Στήνουν καταυλισμό προσφύγων στο Δασάκι Άχνας

Ήταν Αύγουστος του 1974. Χιλιάδες άνθρωποι κατατρεγμένοι, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τα πεύκα του δάσους Άχνας. Τις πρώτες μέρες κοιμούνται στο έδαφος, παιδιά και ενήλικες μένουν νηστικοί. Στήνουν, ακολούθως, τον πιο μεγάλο καταυλισμό προσφύγων στην Κύπρο. Ήταν πάνω από 70 χιλιάδες άτομα και οι πλείστοι έμειναν εκεί για χρόνια.
 
«Αυτό που θυμάμαι είναι η εξαθλίωση των ανθρώπων, η πείνα, τα κλάματα όσων περίμεναν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Ήταν συγκλονιστικές οι εικόνες, έβλεπες μωρά να υποφέρουν από την πείνα. Κάποιοι γεωργοί που είχαν χωράφια στην περιοχή, τα έβαλαν να δουλεύουν συνέχεια για να έχει ο κόσμος νερό. Υπήρχαν αποθηκευμένες πατάτες, που δόθηκαν στους πρόσφυγες. Τους έδωσαν ακόμη και τον πατατόσπορο, για να μην πεινούν. Κάποιοι που είχαν αιγοπρόβατα άρμεγαν τα ζώα τους για να έχουν γάλα τα μωρά». θυμάται ο κοινοτάρχης Δάσους Άχνας, Νίκος Βάσιλας.
Αναβιώνουν μνήμες
Ο οικισμός του Δάσους Άχνας για κάποιους αποτελεί, σήμερα μακρινή ανάμνηση, για κάποιους άλλους ένα ιστορικό, σημείο αναφοράς της τουρκικής εισβολής και για αρκετούς νέους, μια άγνωστη πτυχή των δραματικών αποτελεσμάτων του πολέμου.
 
Τις ξεθωριασμένες μνήμες θέλει να ζωντανέψει το κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας, που θα στήσει αντίσκηνα στο δάσος της περιοχής, θα δημιουργήσει το πρόχειρο ιατρείο, το παράπηγμα για το συσσίτιο. Φιλοδοξεί, έτσι να προκαλέσει το πιο μεγάλο συναπάντημα προσφύγων μετά το 1974.
Το 1ο Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων στην ακριτική κοινότητα Δάσους Άχνας, από τις  30 Οκτωβρίου μέχρι την πρώτη Νοεμβρίου.
«Στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η συνεύρεση όλων εκείνων των ανθρώπων, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των πατεράδων και των μανάδων, για να θυμηθούν τα όσα πέρασαν και να μεταδώσουν τα όσα έζησαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Περιμένουμε να έρθουν και σχολεία, για να δουν οι μαθητές πώς ήταν τότε και να μάθουν πώς πέρασε ο κόσμος εκείνες της μέρες», λέει ο κ. Βάσιλας
Η εκδήλωση θα κορυφωθεί την πρώτη Νοεμβρίου στις 4:30 μμ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: αναπομπή δέησης στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητριανού, ξενάγηση στο θεματικό πάρκο της προσφυγιάς και τέλος μεγάλη συναυλία του γνωστού έλληνα καλλιτέχνη, Γιάννη Κότσιρα στις 20:00 μμ.

Δειτε Επισης

Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους»-Οι πέντε κατηγορίες
Μέτρα πρόληψης για προστασία από κουνούπια προτείνει ο Δήμος Λευκωσίας
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία
Η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το 2024
Πράσινο Βουλής για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης-«Ορόσημο για τη χώρα» λέει ο ΥΠΕΣ
Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Στη βουλή ο προϋπολογισμός της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας-1,5 εκ. για εφαρμογή στα κινητά
Έμειναν στο στάδιο της διαβούλευσης οι κανονισμοί για χώρους θηλασμού στην εργασία
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, κέικ, γλυκά είναι τόσο βλαβερά όσο και το κάπνισμα
Προσκύνημα την Κυριακή στον Ιερό Ναό Παναγίας Θεοτόκου στο Τραχώνι Κυθρέας