'Ερευνα ΣτΕ: Τα μαθήματα γλωσσών ωφελούν την κοινωνική ένταξη μεταναστών

Τα μαθήματα γλωσσών, ωφελούν περισσότερο από τα τεστ, την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, συμπεραίνει νέα έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
 
Στο επίκεντρο της έρευνας, βρίσκονται οι πολιτικές για τη γλώσσα και οι ευκαιρίες μάθησης των μεταναστών, στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Η έρευνα διεξήχθη από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με την Association of LanguageTesters in Europe (ALTE) το 2018 και καλύπτει 40 χώρες από τις 47 χώρες-μέλη του Οργανισμού.
 
Στην έρευνα διαπιστώνεται ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι χώρες εισάγουν ολοένα και περισσότερο την εκμάθηση της γλώσσας και τη γνώση των κοινωνικών απαιτήσεων για την ιδιότητα του πολίτη, την παραμονή και / ή την είσοδο στη χώρα.
 
Τώρα, τα περισσότερα κράτη μέλη τα έχουν εφαρμόσει: μόνο το 17% δεν έχει τέτοιες απαιτήσεις στις πολιτικές μετανάστευσης για παράδειγμα και στο 78% των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν την εκμάθηση γλώσσας, ως μέρος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την ιθαγένεια.
 
Έντεκα από τα κράτη κάνουν γλωσσικές εξετάσεις ακόμη και στο στάδιο πριν από την είσοδο, συχνά στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης μεταναστών.
 
Ωστόσο, αναφέρεται στην έρευνα, υπάρχουν σημαντικές και εντυπωσιακές διαφορές στο συγκεκριμένο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας που απαιτείται μεταξύ των κρατών μελών ενώ, για παράδειγμα, ακόμη και οι ευάλωτες ομάδες (ανήλικοι, πρόσφυγες, μαθητές με χαμηλή παιδεία) σπάνια απαλλάσσονται από τις εξετάσεις.

Στην έρευνα διαπιστώνεται, ακόμη, ότι εκτός από τις εξετάσεις, πολλά ευρωπαϊκά κράτη προσφέρουν μαθήματα γλωσσών και άλλες ευκαιρίες μάθησης στους μετανάστες, τα οποία αποδείχθηκαν πιο επωφελή για την ένταξη των μεταναστών και  συχνά παρέχονται από το κράτος.

Ωστόσο, συμπεραίνεται στην έρευνα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μετανάστες λαμβάνουν μόνο 250 ώρες γλωσσικής διδασκαλίας χωρίς αλλαγή, κάτι που δεν επαρκεί για την απόκτηση της απαραίτητης γνώσης της γλώσσας .

Τα μαθήματα σχετικά με τη γνώση της κοινωνίας παρέχονται γενικά μόνο σε μια επίσημη γλώσσα της χώρας υποδοχής και λίγα κράτη μέλη λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ομάδων.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παίρνει μέτρα το Υπ. Μεταφορών μετά το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ-Ζητά συνδρομή Ε.Ε. και ενισχύει τεχνικούς ελέγχους
Πέθανε ο 61χρονος που τον κατάπιε το MRA στις ΗΠΑ-«Φορούσε αλυσίδα εννέα κιλών»
Στο εδώλιο για τα μαχαιρώματα στο Πισσούρι και η σύζυγος του 53χρονου-Κατηγορούνται για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης
Ο χάρτης με τα θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα-Έντονη αντίδραση από Άγκυρα, απαντά με δικά της έργα
To κόβει στον Χριστοδουλίδη ο Ερντογάν-«Δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση να επισκεφθώ τη νότια Κύπρο»
Τελετή επαναπατρισμού οστών 16 Ελλαδιτών ηρώων της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν στην εισβολή-«Η Κύπρος σας ευγνωμονεί»
Αντισυνταγματικός ο Νόμος για υποχρεωτική τοποθέτηση χρονομέτρου σε κάμερες-«Θα επιφέρει πρόσθετες δαπάνες και χρεώσεις»
Αναζητεί δύο πρόσωπα για κλοπές στη Λεμεσό η Αστυνομία (pics)
Οι διάλογοι των αστυνομικών της ΕΛΑΣ που διακινούσαν ναρκωτικά-«Θέλω 10k, μετά θα παίξουμε εμείς μπάλα»
Τα πήρε όλα πάνω του ο 35χρονος για τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή-«Ήθελα να λυτρώσω την οικογένεια μου»