Δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κύπρος-Ισπανία
16:19 - 30 Ιανουαρίου 2019
Κύπρος και Ισπανία δεσμεύτηκαν να εργαστούν για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών τους σχέσεων.
Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο ομόλογός του, ΥΠΕΞ, ΕΕ και Συνεργασίας του Βασιλείου της Ισπανίας, Χοσέπ Μπορέλ, διαβεβαίωσαν ότι έχουν πολλά να κάνουν για εμβάθυνση των σχέσεων σε τομείς όπως της παιδείας, υποδομών, τουρισμού και άλλα.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν τρέχοντα θέματα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με επίκεντρο το Brexit, τη μετανάστευση καθώς και τις σχέσεις της ΕΕ με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, μετέφερε «τη βαθιά ανησυχία μας για την αύξηση που παρατηρείται τελευταία στον αριθμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Κύπρο». Η Ισπανία και η Κύπρος, σημείωσε, «συμμερίζονται την άποψη ότι η αποτελεσματική εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της αλληλεγγύης είναι επιτακτική ανάγκη. Συμφωνούμε ότι η ευθύνη πρέπει να επιμερισθεί, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, μέσω ενός δεσμευτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες ενσωμάτωσης κάθε κράτους μέλους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, αφού αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την αναχαίτισή της».
Ενημέρωσε επίσης τον κ. Μπορέλ για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και μοιράστηκε μαζί του «την ισχυρή μας δέσμευση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν».
Ανέφερε ότι με τον κ. Μπορέλ είχαν μια πολύ θετική, παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση για το πλήρες φάσμα των εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων, ενώ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών, περιφερειακών και διεθνών θεμάτων. Όσον αφορά τη διμερή συνεργασία, σημειώσαμε με ικανοποίηση ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως αρμόζει σε δύο κράτη που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε.
Εξέτασαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η εκπαίδευση. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι η θεσμοθέτηση ενός διμερούς μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά τη συζήτηση σχετικά, κατά τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή η ενίσχυση της συνεργασίας. Πρότεινε δε τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη ή την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τις εξελίξεις.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Ισπανό Υπουργό για το πρόγραμμα εξερεύνησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως πολύ σαφώς αναφέρεται στη Δήλωση που εγκρίθηκε χθες κατά τη Διάσκεψη Κορυφής MED7, αποτελεί σημαντική συνιστώσα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι από τη χθεσινή σύνοδο, πολύ σημαντικές ήταν οι διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο, όσο και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Τα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας ήταν αυτά που κυριάρχησαν, είπε και αναφέρθηκε σε «αρκετές συμφωνίες που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα στο θέμα της ενέργειας», είπε.
Συνεχίζοντας είπε ότι «είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο για να ενισχυθεί η παρουσία της ΤΟΤΑΛ και της ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ».
Από δικής του πλευράς ο κ. Μπορέλ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κύπρος γνωρίζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής πολύ καλύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, προσθέτοντας πως οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες της Κύπρου για ενίσχυση των διμερών της σχέσεων με τα κράτη της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη της Ισπανίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στο παρελθόν ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της Ισπανίας προς την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχει στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας αναφορικά με το ζήτημα της Καταλονίας.
Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε, τέλος, στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισπανίας σε όλους τους τομείς επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες επιθυμούν ακόμη στενότερη συνεργασία και σύσφιξη αυτών των σχέσεων σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας στην Κύπρο.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ