Ποια η διασύνδεση της εισβολής στη Συρία με τα σχέδια των Τούρκων στην Κύπρο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα, την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, που ήδη μετρά ανθρώπινες απώλειες. Στην Κύπρο, η ανησυχία είναι ακόμη πιο μεγάλη,λόγω του ότι η Συρία βρίσκεται στην περιοχή μας, αλλά κυρίως λόγω της εισβολής του Γιαβούζ, στην ΑΟΖ μας.
 
«Αυτό που συμβαίνει και διασυνδέει το Αιγαίο και την Κύπρο με τις εξελίξεις στη Συρία, είναι ότι η υποχωρητικότητα των Αμερικανών, έναντι των Τούρκων ενθαρρύνει και τρέφει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.», ανέφερε στον REPORTER,  ο Χρήστος Ιακώβου, Διεθνολόγος και Διευθυντής ΚΥΚΕΜ.
 
Πέτυχε αυτό που ήθελε στην Κύπρο
Ο διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, σημείωσε πως η Κύπρος ήδη βιώνει την απειλή της Τουρκίας  με τη μορφή της καταναγκαστικής διπλωματίας.
 
«Δηλαδή, από τη στιγμή που έχει εισβάλει στην ΑΟΖ της Κύπρου και δημιουργεί τετελεσμένα γκρίζων ζωνών, έχει πάρει αυτό που θέλει. Έχει περιορίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και οι διεθνείς πιέσεις δεν αναγκάζουν την Τουρκία να αλλάξει πολιτική. Αυτό που συμβαίνει και διασυνδέει το Αιγαίο και την Κύπρο με τις εξελίξεις στη Συρία, είναι ότι η υποχωρητικότητα των Αμερικανών, έναντι των Τούρκων ενθαρρύνουν και τρέφουν στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκία. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται σε μια προσπάθεια που καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αντιλαμβάνεστε ότι οι διεθνείς πιέσεις τόσο οι αμερικανικές όσο και της Ε.Ε , έναντι της Τουρκίας για υποχωρήσεις στο κυπριακό είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται σε μια προσπάθεια που καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αντιλαμβάνεστε ότι οι διεθνείς πιέσεις τόσο οι αμερικανικές όσο και της Ε.Ε , έναντι της Τουρκίας για υποχωρήσεις στο κυπριακό είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.
 
Τι ακριβώς επιδιώκει ο Εντρογάν στην Συρία;
 
«Ο Ερντογάν όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος του συριακού ζητήματος, επιδιώκει να είναι στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης για το μέλλον της Συρίας. Η βασική έγνοια της Τουρκίας, είναι η αποτροπή της δημιουργίας μιας κουρδικής οντότητας, η οποία θα αποτελέσει απειλή σε βάρος της ασφάλειάς της Τουρκίας σε βάθος χρόνου. Έτσι βλέποντας ότι οι επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία έχουν οδηγήσει σε περιθωριοποίηση της επιρροής της, αυτό που της απέμεινε, είναι να απαιτήσει εκβιαστικά επέμβαση στη Συρία εξασφαλίζοντας τη συναίνεση τόσο των Αμερικανών όσο και των Ρώσων».
 
Θα έχουν απώλειες οι Τούρκοι
Τι επιλογές έχουν οι Κούρδοι;
 
«Οι Κούρδοι λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, έχουν αναβαθμιστεί, μετά την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων. Εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν επαρκώς τους Ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να αποτελέσουν ένα βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ. Βλέποντας την υποχώρηση των ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με Αμερικάνους και Ρώσους. Η επόμενη επιλογή που έχουν είναι να αναγκάσουν την Τουρκία, αν παραμείνει επί μακρόν στην περιοχή να μπει σε ένα πόλεμο μη συμβατικό, σε ανταρτοπόλεμο, προκειμένου να της προκαλέσουν φθορά και να της μεγιστοποιήσουν το κόστος της παραμονής της στην περιοχή. Στην ιστορία της Μέσης ανατολής κανένας  στρατός συμβατικός δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει σε βάθος χρόνου ανταρτοπολέμους . Στο τέλος αναγκάζονταν να υποχωρήσουν και μάλιστα, ισχυρά κράτη όπως οι ΗΠΑ στο Ιράκ, όπως το Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο. Κι αυτό υπό την πίεση που δημιουργούσε η απώλεια και η διαρκής φθορα».
 
Υπάρχει πιθανότητα επανασύστασης του ισλαμικού κράτους;
 
«Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πιθανότητα να επανασυσταθεί το ISIS, αφού καταστράφηκαν οι πυρήνες του. Υπάρχουν κάποια απομεινάρια και έχει περιοριστεί η βάση το,υ που ήταν στο ΙΡΑΚ. Από κει και πέρα, αυτοί οι πυρήνες που υπάρχουν μπορεί να επανέλθουν σποραδικά χωρίς να έχουν τη δυναμική και τις δυνατότητες που είχαν πριν μερικά χρόνια».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπολογιστές σε εγκλωβισμένους μαθητές και φοιτητές του Ριζοκαρπάσου από το Υπουργείο Παιδείας
Παράνομη η αποκοπή μισθού νηπιαγωγών υποστηρίζει η Ισότητα-«Δεν ενημέρωσαν το προσωπικό για τη διαμαρτυρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Έκθεση Ουκρανίδων καλλιτέχνιδων στη Λεμεσό-«Μητέρες, θύματα και γυναίκες που περιμένουν κάποιον»
Στους 20 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Φωνάζουν οι αγρότες για την αταξία με εμπόρους στις λαϊκές-«Ασυδοσία και αθέμιτος ανταγωνισμός»
Στα σκαριά πρόσθετη λωρίδα προς το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου για αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης
Εθισμένοι στα social media αλλά ουραγοί στις ψηφιακές δεξιότητες οι Κύπριοι
Συνεχίζεται στην Τόχνη το Σάββατο το Cyprus Sunshine Cup 2024
Παράταση Δήλωσης Εισοδήματος Εταιρείας και Πίνακα Πληροφοριών Ελεγχόμενων Συναλλαγών
Η τοποθέτηση της Μιχαηλίδου για την απεργία στο ΤΕΠΑΚ-«Η λύση δεν είναι τα απεργιακά μέτρα»