Διάσκεψη 47 Υπουργών Δικαιοσύνης για τις ψηφιακές προκλήσεις

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιούν διάσκεψη, 14 και 15 Οκτωβρίου 2019 στο Στρασβούργο, για τις ψηφιακές προκλήσεις στην δικαιοσύνη και ειδικότερα, για την πρόσβαση στη νομοθεσία και στη δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή και για τον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στην ποινική δικαιοσύνη.
 
Όπως σημειώνεται, παρόλο που τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόσβαση στα δικαστήρια και να υπάρχει ισότητα μεταξύ των διαδίκων καθώς και κατάλληλες αποφάσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των δραστών.
 
Τονίζεται, ακόμη ότι, σε ποινικές υποθέσεις, η χρήση ιδιαίτερα αποτελεσματικών εργαλείων ψηφιακής έρευνας, εγείρει επίσης σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Στο κείμενο της επίσημης αναγγελίας της Διάσκεψης, υπογραμμίζεται ότι:
 
«Ο ψηφιακός χώρος έχει τώρα μια σημαντική θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Οι εξελίξεις που σημειώνονται σε αυτόν τον τομέα παρέχουν ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δικαστικών θεσμών, αλλά δημιουργούν και νέες προκλήσεις.
 
Οι θεμελιώδεις αρχές των συστημάτων δικαιοσύνης μας, όπως η ανεξαρτησία και η αμεροληψία των δικαστών, αλλά και το κράτος δικαίου και η προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών, πρέπει να προστατευθούν σε αυτόν τον νέο ψηφιακό χώρο.»
 
Μετά το τέλος της Διάσκεψης, θα υπάρξει δήλωση της Γαλλικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ απαγορεύει στο Χάρβαρντ τις εγγραφές ξένων φοιτητών
Λάβρος ο Αρχιεπίσκοπος για Τυχικό-«Δόθηκαν πολλές ευκαιρίες, ενήργησε με δόλο»
Συντετριμμένος ο Τυχικός μετά την έκπτωσή του από τη Μητρόπολη-Αρνείται τα περί αποτειχισμού
Οι τρεις καταγγελίες που έριξαν τον Τυχικό από τον θρόνο της Μητρόπολης-Χειροτόνησε αποτειχισμένο στη Θεσσαλονίκη
Ο Νετανιάχου ανακαλεί ολόκληρη τη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ από το Κατάρ
Τι σημαίνουν για την Ουκρανία οι σκληροί όροι του Πούτιν για το τέλος του πολέμου
Δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας ο Ερντογάν-Πιθανή συνάντηση με Τραμπ
Ικανοποίηση ΥΠΕΣ για την έγκριση της πρότασης της Κυβέρνησης για ψήφο στα 17-«Εμπιστευόμαστε τους νέους μας»
ΒΙΝΤΕΟ: Πολλά τα θύματα από την πτώση αεροσκάφους στη Καλιφόρνια-Αδιευκρίνιστος ακόμα ο ακριβής αριθμός
Προειδοποιεί η Μέρκελ για καταστροφή της Ευρώπης λόγω των πολιτικών στο μεταναστευτικό