«Εγίνηκεν ο νους μου αιράνιν»-Κυπριακές παροιμίες σε σύγχρονη μορφή
11:21 - 06 Ιανουαρίου 2019

Ο 30χρονος ζωγράφος, Αντρέας Σκουφάρης, αποτυπώνει στους πίνακές του, κυπριακές παροιμίες όπως δεν τις έχουμε φανταστεί ούτε σκεφτεί. Οι χαρακτήρες τους παίρνουν σάρκα και οστά δημιουργώντας αληθινές εικόνες μιας πραγματικής ιστορίας σε σύγχρονη μορφή.
Ο θαυμασμός που είχε από μικρό παιδί για τους μύθους, τις παροιμίες και τις ρήσεις που εξιστορούσαν η γιαγιά και η μητέρα του στάθηκαν καταλυτικές στην μετέπειτα εξέλιξή του, αφού με αφορμή μια ιστορία που περιέγραψε κάποιος ηλικιωμένος από χωριό της επαρχίας Πάφου με το ταλέντο του και με φάρο το χιούμορ του κατάφερε να αποτυπώσει με πρωτότυπο τρόπο όσα άκουσε. Και εγένετο η αρχή…
Βασικά μετά το μεταπτυχιακό μου έψαχνα ένα θέμα το οποίο θα έδινε τροφή στη φαντασία μου και θα με βοηθούσε να δημιουργήσω κάτι καινούριο. Από μικρός πάντα άκουγα τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου να μου λένε παροιμίες, μύθους, ρήσεις για να μου μεταδώσουν ένα μήνυμα. Όλα αυτά,φαίνεται, ήταν φυλαγμένα στο υποσυνείδητό μου. Η ιδέα μου ήρθε για πρώτη φορά όταν ήμουν σε διακοπές με φίλους στο χωριό Επισκοπή της Πάφου και κάποιος ηλικιωμένος μας είπε μια ιστορία για το χωριό και αμέσως πήρα το sketchbook μου και αποτύπωσα τη πρώτη εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό. Απ’ εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους.
*«Γρωστεί της Μιχαλούς»
Ποια ήταν η πρώτη σου ζωγραφιά και από που εμπνεύστηκε;
Η πρώτη ζωγραφιά που εμπνεύστηκα ήταν ένας μύθος που μου είπε η γιαγιά μου η οποία περιέγραφε το πώς δημιουργήθηκαν η χελώνα, ο σκαντζόχοιρος, η αράχνη και η μέλισσα. Καθώς μου την περιέγραφε στο μυαλό μου γεννήθηκαν πολλές διαφορετικές εικόνες. Ο πρώτος μου πίνακας ήταν η σκηνή που γεννήθηκε η αράχνη.
*«Γρωστεί της Μιχαλούς»
Ζωγραφίζεις μόνο κυπριακές/ ελληνικές παροιμίες;
Προς το παρόν ζωγραφίζω μόνο κυπριακές παροιμίες, επειδή είναι μέρος της κουλτούρας μας και πολλές απ’ αυτές μου επιτρέπουν να χρησιμοποιήσω τη φαντασία μου και να τις αποδώσω δημιουργικά. Μου δίνουν ακόμα το ελεύθερο να ενώσω πολλά πράγματα όπως διάφορες σκέψεις μου ή διάφορες επιρροές από την καθημερινότητά μου τις οποίες, αποτυπώνω στον πίνακα.
*«Γρωστεί της Μιχαλούς»
Ποιο είναι το γενικό μήνυμα που θέλεις να περάσεις από τις παροιμίες-ζωγραφιές σου, αν θεωρήσουμε πως όλες οι παροιμίες δίνουν κάποιο μήνυμα;
Περισσότερο ερευνώ την δημιουργία της γλώσσας ή της γραφής από τα πρώτα της στάδια. Δηλαδή πώς οι προϊστορικοί άνθρωποι κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο να σχεδιάσουν, εν τέλει, κάπου και να αποτυπώσουν σκέψεις, βιώματα και γενικά την καθημερινότητά τους. Αν προσέξεις το φόντο στους πίνακές μου, θα δεις σε όλους μια αφηρημένη γραμμή την οποία δεν σχεδιάζω με ακρίβεια. Δεν σκέφτομαι το πώς θα φαίνεται. Το μόνο που γνωρίζω είναι η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το χέρι μου. Βασικά είναι μια κίνηση μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου. Κάπως έτσι, νομίζω, πως δημιουργήθηκε και η γραφή, όταν οι άνθρωποι άφησαν για πρώτη φορά το αποτύπωμά τους στην πέτρα. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό του κάθε έργου μου. Το μήνυμα, γενικά, που θέλω να δώσω είναι ότι δε χρειάζεται να ψάξουμε αλλού για μάθουμε πράγματα για την ζωή. ‘Όλες οι αρχές, διδασκαλίες, ήθη και έθιμα βρίσκονται στον πολιτιστικό μας πλούτο και ειδικά στη λαϊκή μας παράδοση.
*«Ο Θεός θωρεί καρκιά τζαι θκιαλέει πάθη»
Φαίνεται από τις επιλογές των παροιμιών αλλά και το όλο στήσιμο τις ιδέας ότι είσαι άνθρωπος με χιούμορ. Χρειάζεται να έχει κάποιος χιούμορ σ΄αυτό που κάνεις;
Δεν χρειάζεται να έχεις χιούμορ για να δημιουργήσεις. Απλά επειδή έχω χιούμορ αυτό μοιραία αποτυπώνεται στα έργα μου. Όταν δημιουργείς κάτι, νομίζω, βάζεις κάτι από τον εαυτό σου και αυτό που έδεσε περισσότερο με τις παροιμίες μου είναι το χιούμορ. Και πιστεύω, γενικά, ότι το χιούμορ είναι ένας τρόπος να περάσεις μηνύματα και το κοινό σου να τα ακούσει ή να τα δει με πιο θετικό τρόπο.
Άκουσες αρνητικές κριτικές για την επιλογή του σχεδιασμού. Το αναφέρω επειδή έχω δει πως σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείς γυμνό.
Δεν άκουσα ποτέ αρνητικά σχόλια για το γυμνό. Μάλλον πιο σοκαρίστηκα ήταν τα σχόλια. Αρνητικά έχω ακούσει όταν η παροιμία που χρησιμοποιώ έχει να κάνει με τη θρησκεία ή Ιερείς ή το Θεό. Κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να προσβάλλω τα Θεία, πράγμα το οποίο δεν είναι ο σκοπός μου. Εγώ ζωγραφίζω ερευνώντας την παράδοσή μας, θέλοντας να ικανοποιήσω την επιθυμία μου να ζωγραφίζω χωρίς να έχω ταμπού. Αλλά στο κάτω -κάτω η παροιμία υπάρχει. Εγώ απλά της έδωσα, με το δικό μου τρόπο, εικόνα χρώμα και χιούμορ.
*«Θέλει τζαι την πίττα ολόκληρην τζαι τον σσιυλο χορτάτο»
Ναι, όλα τα έργα είναι προς πώληση. Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.
Υπάρχει στα πλάνα σου το ενδεχόμενο να παρουσιάσεις τα έργα σου σε κάποια γκαλερί;
Ναι, ο στόχος μου για το 2019 είναι να κάνω την πρώτη μου ατομική έκθεση.
Θα ήθελα να το πιστέψω. Όχι βέβαια από την αρχή αλλά σιγά- σιγά μπορεί, με κάποιο τρόπο, να επιβιώσεις με τη τέχνη σου. Εξάλλου υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες μέσω διαδικτύου ,πλέον, που σίγουρα, αν δουλέψεις αρκετά θα τα καταφέρεις.
Σπουδές
Ο Αντρέας ξεκίνησε τις σπουδές του το 2008 στο De Montofort University στο Leicester με πρώτο δίπλωμα το Foundation in Art & Design και μετά συνέχισε στο ίδιο πανεπιστήμιο παίρνοντας το BA in Fine Arts. Τελειώνοντας, συνέχισε τις σπουδές του στο Leeds Metropolitan University παίρνοντας το μεταπτυχιακό τίτλο στο Art & Design.
Δείτε περισσότερες εικόνες: le_skouf
