Βίζα για Ευρωπαίους από την 30ή Μαρτίου, σε περίπτωση άτακτου Brexit

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία την 29η Μαρτίου θα σημαίνει πως οι πολίτες της ΕΕ που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, θα χρειάζεται να κάνουν πρώτα αίτηση για βίζα, χωρίς χρέωση.

Αυτό αποκάλυψε τη νύχτα της Δευτέρας το αρμόδιο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα και θα αφορά όσους θα θέλουν να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν στη χώρα.

Όποιος θα θέλει να ζήσει στη Βρετανία για ένα διάστημα θα μπορεί να κάνει αίτηση για τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Προσωρινή Άδεια Παραμονής». Το έγγραφο αυτό θα επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα τριών ετών. Για την απόκτηση αυτής της άδειας θα υπάρχει ένα κόστος, το οποίο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά υπολογίζεται περίπου στις 500 με 600 λίρες, με βάση το σημερινό κόστος για την απόκτηση αντίστοιχων εγγράφων.

Η παραμονή του κάθε Ευρωπαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτή την τριετία θα εξαρτάται από το κατά πόσο θα πληροί τα κριτήρια του μελλοντικού μεταναστευτικού συστήματος που ήδη έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ενός Brexit με συμφωνία οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να ταξιδεύουν και να εγκαθίστανται ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2020. Στο διάστημα αυτό θα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση του δικαιώματος του εγκατεστημένου κατοίκου, που παρέχει το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη χώρα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ είπε ότι, σε περίπτωση ‘no deal’, η κυβέρνηση θα αποκτήσει άμεσα τον έλεγχο των συνόρων της χώρας, κάτι που συνεπάγεται τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης από την ΕΕ «μια για πάντα», ώστε να υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σημείωσε, δε, ότι το μέτρο δεν θα αφορά όσους Ευρωπαίους βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα δικά τους δικαιώματα θα είναι προστατευμένα σε κάθε περίπτωση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έπεσε ο πέλεκυς στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του Δωρόθεου στα Λατσιά-«Επώδυνος θάνατος, υπέδειξαν αναλγησία»
Πατέρας στο Πακιστάν σκότωσε τη 16χρονη κόρη του επειδή αρνούνταν να κλείσει τον λογαριασμό της στο TikTok
Καταπέλτης το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής-Εισηγείται ποινικά αδικήματα για τρείς και πειθαρχικά σε πέντε
Περιπολία των Φοινικούδων από μέλη της αντιοχλαγωγικής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι η Μουρτζούκου ευθύνεται και για τον θάνατο του Παναγιωτάκη-Θέλει ολοκληρωμένη ομολογία
Λαβρόφ και Ρούμπιο συζήτησαν για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στην σύνοδο της ASEAN στη Μαλαισία
Τραμπ: Θα προσφέρουμε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο μέσω του ΝΑΤΟ, έρχεται σημαντική ανακοίνωση για Ρωσία
Αθώοι από το εκ πρώτης όψεως Σήφης και Σπύρος για την δολοφονία Ανδρονίκου-«Καμία μαρτυρία για οργάνωση»
Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της παράνομης δίωξης Σενέρ Λεβέντ από τη Βουλή
Σε δίκη βαρυποινίτης, επιχειρηματίες και δεσμοφύλακας, ελεύθεροι υπό όρους-Δεν εξασφάλισαν μαρτυρία για ναρκωτικά και προστασία