Γερό χτύπημα κατά των διακινητών ναρκωτικών την τελευταία τετραετία
06:55 - 29 Ιανουαρίου 2019

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα πρόβλημα σύνθετο, πολύ-παραγοντικό και δυναμικό, όπως παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, με την ΥΚΑΝ από τη μια να προσπαθεί να χτυπήσει τους εμπόρους και τους διακινητές που απλώνουν τα πλοκάμια τους και από την άλλη να βοηθήσει όσους περισσότερους χρήστες να ξεφύγουν από τα δίκτυα του λευκού θανάτου.
Η ΥΚΑΝ, είναι από τα τμήματα της Αστυνομίας που δεν εφησυχάζετε ποτέ. Λειτουργεί υπό άκρα μυστικότητα, αξιολογώντας κάθε πληροφορία, και με τα όπλα που έχει στα χέρια της προσπαθεί να πατάξει την μάστιγα των ναρκωτικών. Να προλάβει το εμπόρευμα πριν εισαχθεί στην αγορά και να φθάσει όσο πιο ψηλά στην πυραμίδα μιας εγκληματικής ομάδας.
Την τελευταία τετραετία οι αριθμοί των κατασχέσεων αποτελούν ρεκόρ, με τους εμπόρους ναρκωτικών να δέχονται ένα μεγάλο πλήγμα και να χάνουν ένα τεράστιο «μεροκάματο».
Συγκεκριμένα, κατά το 2014-2018 κατασχέθηκαν 4074 φυτά κάνναβης, 1065 κιλά κάνναβης καθώς και ένα τεράστιο αριθμό κιλών κοκαΐνης που αγγίζει τα 330 κιλά. Σε αυτούς τους αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατασχέσεις του 2019, όπου μεταξύ άλλων εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το μεγάλο φορτίο των 15 κιλών κοκαΐνης στη Λακατάμια.
Επίσης, σε αυτή την τετραετία, η ΥΚΑΝ διερεύνησε πέραν των πέντε χιλιάδων υποθέσεων, όπου οι πλύστες εξ αυτών κατέληξαν ενώπιον Δικαστηρίων.
Η Αστυνομία διαμηνύει ότι πρόκειται για ένα συνεχή αγώνα της ΥΚΑΝ, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αξιολογώντας κάθε πληροφορία που φθάνει ενώπιον των Αρχών και πιθανόν να οδηγήσει στα ίχνη διακινητών.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν οι χρήστες κάνναβης, με την μέση ηλικία πρώτης χρήσης στην Κύπρο να είναι 17 ετών και για την κοκαΐνη τα 24 χρόνια.
Ως εκ τούτου, η Αστυνομία θέλοντας να προλάβει και να προστατεύσει τους νέους από την χρήση ναρκωτικών, προχώρησε τη λήψη μέτρων στα σχολεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Μέτρα τα οποία δεν ανακοινώνονται για ευνόητους λόγους, με σκοπό την πρόληψη και την καταστολή.
Ωστόσο η αντιμετώπιση ενός φαινομένου, όπως είναι τα ναρκωτικά, προϋποθέτει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών ούτως ώστε όλοι να συμβάλουν στην προστασία των παιδιών.
Τα ίδια μέτρα, χωρίς να ανακοινωθούν, λήφθηκαν και στην Εθνική Φρουρά, αφού όπως δείχνουν οι έρευνες πολλοί νέοι λόγω στρες και άλλων παραγόντων, μπορεί να καταφύγουν στα ναρκωτικά. Γι’ αυτό το λόγο στο στρατό υπάρχουν και προγράμματα, με τα οποία η Αστυνομία στηρίζει την Εθνική Φρουρά, μέσω της Αρχής Εξαρτήσεων, για να μειωθεί το φαινόμενο.
Το ανθρώπινο πρόσωπο της ΥΚΑΝ και οι εναλλακτικές ποινές
Ως πάρα πολύ δύσκολη και επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η δουλειά των αστυνομικών της ΥΚΑΝ, αφού τα μέλη δέχονται απειλές και ρισκάρουν την ίδια τους την ζωή.
Από τη μια κυνηγάνε τους έμπορους και από την άλλη βλέποντας τον ανθρωπιστικό παράγοντα, προσπαθούν να βοηθήσουν τους χρήστες που στο τέλος καταλήγουν βαποράκια για να εξασφαλίσουν την δόση τους.
Ως εκ τούτου, ως σημαντικότερη αλλαγή χαρακτηρίζεται η νομοθεσία που πέρασε το 2015 για τους χρήστες ναρκωτικών και η οποία έχει τεθεί σε ισχύ. Αυτή αφορά χρήστες οι οποίοι κατηγορούνται αλλά ως εναλλακτική ποινή, παραπέμπονται σε θεραπευτικά κέντρα. Αν καταφέρουν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα αναστέλλεται η υπόθεση τους.
Υπάρχουν ακόμα δυο προγράμματα που εφαρμόζονται. Αυτά που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις μέχρι 15 χρόνων και αυτά που έχουν να κάνουν με άτομα άνω των 15 χρόνων, που έχουν να κάνουν κυρίως με την παρότρυνση ατόμων για θεραπεία.
Σε αρκετές περιπτώσεις η ΥΚΑΝ παρέπεμψε άτομα σε αυτά τα προγράμματα. Ωστόσο από αυτά εξαιρούνται οι έμποροι και αυτοί που διέπραξαν αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης άνω των 10 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Τον έδιωξε η οικογένεια του γιατί ήταν ομοφυλόφιλος, του χαμογέλασαν οι βαρόνοι
- «Τα παιδιά μου, μου μάζευαν τα κουτάλια. Ήθελα να πεθάνω, να λυτρωθούν»
- Χρήστης ναρκωτικών, ετών 12… «Ήθελα να ανήκω κάπου, να είμαι αποδεκτός»
- «Πούλησα την βέρα μου, έφαγα την περιουσία των γονιών μου, έκλεψα τον γιο μου…»