Οι διαιωνιζόμενες ειρηνευτικές αποστολές είναι απαράδεκτες, διαμηνύουν οι ΗΠΑ

«Οι διαιωνιζόμενες ειρηνευτικές αποστολές είναι απαράδεκτες», είπε ο Αμερικανός Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τζόναθαν Κόεν, διευκρινίζοντας την ψήφο των ΗΠΑ στη σημερινή ανοιχτή συνεδρίαση του Σ.Α., αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2453, με το οποίο ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Από την άλλη, ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι μία αντιπροσωπεία – υπονοώντας τις ΗΠΑ – αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει την ευαίσθητη κατάσταση στη νήσο για να προωθήσει τη δική της θέση η οποία δεν έχει άμεση σχέση με τη διευθέτηση. Παρεμβάσεις έκαναν και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Βρετανίας και της Κίνας. Ολοι οι ομιλητές εξέφρασαν στήριξη για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ενώ αναφορά έγινε και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
 
 «Είμαστε ικανοποιημένοι που η νέα εντολή αντικατοπτρίζει αυτή την άποψη και ότι ο Γενικός Γραμματέας θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι πολλές δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα στο σημερινό περιβάλλον. Η UNFICYP και η γενική παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ή να αποτελέσουν μέρος ενός τοπίου, που στερείται δρόμου προς μια πολιτική λύση. Προσβλέπουμε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με αυτό το θέμα», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
 
Ο Τζόναθαν Κόεν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα επιτύχουν σύντομα συμφωνία σχετικά με τους όρους αναφοράς και θα είναι έτοιμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, κατά την επανεξέταση όλων των ειρηνευτικών αποστολών, ότι δεν θα υποστηρίξουν το στάτους κβο για αποστολές στις οποίες οι πολιτικές διαδικασίες είναι αποτελματωμένες», προειδοποίησε.
 
Ο εκτελών χρέη μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ, Πρέσβης Τζόναθαν Κόεν, ευχαρίστησε για την εργασία της Βρετανίας για τη διαμόρφωση του ψηφίσματος, με τρόπο που να διασφαλίζει ότι μεταφέρει την ισχυρή συναίσθηση του Σ.Α. και της διεθνούς κοινότητας ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υποστηρίζουν πολιτικές λύσεις και το επείγον του να βρεθούν μαζί οι δύο κοινότητες. Παράλληλα συμφώνησε με την ομόφωνη προτροπή του Σ.Α. προς τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων να αναλάβουν αμέσως βήματα για την ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης, βελτίωση της δημόσιας ατμόσφαιρας και έναρξης συνομιλιών για διευθέτηση.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ενώ τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, η πολιτική διαδικασία προς μια διευθέτηση πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.
 
«Για να διατηρηθεί μια ανθεκτική, διαρκής ειρήνη, οι ηγέτες πρέπει να επιδείξουν το πολιτικό θάρρος και τη θέληση να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και με αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Καλούμε τους ηγέτες να εμπλακούν ενεργά με τη σύμβουλο του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για να διαπραγματευτούν τους όρους αναφοράς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων».
 
Σημείωσε ότι οι ηγέτες πρέπει επίσης να κάνουν τις δικές τους προσπάθειες για να προετοιμάσουν τις αντίστοιχες κοινότητες τους για μια συνολική διευθέτηση.
 
«Η εντολή αυτή καθιστά σαφές ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τους ηγέτες να εκπληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί το 2015, ιδίως όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων και την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας».
 
Ο Αμερικανός πρέσβης καλωσόρισε την έκκληση του Συμβουλίου για τη δημιουργία μηχανισμών και την ενίσχυση των υφιστάμενων πρωτοβουλιών για την άμβλυνση των εντάσεων. Αυτοί οι μηχανισμοί, είπε, πρέπει να παρέχουν άμεση επαφή μεταξύ των πλευρών, χωρίς να προκαταλαμβάνεται η αναγνώριση, γεγονός που επιτρέπει επίσης την επικοινωνία όλων των κοινοτήτων από πάνω προς τα κάτω.
 
Τέλος, απάντησε στην κριτική του Ρώσου αντιπροσώπου για λεκτικό του ψηφίσματος πάνω στο θέμα της αξιολόγησης της απόδοσης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων.
 
Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο της χώρας του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας, πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια, είπε πως η υιοθέτηση του ψηφίσματος θα βοηθήσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εκπληρώσει την εντολή της να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας για μία διευθέτηση στη νήσο.
 
«Η διευθέτηση του Κυπριακού είναι ένα από τα λίγα θέματα του Σ.Α. όπου η πλήρως ενιαία θέση των μελών του βοηθά στην ύπαρξη συμπαγούς διεθνούς υποστήριξης στις προσπάθειες των κυπριακών πλευρών να επιτύχουν την εφαρμογή μιας συνολικής διευθέτησης, στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α.».
 
Ο Ρώσος πρέσβης, ωστόσο, εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι μία αντιπροσωπεία – υπονοώντας τις ΗΠΑ – αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει την ευαίσθητη κατάσταση στη νήσο για να προωθήσει τη δική της θέση η οποία δεν έχει άμεση σχέση με τη διευθέτηση κι αυτό ζημιώνει την αναζήτηση ομοφωνίας και μειώνει την αποτελεσματικότητα του έργου του Σ.Α.
 
Ο κ. Νεμπένζια υπενθύμισε ότι γενικά θέματα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων πρέπει να συζητούνται στο πλαίσιο της Ειδική Επιτροπή για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των χωρών οι οποίες συνεισφέρουν με δυνάμεις σ’ αυτές. Τόνισε ότι το να παρακάμπτεται αυτό το όργανο δεν είναι αποδεκτό και σημείωσε παράλληλα ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η σχετική έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι χθες η Ρωσία έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία που ακολουθείται για τη συμφωνία πάνω στο σχέδιο ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διαφωνώντας με λεκτικό πάνω στο θέμα της αξιολόγησης της απόδοσης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Παρόμοια θέση εκφράστηκε και από την Κίνα, η οποία ωστόσο δεν το έθιξε στην παρέμβασή της στην ανοιχτή συνεδρίαση του Σ.Α.
 
Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας, πρέσβης Τζόναθαν Άλεν, καλωσορίζοντας την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2453, είπε πως η χώρα του συνεχίζει να παραμένει σθεναρός υποστηρικτής μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο, στη βάση του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
«Υιοθετούμε την άποψη του ΓΓ ότι οι προοπτικές για μία συνολική διευθέτηση παραμένουν ζωντανές», είπε ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος.
 
Σημείωσε ότι με την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος, «τα μέλη του Σ.Α. στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις πλευρές να εργαστούν για την επανέναρξη των συνομιλιών μέσω εποικοδομητικής εμπλοκής με τη σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ και την προσπάθειά της να επιτύχει συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς για την έναρξη των συνομιλιών εντός προβλεπτού ορίζοντα».
 
Ο κ. Αλεν ανέφερε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασία για τη διευθέτηση, μέσω της συμβολής της στην ειρήνη και σταθερότητα στη νήσο και στη δημιουργία των συνθηκών για τις συνομιλίες διευθέτησης.
Υποστηρίζοντας την επιστροφή των «φυσιολογικών συνθηκών» στο νησί, ο Βρετανός διπλωμάτης καλωσόρισε την έμφαση που δίδει το ψήφισμα 2453 στην ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων και μνημόνευσε την πρόσκληση προς τις πλευρές και τα σχετιζόμενα μέρη, να δημιουργήσουν νέους μηχανισμούς οι οποίοι θα το επιτύχουν. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη στο ρόλο των γυναικών, της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας και στο ρόλο της εκπαίδευσης στη δημιουργία μιας κουλτούρας ειρήνης και συμφιλίωσης.
 
Απαντώντας στην κριτική του Ρώσου μονίμου αντιπροσώπου, ο Βρετανός πρέσβης είπε πως χωρίς να παραγνωρίζει το ρόλο της Ειδικής Επιτροπή για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, οι αποφάσεις για τα θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας ανήκουν στην αρμοδιότητά του ΣΑ και η Επιτροπή δεν μπορεί να ασκεί βέτο στις αποφάσεις του. Σημείωσε παράλληλα ότι το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε πάνω στο θέμα της αξιολόγησης της απόδοσης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων είναι ταυτόσημο με άλλα πρόσφατα ψηφίσματα του Σ.Α. για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και πως το αντίστοιχο λεκτικό του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχρηζε επικαιροποίησης.
 
Ο Κινέζος μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Ma Zhaoxu είπε ότι η θέση της Κίνας στο Κυπριακό είναι ακριβοδίκαιη και αντικειμενική και σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
 
«Η Κίνα πιστεύει πως το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για να μειώσουν σταδιακά τις διαφορές τους και να φτάσουν σε διαρκή, συνολική, ακριβοδίκαιη και λογική λύση, αποδεκτή και στις δύο πλευρές. Αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με τα κοινά συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και των χωρών της περιοχής».
 
Ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του στο έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ουδέτερη ζώνη, την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.
 
«Υποστηρίζουμε την αποστολή στις συνεχείς της προσπάθειες για την εφαρμογή της εντολής της», ενώ τόνισε ότι χώρα του ακούει προσεκτικά όλες τις απόψεις των πλευρών, στη διαδικασία των διαβουλεύσεις του Συμβουλίου, με στόχο να επιτυγχάνεται ευρεία ομοφωνία και εξέφρασε την ελπίδα το ΣΑ θα συνεχίσει να διατηρεί την ενότητά του στο Κυπριακό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»