Στήνουν καταυλισμό προσφύγων στο Δασάκι Άχνας

Ήταν Αύγουστος του 1974. Χιλιάδες άνθρωποι κατατρεγμένοι, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τα πεύκα του δάσους Άχνας. Τις πρώτες μέρες κοιμούνται στο έδαφος, παιδιά και ενήλικες μένουν νηστικοί. Στήνουν, ακολούθως, τον πιο μεγάλο καταυλισμό προσφύγων στην Κύπρο. Ήταν πάνω από 70 χιλιάδες άτομα και οι πλείστοι έμειναν εκεί για χρόνια.
 
«Αυτό που θυμάμαι είναι η εξαθλίωση των ανθρώπων, η πείνα, τα κλάματα όσων περίμεναν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Ήταν συγκλονιστικές οι εικόνες, έβλεπες μωρά να υποφέρουν από την πείνα. Κάποιοι γεωργοί που είχαν χωράφια στην περιοχή, τα έβαλαν να δουλεύουν συνέχεια για να έχει ο κόσμος νερό. Υπήρχαν αποθηκευμένες πατάτες, που δόθηκαν στους πρόσφυγες. Τους έδωσαν ακόμη και τον πατατόσπορο, για να μην πεινούν. Κάποιοι που είχαν αιγοπρόβατα άρμεγαν τα ζώα τους για να έχουν γάλα τα μωρά». θυμάται ο κοινοτάρχης Δάσους Άχνας, Νίκος Βάσιλας.
Αναβιώνουν μνήμες
Ο οικισμός του Δάσους Άχνας για κάποιους αποτελεί, σήμερα μακρινή ανάμνηση, για κάποιους άλλους ένα ιστορικό, σημείο αναφοράς της τουρκικής εισβολής και για αρκετούς νέους, μια άγνωστη πτυχή των δραματικών αποτελεσμάτων του πολέμου.
 
Τις ξεθωριασμένες μνήμες θέλει να ζωντανέψει το κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας, που θα στήσει αντίσκηνα στο δάσος της περιοχής, θα δημιουργήσει το πρόχειρο ιατρείο, το παράπηγμα για το συσσίτιο. Φιλοδοξεί, έτσι να προκαλέσει το πιο μεγάλο συναπάντημα προσφύγων μετά το 1974.
Το 1ο Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων στην ακριτική κοινότητα Δάσους Άχνας, από τις  30 Οκτωβρίου μέχρι την πρώτη Νοεμβρίου.
«Στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η συνεύρεση όλων εκείνων των ανθρώπων, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των πατεράδων και των μανάδων, για να θυμηθούν τα όσα πέρασαν και να μεταδώσουν τα όσα έζησαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Περιμένουμε να έρθουν και σχολεία, για να δουν οι μαθητές πώς ήταν τότε και να μάθουν πώς πέρασε ο κόσμος εκείνες της μέρες», λέει ο κ. Βάσιλας
Η εκδήλωση θα κορυφωθεί την πρώτη Νοεμβρίου στις 4:30 μμ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: αναπομπή δέησης στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητριανού, ξενάγηση στο θεματικό πάρκο της προσφυγιάς και τέλος μεγάλη συναυλία του γνωστού έλληνα καλλιτέχνη, Γιάννη Κότσιρα στις 20:00 μμ.

Δειτε Επισης

Το νεκρό καγκουρό μετά από μάχη και η παραλαβή από ζωολογικό κήπο... μυστήριο-Όσα υποστηρίζει ο 36χρονος
Η σταθερή ευρωπαϊκή θέση, ο εκνευρισμός της Τουρκίας και ο στόχος της αλλαγής στάσης
Εξέλιξη στην υπόθεση Λαρένα για στημένους αγώνες-Έκλεισε με απόφαση Εισαγγελέα, σύμφωνα με την Αστυνομία
Αίτημα για παραμερισμό του διατάγματος αναστολής των εργασιών στο λιμάνι Πεντακώμου κατέθεσε η Εισαγγελία
Το θεσμικό πινγκ πονγκ πάνω από τις φουκούδες και η αδυναμία αντιμετώπισης της αλήθειας
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Άναψε πράσινο φως η Ολομέλεια για την μεταβίβαση και εγγραφή οχημάτων υπό ανάκλήση
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Επέκταση θερινού σχολείου στα ειδικά σχολεία ψήφισε η Βουλή