Πέραν των 1000 οι τραυματίες ο απολογισμός της κρίσης στον Ισημερινό

Ο απολογισμός της κοινωνικής κρίσης που βίωσε τις προηγούμενες 12 ημέρες ο Ισημερινός, με σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης, είναι οκτώ νεκροί και 1.340 τραυματίες, ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Λαού, δημόσια ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η αρχή.
 
Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών της κρίσης, οι αρχές συνέλαβαν 1.192 ανθρώπους, κατά την ίδια πηγή.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε αρκετά υψηλότερο αριθμό συλλήψεων, οι οποίες ανήλθαν κατ` αυτό σε 1.419. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 54 αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, διευκρίνισε το Υπουργείο.
 
Την κρίση προκάλεσε ο υπερδιπλασιασμός της τιμής των καυσίμων, εξαιτίας της κατάργησης μονομιάς της κρατικής επιδότησής της, που εφαρμοζόταν επί σαράντα χρόνια.
 
Το μέτρο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του Προέδρου Λενίν Μορένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να λάβει ένα δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η χώρα των Άνδεων παρέλυσε για σχεδόν δύο εβδομάδες, εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, αποκλεισμών δρόμων, αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, των δημόσιων συγκοινωνιών, που είναι ούτως ή άλλως πολύ ανεπαρκείς, αλλά και καταλήψεις πετρελαιοπηγών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας αργού, που προκάλεσε την αναστολή των παραδόσεων σχεδόν του 70% από το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου.
 
Η ηρεμία άρχισε να αποκαθίσταται μετά την επίτευξη, το βράδυ της Κυριακής, συμφωνίας μεταξύ του κινήματος των αυτοχθόνων - το οποίο πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις - και του Προέδρου, ο οποίος εντέλει δέχθηκε να αποσύρει το επίμαχο διάταγμα που καταργούσε τις επιδοτήσεις των καυσίμων.
 
Η οικονομική ζημία του Ισημερινού εξαιτίας της κρίσης υπολογίστηκε τη Δευτέρα πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκ. δολάρια από τον Πατρίσιο Αλαρκόν, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της χώρας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία-Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια ο Σι Τζινπίνγκ-Κρίσιμες επαφές με Μακρόν για τις σχέσεις ΕΕ με Κίνα
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
Λουκέτο στο Al Jazeera αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ