Αστυνομικοί σε ρόλο… νοσηλευτών στα κρατητήρια Λακατάμιας

Η είδηση του θανάτου 37χρονου στα κρατητήρια Λακατάμιας, στις 29 Αυγούστου, επίσπευσε την επίσκεψη λειτουργών του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, στα κρατητήρια, ώστε να διενεργήσουν έλεγχο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθη το απόγευμα και λίγες ώρες μετά βρέθηκε νεκρός στα κρατητήρια Λακατάμιας

Οι λειτουργοί διενήργησαν αυτοψία στους χώρους των κρατητηρίων, η χορητικότητα των οποίων είναι 38 κρατούμενοι σε ατομικά κελιά, οι οποίοι διαπίστωσαν πως σε γενικές γραμμές, οι υλικές συνθήκες του χώρου είναι ικανοποιητικές και συνάδουν με τις βασικές αρχές για τη μεταχείριση των κρατουμένων και τα διεθνή πρότυπα που πρέπει να πληροί κάθε χώρος όπου άτομα στερούνται της ελευθερίας τους.

Ωστόσο, στην έκθεση της Επιτρόπους Διοικήσεως, προβαίνει σε μερικές συστάσεις, οι οποίες είναι:

-Οι υπό κράτηση υπήκοοι τρίτων χωρών κρατούνται χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους και όπως τα άτομα αυτά μεταφέρονται στο ΧΩ.Κ.Α.Μ., εάν η επιστροφή τους δεν προβλέπεται να γίνει ή δεν είναι εφικτό να γίνει εντός 24 ή 48 ωρών από το χρόνο σύλληψη τους.
-Να γίνει ανάρτηση εντός κάθε κελιού των εντύπων των δικαιωμάτων των κρατουμένων και των κανονισμών του κρατητηρίου.
-Εισήγηση όπως γίνει διαμόρφωση του χώρου ψυχαγωγίας και παροχή μέσων ψυχαγωγίας και δημιουργικής ενασχόλησης, όπως περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία και όπως επισπευσθούν οι απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία του εξωτερικού χώρου άσκησης/προαυλισμού.
-Να προωθηθεί, εάν αυτό δεν έχει γίνει, η υλοποίηση συγκεκριμένου Σχεδίου αναφορικά με τα κρατούμενα ΑμεΑ.

Κατά την επίσκεψη τους στα κρατητήρια, οι λειτουργοί ενημερώθηκαν πως η φαρμακευτική αγωγή στα άτομα που κρατούνται, χορηγείται από τους επί καθήκοντι αστυνομικούς. Τα φάρμακα προσκομίζονται στα άτομα που κρατούνται στα κρατητήρια από συγγενικά τους πρόσωπα, μαζί με τη σχετική ιατρική συνταγή ή εξασφαλίζονται κατόπιν εξέτασης τους από ιατρό πριν τη μεταφορά τους στα κρατητήρια.

Ο Υπεύθυνος των κρατητηρίων όσο και οι επί καθήκοντι αστυνομικοί, ενημέρωσαν τους λειτουργούς πως η πρακτική χορήγησης από τους ίδιους της φαρμακευτικής αγωγής στους κρατούμενους, δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

Μεταξύ των συστάσεων που καταγράφονται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι πως θα έπρεπε να υπάρχουν στα κρατητήρια μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που να είναι επιφορτισμένα με το καθήκον της χορήγησης της φαρμακευτικής αγωγής στους κρατούμενους.

«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης (COT) που δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2018 μετά την επίσκεψη της στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2017, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνεται μόνο από προσοντούχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση».      
 

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα