανθρωπότητας».
 
Στην παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής ζήτησε να τελειώσουν τα λόγια στην ΕΕ και να αναληφθεί δράση. «Οι Κούρδοι ήταν αυτοί που αποτέλεσαν την ασπίδα για τη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους για να κοιμάται η Ευρώπη ήσυχη και η Ευρώπη αυτή τη στιγμή με την ανοχή της κατατάσσεται σε αυτούς που θα θεωρηθούν συνένοχοι για αυτό το ιστορικό εγκληματικό λάθος ενάντια στην ανθρωπότητα» είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει εαυτόν. «Το 1915 ήταν η εξόντωση των Αρμενίων, το 1918 των Ελλήνων του Πόντου, το 1922 των Ελλήνων της Σμύρνη, το 1955 της Κωνσταντινούπολης, το 1974 της πατρίδας μου της Κύπρου, πέρυσι ήταν το Αφρίν, φέτος η γενοκτονία των Κούρδων. Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο» είπε.
 
Ανέφερε τέλος ότι αισθάνεται περήφανος Ευρωπαίος, αλλά νιώθει ντροπή όταν με Ευρωπαϊκά όπλα οι Τούρκοι επιτίθενται στους Κούρδους και όταν ακόμα δεν λήφθηκαν αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει η εισβολή της Τουρκίας.
 
Η Ευρώπη είναι απούσα από τη Συρία, είπε ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς λέγοντας πως θα μας κρίνει η ιστορία.
 
«Κλείσαμε τα μάτια μπροστά σε ένα έγκλημα, αφήσαμε τους ανθρώπους που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος έρμαιο στα χέρια της Τουρκίας», είπε ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα συζητάμε αν και πότε θα πρέπει να πάρουμε μέτρα.
 
Αναφέρθηκε επίσης στους παραλληλισμούς με την Κύπρο, λέγοντας ότι η Τουρκία ονόμασε ειρηνευτική επιχείρηση την εισβολή του 1974 και 45 χρόνια μετά έχουμε ακόμα 200 χιλιάδες πρόσφυγες, ξεσπιτωμένους και αγνοούμενους.
 
Όπως τότε που η διεθνής κοινότητα σιώπησε και άφησε την Τουρκία να ολοκληρώσει το έγκλημα της στην Κύπρο, έτσι και σήμερα σιωπά και πάλι, συμπλήρωσε. «Συρία 2019 - Κύπρος 1974. Ο θύτης παραμένει ο ίδιος, παραμένει ατιμώρητος. Και η δικές μας ευθύνες τεράστιες και η Ευρώπη απούσα», κατέληξε ο κ. Φουρλάς.
 
Ο Ευρωβουλευτής της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου απευθύνθηκε στους ταγούς της ΕΕ, υπενθυμίζοντας την «αραβική άνοιξη» και είπε  ότι τώρα που ήρθε η «βαρυχειμωνιά», κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα επί των ερειπίων.
 
«Πριν από 8 χρόνια ξεκίνησε μια ξένη εισβολή σε βάρος της Κυβέρνησης της Συρίας για να την ανατρέψει και για να διαμελίσει τη χώρα. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία χώρες της ΕΕ και μοναρχίες του Κόλπου εξόπλισαν δια της συριακής αντιπολίτευσης τις ορδές των τζιχαντιστών και του Ισλαμικού Κράτους» είπε. Τώρα, συνέχισε, με την ανοχή της Ρωσίας και της Αμερικής και τις φραστικές καταδίκες της ΕΕ «αμολήθηκε ως θηρίο ο Ερντογάν για να πιει το αίμα και να τσακίσει έναν πολύπαθο λαό, τους Κούρδους».
 
«Κανένας δισταγμός καμία ηθική αναστολή από κανέναν. Φτάνει να ξαναμοιραστεί η περιοχή, να πουληθούν όπλα να βγει το πετρέλαιο. Ακούγονται όλα αυτά ως τραγελαφικά και μάλλον είμαστε τραγικοί», κατέληξε ο κ. Γεωργίου.
 
Ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης ανέφερε ότι δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία, αλλά για εισβολή.
 
Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την ασφάλεια και την προδοσία των Κούρδων συμμάχων και την ισχυροποίηση της μάστιγας του Ισλαμικού Κράτους αλλά «πρόκειται για συγκεκριμένα εγκλήματα κατά ανθρωπότητας, εθνοκάθαρση δηλαδή και σχέδια για παράνομους καταυλισμούς στη Συρία» είπε. Αυτό θυμίζει την εισβολή στην Κύπρο, πρόσθεσε.
 
«Όπως μετά το Αφρίν, μπορούμε να συντρίψουμε την οικονομία του Ερντογάν, μπορούμε να φέρουμε άλλα μέτρα, μπορούμε να φέρουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη» κατέληξε.
 
Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και της ΕΔΕΚ είπε ότι δεν είναι δυνατό ολόκληρη η ΕΕ να συνεχίσει να παραμένει όμηρος στους εκβιασμούς Ερντογάν.
 
«Η Τουρκία προβαίνει σε εθνοκάθαρση με στόχο την εξαφάνιση του κουρδικού στοιχείου από την περιοχή αξιοποιώντας τον χώρο που έδωσαν οι Αμερικανοί με την αποχώρησή τους» ανέφερε.
 
Είπε επίσης ότι όλοι είναι παρόντες στην περιοχή με μεγάλο απόντα την ΕΕ, η οποία στο τέλος της ημέρας εκτός από τα θύματα των τουρκικών θηριωδιών, είναι αυτή που πληρώνει τον λογαριασμό χωρίς να μπορεί να πάρει την όποια πρωτοβουλία για να σταματήσει η τουρκική εισβολή.
 
Προφανώς οι οικονομικές συναλλαγές χωρών της Ευρώπης έχουν μεγαλύτερη σημασία από την προστασία του κουρδικού λαού που είναι αυτός που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος, κατέληξε.
 
Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν προηγουμένως εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων. Ο Michael Gahler εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είπε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι οποίες όμως να μην έχουν επιπτώσεις στην κοινωνία των πολιτών, όπως το πρόγραμμα Erasmus για τους φοιτητές. 
 
Είπε ακόμη ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπτώσεις στα γεωργικά προϊόντα, ενώ ως έσχατο μέτρο θα μπορούσε να εξεταστεί και η αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης.
 
«Καταδικάζουμε την εισβολή και θέλουμε να αποσυρθούν τα στρατεύματα» από τη βορειοανατολική Συρία, πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι αυτές οι ενέργειές απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ.
 
Έχουμε ζητήσει να υπάρχουν στοχευμένες κυρώσεις κατά των αξιωματούχων της Τουρκίας, περιοριστικά μέτρα καθώς επίσης και ένα πλήρες εμπάργκο όπλων, είπε η Kati Piriεκ μέρους της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. 
 
Στην παρέμβασή της είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να καταφέρουμε να προστατεύσουμε όσους πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους για τη δική μας ασφάλεια.
 
Άσαντ, Πούτιν, Τουρκία, Ιράν και Ισλαμικό Κράτος έχουν νικήσει ενώ ηττημένοι είναι οι πολίτες της βορειοανατολικής Συρίας και η αξιοπιστία της Δύσης, συμπλήρωσε.
 
Σε ό,τι αφορά τα συμφωνηθέντα Ρωσίας και Τουρκία στο Σότσι, η κ. Piri είπε ότι «ουσιαστικά παραβιάζονται πάρα πολλές αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου για τους πρόσφυγες».
 
Ο Malik Azmani από την ομάδα Renew Europeζήτησε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο για στοχευμένες οικονομικές  κυρώσεις κατά της Τουρκίας ενώ η Tineke Strikαπό την ομάδα των Πρασίνων είπε ότι θα πρέπει να επαναπατριστούν οι μαχητές που είναι Ευρωπαίοι πολίτες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ασφάλειας.
 
Ο LarsPatrick Bergαπό την ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας ζήτησε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα και η Anna Fotyga των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Τέλος, η Özlem Demirel εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είπε ότι οι Κούρδοι εγκαταλείφθηκαν αφού έκαναν τη δουλειά της Ευρώπης ενώ ζήτησε ειρηνική και όχι στρατιωτική λύση στη Συρία.
 
Συνολικά έχουν κατατεθεί 7 προτάσεις ψηφίσματος για το θέμα, ενώ η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη.

Δειτε Επισης

Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης