Οι σημαίες της Κύπρου πριν την ανεξαρτησία και η νέα που φτιάχτηκε από Τ/κ
16:05 - 01 Οκτωβρίου 2019

Πενήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προηγήθηκαν κατακτήσεις και οι αγώνες για ένωση με την Ελλάδα, με κορύφωση τον ενδόξο Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, όμως τελικά υπήρξε συμβιβασμός για ανεξάρτητο κράτος.
Η Κύπρος, παρέμεινε ενωμένη μέχρι το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και ακολούθως τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Έκτοτε, είναι μοιρασμένη με το 38% του εδάφους της να ελέγχεται από το ψευδοκράτος.
Παρότι η εγκαθίδρυση έγινε στις 16 Αυγούστου 1960, αποφασίστηκε να εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.
Η ιστορία της σημαίας
Μαζί με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιερώθηκε και η σημαία του κράτους, η οποία προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό υπήρξαν κάποιες προϋποθέσεις, όπως ήταν να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος, και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, τα οποία αποτελούν χρώματα και σύμβολα της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Το σχέδιο που κέρδισε στο διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι και επιλέχθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κιουτσούκ. Παράλληλα, σύμφωνα με αρχεία του Foreign Office, το σχέδιο της σημαίας είχε δημιουργηθεί εξαρχής από τους Βρετανούς.
Σε ότι αφορά τη χρήση της σημαίας, θα έπρεπε αυτή με βάση το Σύνταγμα να υψώνεται από κρατικούς οργανισμούς, δημόσια ιδρύματα και από τους πολίτες της χώρας. Τα κρατικά ιδρύματα, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι οργανισμοί μπορούν να υψώνουν τη σημαία της Κύπρου. Οι ιδιώτες δύνανται επίσης να υψώνουν τη σημαία της Κύπρου.
Υπό προϋποθέσεις, μπορούν να αναρτηθούν οι σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Τι συμβολίζει η σημαίαΣτη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Κάτω από την Κύπρο, βρίσκονται δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ όλων των Κυπρίων. Το χρώμα της Κύπρου στη σημαία συμβολίζει τον άλλοτε άφθονο χαλκό που υπήρχε στο νησί, ενώ το λευκό φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία.
Σημειώνεται πως η Κύπρος είναι η μοναδική πλήρως αναγνωρισμένη χώρα που απεικονίζει το χάρτη της στη σημαία της (σ.σ. ο χάρτης της χώρας απεικονίζεται και στη σημαία του μερικώς αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου).
Η σημαία μέχρι τις 20 Αυγούστου 1960
Η σημαία από 21 Αυγούστου 1960 μέχρι το 2006
Η σημαία από το 2006 μέχρι σήμερα
Οι σημαίες πριν το 1960
Πριν εισαχθεί η σημαία της Κύπρου, στο νησί χρησιμοποιούνταν οι σημαίες της Ελλάδας.
Στη νήσο φέρονταν η σημαία του Βασιλείου της Κύπρου κατά το 15ο αιώνα. Η βρετανική αποικιακή σημαία χρησιμοποιήθηκε το διάστημα 1881–1922 και 1922–1960.
Σημαία Βασιλείου της Κύπρου (15ος αιώνας)
Πρώτη σημαία Βρετανικής Κύπρου (1881–1922)
Δεύτερη σημαία Βρετανικής Κύπρου (1922–1960)

Πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, το οποίο τελικώς απορρίφθηκε, είχε προταθεί μια νέα κρατική σημαία που θα υιοθετείτο από το μετεξελιχθέν κράτος. Σε αντίθεση με τη σημερινή επίσημη σημαία, σε αυτήν υπήρχαν τόσο τα χρώματα των σημαιών της Ελλάδας (μπλε) όσο και της Τουρκίας (κόκκινο), όπως επίσης και μια μεσαία ευρύτερη λωρίδα στο χρώμα του χαλκού της Κύπρου.
