Κάνουν αγώνα για να εμποδίσουν Brexit χωρίς συμφωνία

Την προσπάθειά τους να εμποδίσουν μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αρχίζουν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές που εναντιώνονται στο σκληρό Brexit.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 15 του μήνα η συμφωνία για το Brexit στην Βουλή των Κοινοτήτων

Με επικεφαλής την Υβέτ Κούπερ των Εργατικών οι βουλευτές αυτοί θα προσπαθήσουν να περάσουν τροπολογία στο εφαρμοστικό του νέου προϋπολογισμού νομοσχέδιο η οποία δεν θα επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να κάνει αλλαγές στη φορολογική πολιτική σε περίπτωση ‘no deal’ στο Brexit. Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση.

Η πιθανότητα ενός no deal παραμένει ζωντανή όσο η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δυσκολεύεται να περάσει τη συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων και όσο συνεχίζει να αποκλείει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ακόμα και αν η τροπολογία εγκριθεί, θα προκαλέσει μεν «ενόχληση» στην εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν θα αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Μία δεύτερη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης αυτήν τη φορά, στοχεύει στο να απαγορεύσει στο Υπουργείο Οικονομικών τη συλλογή φόρων σε περίπτωση no deal στο Brexit.

Την Τετάρτη αρχίζει ξανά η διακοπείσα τον περασμένο μήνα συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit που έχει πετύχει η κα Μέι με τις Βρυξέλλες. Η ψηφοφορία για επικύρωση αυτής της συμφωνίας θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Τρίτη, 15 του μήνα.

Οι μισοί βουλευτές των Συντηρητικών, μετά συζύγων και συντρόφων, παρέστησαν το βράδυ της Δευτέρας σε δεξίωση στην Ντάουνινγκ Στριτ, σε μια απόπειρα επίθεσης γοητείας από την πρωθυπουργό. Οι άλλοι μισοί έχουν κληθεί για ποτά στο Νούμερο 10 την Τετάρτη.

Με άρθρο του, πάντως, ο εκ των επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος Τζεικομπ Ρις-Μογκ προειδοποιεί την Πρωθυπουργό ότι αντίθετα με ό,τι ήλπιζε, η εναντίωση των Brexiteers στη συμφωνία εντάθηκε κατά την περίοδο των εορτών.

Ορισμένοι Υπουργοί, σύμφωνα με τους Times, φέρονται να θεωρούν πως η κα Μέι θα πρέπει να δεσμευθεί προς τους βουλευτές πως η συμφωνία του Brexit θα ισχύσει μόνο εφόσον η ΕΕ αποδεχθεί ότι για την πιθανή ενεργοποίηση του λεγόμενου backstop για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία θα προαπαιτείται η έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η κα Μέι, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επιδιώκει από την ΕΕ μία δεσμευτική διαβεβαίωση ότι η μελλοντική εμπορική σχέση θα έχει καθοριστεί έως το τέλος του 2021. Μία τέτοια διαβεβαίωση θα συνεπαγόταν πως το backstop, δηλαδή η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση μετά από τη μεταβατική περίοδο, ακόμη και αν εφαρμοζόταν θα ήταν πράγματι προσωρινό.

Οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν διατεθειμένες να προβούν σε μία τόσο σημαντική παραχώρηση. Βρετανικά δημοσιεύματα, ωστόσο, αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι συζητούν την πιθανότητα ανταλλαγής επιστολών που θα επιβεβαιώνουν την «πρόθεση» οριστικοποίησης της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας έως το τέλος του 2021.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ διέψευσε σημερινό δημοσίευμα της Daily Telegraph περί διερευνητικών επαφών στις Βρυξέλλες για μία ενδεχόμενη παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50 πέρα από την 29η Μαρτίου.

Δειτε Επισης

Υπέστη κατάγματα 43χρονος από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι
Ένας νεκρός και 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων και αστυνομικών στο Περού
Οι παραλείψεις στη λειτουργία του crazy dance που οδήγησαν στον θάνατο τον 19χρονο στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής
Ανάσα από τις υψηλές θερμοκρασίες-Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος
Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο «Φίτο», ο κυριότερος διακινητής ναρκωτικών στον Ισημερινό
Kαταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα o OHE
Άκουσε τον Σήφη ο μάρτυρας αλλά τελικά... δεν μιλά ελληνικά-Πρώτη φορά απαλλαγή κατηγορουμένων για φόνο από το εκ πρώτης όψεως
Το blame game που πρέπει να εκριζωθεί, οι αρμόδιοι αναρμόδιοι και η κατάχρηση εξουσίας ΤΟΜ που έδειξε η Ερευνητική
Πρώην διευθυντές ΤΟΜ στην λίστα των ποινικών για ΤΑΚΑΤΑ-Πειθαρχικές με τη σέσουλα αλλά... άνευ αντικειμένου
«Παρά δε τα επιφωνήματα πόνου που έβγαζε το θύμα, οι κατηγορούμενοι με πλήρη αδιαφορία, συνέχισαν την ανελέητη επίθεση»