Ελεύθερος υπό όρους ο Πουτζντεμόν-Παρουσιάστηκε στις αρχές στο Βέλγιο

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί οικειοθελώς ενώπιον δικαστή στο Βέλγιο ο οποίος τον ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του η Μαδρίτη και αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό δικαστικό έλεγχο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν εξήγησε ότι παρουσιάστηκε στην αστυνομία και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή.

Αφέθηκε όμως ελεύθερος «υπό όρους και έχει τη δυνατότητα να φύγει από το Βέλγιο έπειτα από άδεια» του δικαστή, όμως θα πρέπει να παραμείνει «στη διάθεσή του» προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλήση, πρόσθεσε.

Αυτή είναι η τρίτη φορά από τότε που ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας κατέφυγε στο Βέλγιο στα τέλη Οκτωβρίου 2017 που η Ισπανία εκδίδει ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του.

Σήμερα το πρωί «ενημερώθηκε, παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστή και εξέφρασε επισήμως την αντίθεσή του στην έκδοσή του στην Ισπανία», ανέφερε το γραφείο του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν επικαλέστηκε την ασυλία του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καταλανού πολιτικού, που ζει στο Βατερλό, η ισπανική δικαιοσύνη αναφέρει τα αδικήματα της «στάσης και της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων».

Πλέον εναπόκειται στη βελγική δικαιοσύνη να «αποφασίσει αν το γεγονός στο οποίο βασίζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί αδίκημα βάσει του βελγικού δικαίου», είχε εξηγήσει την Τρίτη η εισαγγελία των Βρυξελλών.

«Με δεδομένη την περιπλοκότητα της υπόθεσης και των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Πουτζντεμόν, η υπόθεση χρήζει ενδελεχούς δικαστικής ανάλυσης», είχε προσθέσει.

ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Η ΕΕ εγκρίνει νέα αμυντική συμφωνία που ενδιαφέρει την Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα
Πιθανόν στο Βατικανό τον Ιούνιο η νέα συνάντηση αντιπροσωπειών για το ουκρανικό
Αυτό είναι το ζευγάρι Ισραηλινών που δολοφονήθηκε-Ο 28χρονος είχε αγοράσει δαχτυλίδι και θα της έκανε πρόταση γάμου
Ο Νετανιάχου ενισχύει την ασφάλεια στις ισραηλινές πρεσβείες μετά την επίθεση με τους δύο νεκρούς
Συναγερμός για τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη-Σουηδία, Νορβηγία και Ολλανδία επιστρέφουν στα μετρητά
Σε κλοιό ισραηλινών δυνάμεων τα δύο λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα
Συντετριμμένος ο Χέρτζογκ-«Ο τρόμος και το μίσος δεν θα μας λυγίσουν»
Καναδάς και Μεξικό ζητούν εξηγήσεις από Ισραήλ για τους πυροβολισμούς εναντίον διπλωματών στη Δυτική Όχθη
Τρεις νεκροί στον Λίβανο από αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ
Συνεδρία ΣΑ ΟΗΕ υπό προεδρία Έλληνα ΥΠΕΞ για προστασία αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις