Πιθανόν να έχει δύο συναντήσεις με τη Λουτ ο Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε σήμερα ότι είναι πιθανόν να συναντηθεί με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ ξανά τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή τους, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή.

Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, μετά από συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχιουρμάν, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εντοπίσουν ποιο μπορεί να είναι το σημείο έναρξης και το κοινό σημείο για να φτάσουν σε μια κατάληξη, καθώς και πώς μπορεί να διαμορφωθεί η βάση για αυτό.

Όσον αφορά το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η προετοιμασία έγινε μετά από επαφές και με τις δύο πλευρές στο νησί. Η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης επεκτείνεται, είπε και πρόσθεσε ότι η «προεδρία» δεν ήθελε ποτέ την απομάκρυνση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο σύνολό της, καθώς όπως είπε «αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και κανένας δεν σκέπτεται με αυτόν τον τρόπο».

Είπε ακόμη ότι η τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί να καταστεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέρος του στάτους κβο και να δώσει περιθώριο για κινήσεις στην ε/κ πλευρά. Συνέχισε, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού, ενώ παρέπεμψε στην έκθεση Μπραχίμι για επιδίωξη συναίνεσης όλων των μερών. Στο 55ο έτος παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί θα έπρεπε να ζητηθεί και η έγκριση της τ/κ πλευράς, είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στην έκκληση για επίλυση του Κυπριακού, σε ένα πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης λύσης, λέγοντας ότι αυτοί είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ. Ζήτησε παράλληλα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις αναφορές του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, λέγοντας πως οι παράμετροι του ΟΗΕ δεν αποτελούν εμπόδιο για τη συζήτηση χαλαρής ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Είπε ακόμη ότι αν οι δύο πλευρές μπορέσουν να εξεύρουν μια βάση και αν η ε/κ πλευρά δηλώσει ότι δεν θέλει να σπαταλήσει χρόνο, η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει ένα μοντέλο προσανατολισμένο σε αποτελέσματα, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στις συνιστώσες πολιτείες, αρκεί να γίνει στη βάση της πολιτικής ισότητας και με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, το ψήφισμα παραπέμπει σε μια διαδικασία προσανατολισμένη σε αποτελέσματα στη βάση χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς όμως να αναφέρει τη λέξη «χρονοδιάγραμμα» και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί την έκφραση «προβλεπτό ορίζοντα». Τέτοιες εκφράσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε εκθέσεις του ΟΗΕ, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το ψήφισμα δεν αναφέρει για ποιόν λόγο δεν έχουν εφαρμοστεί ΜΟΕ όπως αυτό για τη διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας και των δικτύων ηλεκτρισμού. Αυτή η έκκληση θα πρέπει να απευθύνεται προς την ε/κ πλευρά και όχι προς τις δύο πλευρές, είπε.
 
Η επερχόμενη διαδικασία θα καταστεί περισσότερο ξεκάθαρη με της επίσκεψη της κ. Λουτ, είπε ο κ. Ακιντζί και ανέφερε ότι θα ενημερώσει την «κυβέρνηση» και τη «βουλή» μόλις τα πράγματα λάβουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και πριν υπάρξει οποιαδήποτε κατάληξη.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε εξάλλου ότι συζήτησε με τον κ. Ερχιουρμάν για το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών στα χωριά τους. Είπε ότι οι «υπουργοί οικονομικών και εξωτερικών» θα επισκεφτούν αυτές τις ημέρες τα χωριά ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η εργασία για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Τέλος ανέφερε ότι συζήτησαν τις τελευταίες αλλαγές στον «νόμο για την ιθαγένεια» αλλά και για τις πλημμύρες που έπληξαν τα κατεχόμενα στις αρχές Δεκεμβρίου. Είπε ότι η εμπεριστατωμένη έκθεση για τις πλημμύρες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ζήτησε από την «αστυνομία» να είναι πιο γρήγορη στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»