Α. Κυπριανού: Η ομάδα της Αριστεράς η πιο συνεπής σύμμαχος της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ομάδα της Αριστεράς είναι αποδεδειγμένα και διαχρονικά ο πιο συνεπής σύμμαχος της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι Κύπριοι, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στις εργασίες των «Ημερών Μελέτης», της  Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) που πραγματοποιούνται  στη Λευκωσία.

Η θεματολογία των «Ημερών Μελέτης» της ΕΕΑ/ΒΠΑ που πραγματοποιείται μεταξύ 8-10 Ιανουαρίου στη Λευκωσία περιλαμβάνει την κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις και την ανεργία, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η οικονομική κρίση αλλά και οι πολιτικές στην ΕΕ, η άνοδος της ακροδεξιάς και η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
 «Μπροστά σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα της εποχής απαιτείται αγώνας, κινητοποίηση και ενότητα δράσης των κομμουνιστικών, αριστερών και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων της ηπείρου μας», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι σταδιακά κατά τις τελευταίες δεκαετίες και πιο ραγδαία στα χρόνια της κρίσης, έχει συντελεστεί μεγάλο πισωγύρισμα στο βιοτικό επίπεδο για την πλειοψηφία των πολιτών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σημείωσε ότι δεν έχουν ξεπεραστεί ούτε οι συνέπειες της κρίσης, ούτε ο φαύλος κύκλος της, αφού το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται σε πρόσφατη έκθεση του ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει ευάλωτη και ότι μια νέα κρίση βρίσκεται στον ορίζοντα.
 
Όπως είπε, απέναντι σε μια ΕΕ που όχι μόνο δεν εισακούει τις φωνές των λαών αλλά ενισχύει διαρκώς το δρακόντειο μηχανισμό ασφυκτικού ελέγχου των κρατών-μελών, που εμβαθύνει την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και ολοκληρώνει την Τραπεζική Ένωση, πρέπει να προτάσσονται πολιτικές που υπηρετούν αυτούς που παράγουν τον πλούτο και κινούν την οικονομία: τους εργαζόμενους.
 
Είπε επίσης ότι ενόψει των Ευρωεκλογών χρειάζεται μια ενισχυμένη ομάδα της αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο που να εκπροσωπεί τη φωνή των εργαζομένων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης.
 
Έντονη ανησυχία για «νέες ιδέες» για επίλυση του Κυπριακού
Μιλώντας σε συζήτηση πάνελ για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά το Κραν Μοντανά το ΑΚΕΛ επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για το γεγονός ότι επέτρεψε να τίθενται στο τραπέζι οι λεγόμενες «νέες ιδέες» για επίλυση του Κυπριακού.

Αυτή τη στιγμή, είπε, είμαστε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Νίκο Αναστασιάδη όχι λόγω των επερχόμενων Ευρωεκλογών, αλλά λόγω των ανησυχιών για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Κυπριακό.

Αναφορικά με τις Ευρωεκλογές, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Τουρκοκύπριος υποψήφιος κάτι που θα στείλει πολύ σημαντικό μήνυμα στο σύνολο του κυπριακού λαού. Οι αποφάσεις του ΑΚΕΛ για το ψηφοδέλτιο αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19 Ιανουαρίου.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματος στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την διαφωνία του με την αμφισβήτηση αυτού του πλαισίου.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι προκαλείται απογοήτευση στον κόσμο επειδή παρέρχεται ο χρόνος χωρίς επίλυση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό που παρέχει τη δυνατότητα  σε διάφορες πλευρές να θέτουν επί τάπητος νέες ιδέες. Όπως είπε συζητείται έντονα το θέμα λύσης δύο κρατών κάτι που θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο, αφού όπως είπε, ίσως δημιουργηθεί ένα ε/κ κράτους που θα χρειαστεί να κάνει νέα αίτηση στην ΕΕ, ενώ δίπλα στην Κύπρο θα δημιουργηθεί η 82η επαρχία της Τουρκίας.

Ανέφερε ακόμα ότι το κόμμα δεν εναντιώνεται στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστούν ποιες εξουσίες θα παραχωρηθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά γιατί κάποιες, αν παραχωρηθούν, θα οδηγήσουν σε δύο χωριστά κράτη.
 
Για το ΑΚΕΛ, είπε, προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να επιβεβαιωθεί ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

«Στόχος μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα κράτος πρότυπο, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και πανευρωπαϊκά, ίσως και παγκόσμια, όπου θα συμβιώνουν κοινότητες από διαφορετική εθνότητα, διαφορετικής θρησκείας, διαφορετικής γλώσσας, σε συνθήκες ειρήνης, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να κτίζουμε το κοινό μας μέλλον για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ειρήνης, ευημερίας, προόδου για το σύνολο του κυπριακού λαού», ανέφερε.  

Παπαδημούλης: Χρειάζεται τόλμη και μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ για το Κυπριακό
Από πλευράς του ο συντονιστής του πάνελ Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα Αριστεράς είναι η μόνη ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που στηρίζει πάγια και σταθερά την ανάγκη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως έχει προσδιοριστεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.  Ζητούμε, ανέφερε και από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να πιέσουν και την πλευρά της Τουρκίας και να συνδράμουν όλες οι πλευρές για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε επίσης ότι σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πολλές καλές ειδήσεις για την ΕΕ, η επίλυση του Κυπριακού είναι πάρα πολύ σημαντική όχι μόνο για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη.

Έφερε ως παράδειγμα θετικής είδησης τη συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι η ίδια τόλμη και στήριξη πρέπει να υπάρξει και για το θέμα του Κυπριακού.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ οφείλει να κάνει περισσότερα πιέζοντας την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.
Ανέφερε ακόμα ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται από την Τουρκία με προκλήσεις που παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά αντίθετα θα μπορούσαν να γίνου κίνητρο για την επιτάχυνση της επίλυσης του Κυπριακού.
Είπε τέλος ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης ταύτιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνικής κυβέρνησης με τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο Κυπριακού.
 
Συλικιώτης: Κενές περιεχομένου οι διακηρύξεις για κοινωνική προστασία
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι οι διακηρύξεις της Επιτροπής Γιούγκερ για κοινωνική προστασία έμειναν κενές περιεχομένου.
 
«Η πρόταση της για κοινωνικό πυλώνα αποτέλεσε μόνο προπέτασμα καπνού. Με την ένταξη του κοινωνικού πυλώνα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου υποτάσσονται ξανά τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα στα οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών ελίτ», είπε.
 
Για το Κυπριακό ανέφερε ότι η χρονιά που μόλις έχει παρέλθει ήταν μια χρονιά επικίνδυνης στασιμότητας και απραξίας. «Ώς ΕΕΑ/ΒΠΑ συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες  για επανέναρξη των συνομιλιών υπο την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την επίλυση του προβλήματος στη συμφωνημένη βάση λύσης, που είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία και αδιαίρετη κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυητές και προστάτες. Κοινή πατρίδα για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕΑ/ΒΠΑ  είναι και η μόνη ομάδα που παραμένει σταθερά ενάντια στους προϋπολογισμούς λιτότητας και ολοκλήρωσης  ενός ιμπεριαλιστικού υπερκράτους στην ΕΕ.

Στις προσεχείς ευρωεκλογές του 2019, είπε, αναμένουμε την ενίσχυση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

Δειτε Επισης

Ανανέωση συμφωνίας για ασφάλεια και αστυνομική συνεργασία συμφώνησαν Χαρτσιώτης - Χρυσοχοΐδης
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»
Την ενημέρωση της Βουλής από Κυβέρνηση για συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ ζητά ο Κάρουλλας
Εκνευρισμένο το "υπεξ" με τις ΗΠΑ, προβαίνει σε παραινέσεις-«Τραγελαφική απόφαση»
ΠτΔ: Δεν θα επιτρέψουμε η Κύπρος να χρησιμοποιείται για παράνομη ενέργεια
Επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας στα Ψηφίσματα ΣΑ ΟΗΕ για Κυπριακό η Ζαχάροβα
Χαιρετίζει την κατάπαυσης πυρός στη Γάζα η ΚΔ-«Ανοίγει τον δρόμο σε ευρύτερες ειρηνευτικές διεργασίες»
Στόχος το αποτέλεσμα στη συνάντηση του Προέδρου με τον Τατάρ
«Υψηλής συμβολικής και ουσιαστικής αξίας για την Κύπρο η απόφαση Μπάιντεν»-Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός