Αποζημίωση των θυμάτων trafficking ζητά η γενική γραμματέας του ΣτΕ

Με αφορμή τη σημερινή (18 Οκτωβρίου) Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić κάλεσε τις χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο να διασφαλίσουν ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων θα πρέπει να έχουν δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αποζημίωσης, για τις κακοποιήσεις και την εκμετάλλευση που υπέστησαν.
 
Η Γενική Γραμματέας του ΣτΕ υπογράμμισε ότι "οι διακινητές πρέπει να διώκονται αυστηρά και να τιμωρούνται, αλλά πρέπει να γίνονται και δίκαιες δίκες για τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, προκειμένου να παίρνουν αποζημιώσεις, να προστατεύονται από νέα εκμετάλλευση και να τους παρέχεται επαρκής βοήθεια, για να συνεχίσουν τη ζωή τους»
 
Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ κατά του Τraficking(GRETA)  Davor Derenčinović πρόσθεσε ότι «η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται στο θύμα και ακολουθεί μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα κράτη είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι τα θύματα έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη και διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης».
 
Σημειώνεται ότι, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που ξεκίνησε το 2005, είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη, που απαιτεί από τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι τα θύματα αποζημιώνονται για τις ζημίες που υπέστησαν.
 
Η σύμβαση έχει μέχρι στιγμής επικυρωθεί από 46 από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης - όλα εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
 
Οι εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (GRETA), η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή της σύμβασης, δείχνουν ότι εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνιο τα θύματα εμπορίας ανθρώπων να λαμβάνουν αποζημίωση από τους δράστες.
 
Επιπλέον, ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει νόμους που καθιστούν δυνατή την αποζημίωση από το κράτος, τέτοια συστήματα εξακολουθούν να μην υπάρχουν σε αρκετές χώρες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πιθανόν στο Βατικανό τον Ιούνιο η νέα συνάντηση αντιπροσωπειών για το ουκρανικό,
Ζημιές σε κτίρια από τον σεισμό στην Κρήτη-Έσπασαν εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Απαντά στις κατηγορίες της Ιεράς Συνόδου ο Τυχικός-Αναμένεται πολύωρη η συνεδρία
Μαθητές κουκουλοφόροι πίσω από τη φωτιά στο σχολείο στη Λεμεσό-Έκαψαν ελαστικά και έριχναν κροτίδες
Για οικονομικές διαφορές και διαφωνία για γυναίκα τα μαχαιρώματα στο Παραλίμνι-Υπό τετραήμερη κράτηση ο 65χρονος
Ανατροπή από Εφετείο, ελεύθερος ο δεσμοφύλακας που προφυλάκισαν για τις μεταπωλήσεις προϊόντων-Έδειξε σφάλματα πρωτόδικου Δικαστηρίου
Αυτό είναι το ζευγάρι Ισραηλινών που δολοφονήθηκε-Ο 28χρονος είχε αγοράσει δαχτυλίδι και θα της έκανε πρόταση γάμου
Καταζητείται 35χρονος για επίθεση και οπλοφορία στη Λευκωσία (pic)
Ο Νετανιάχου ενισχύει την ασφάλεια στις ισραηλινές πρεσβείες μετά την επίθεση με τους δύο νεκρούς
Συναγερμός για τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη-Σουηδία, Νορβηγία και Ολλανδία επιστρέφουν στα μετρητά