Χωρίς απάντηση ακόμα το ερώτημα περί εκλογών ή προώθησης του νομοσχεδίου για Brexit

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με αντικείμενο συζήτησης την επικείμενη αναβολή του Brexit.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε με σαφήνεια ότι «δεν πιστεύει πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στο Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου ή της ΕΕ» και ότι η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί πριν από αυτή την ημερομηνία από τη βρετανική Βουλή.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός έχει παγώσει τη διαδικασία έγκρισης του εφαρμοστικού νομοσχεδίου του Brexit έπειτα από την απόρριψη από τους βουλευτές του σφιχτού χρονοδιαγράμματος των τριών ημερών που είχε προτείνει για τη νομοθετική διαδικασία.

Ο κ. Τουσκ έχει πει ότι θα εισηγηθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες να αποδεχθούν το αίτημα για αναβολή που υποχρεώθηκε από το νόμο να υποβάλει ο πρωθυπουργός Τζόνσον.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι το κατά πόσο το νομοσχέδιο θα συνεχίσει την πορεία του μέσω της Βουλής ή θα αποσυρθεί με σκοπό τη διενέργεια εκλογών, θα καθοριστεί από τη χρονική έκταση της αναβολής που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι.

Εν τω μεταξύ, άκαρπη απέβη έκτακτη συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν με σκοπό να συζητήσουν ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Brexit.

Η αποτυχία της συνάντησης έχει εντείνει τη φημολογία περί εκλογών, ωστόσο ο σχετικός νόμος ορίζει πως για να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού απαιτείται η συναίνεση των 2/3 των βουλευτών.

Δύο φορές ανάλογο αίτημα του πρωθυπουργού απορρίφθηκε, ενώ και τώρα το Εργατικό Κόμμα αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν θα στηρίξει τη διενέργεια εκλογών στην παρούσα φάση, ακόμα και αν έχει εξασφαλιστεί νέα αναβολή του Brexit όπως έθετε ως όρο ο κ. Κόρμπιν.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εκτόξευσε διαστημικό τηλεσκόπιο, που θα δει τη γέννηση του σύμπαντος
Απαντά στον Τραμπ με δασμούς άνω των 20 δισ. δολαρίων ο Καναδάς
Στο μυαλό του Πούτιν-Υπό εξέταση η πρόταση για κατάπαυση πυρός
Τρόφιμα, ποτά, ρούχα-Τα προϊόντα που βάζει στο στόχαστρο η ΕΕ σε αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Αποκλείουν την πρόσβαση στο TikTok, οι αρχές της Αλβανίας-Γίνονται διάλογοι με στόχο την ασφάλεια των παιδιών
Ο Τραμπ προχωρά σε 23 απολύσεις επιστημών-Ανάμεσα τους και η ανώτερη σύμβουλος της NASA
Το ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία
Καταδικάστηκε σε άλλα εννέα χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας
Θετική είδηση για Ισπανία και Κίνα η πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Ρώσος υπήκοος ο καπετάνιος του πλοίου που έπεσε πάνω στο πετρελαιοφόρο στη Βόρεια Θάλασσα