Υπέρ της συνέχισης διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας η Ρουμανική Προεδρία

Η Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ είναι ανοικτή να συνεργαστεί στενά με την κυπριακή πλευρά «προκειμένου να εντοπίσουμε τις καλύτερες λύσεις για τη συνέχιση του διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας, που είναι προς το συμφέρον όλων», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επιτετραμμένη της Ρουμανίας στην Κύπρο, Ντανιέλα Σεζόνοβ-Τάνε.
 
Υπέδειξε πως «χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια συνετή και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία, με δεδομένο το καθεστώς της ως σημαντικού ευρωπαϊκού και ευρω-ατλαντικού εταίρου».
 
Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Τάνε επεσήμανε ακόμη τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα πως η Κύπρος πρέπει να μπορεί να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, να διεξάγει έρευνες και να αναπτύσσει τους υπεράκτιους της πόρους.
 
Σημείωσε πως οι πόροι αυτοί «πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δυο κοινοτήτων όταν επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση» του Κυπριακού, εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη σε μια λύση του προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η κ. Τάνε ανέφερε πως τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
 
Είπε πως κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης οι 27 της ΕΕ απέδειξαν πως είναι ανοικτοί στην εξεύρεση μιας λύσης κατάλληλης και για τις δυο πλευρές. Επεσήμανε πως η θέση των 27 επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία που έχει τύχει διαπραγμάτευσης είναι ισορροπημένη και ανταποκρίνεται καταλλήλως στις ανησυχίες και των δυο πλευρών.
 
Η κ. Τάνε ανέφερε πως κύριοι στόχοι παραμένουν η διατήρηση της ενότητας των 27 μελών της ΕΕ και η προετοιμασία των Ευρωπαίων πολιτών και εταιρειών για μια ομαλή μετάβαση προς την ΕΕ των 27.
 
Είπε πως είναι ουσιώδους σημασίας η εξασφάλιση σαφήνειας και διαφάνειας σε αυτή τη διαδικασία καθώς και συμμόρφωσης με τις Συνθήκες της ΕΕ.
 
Σημείωσε πως η Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ θα αναλύσει τις κατάλληλες προτάσεις μαζί με τους θεσμούς της ΕΕ και τα κράτη μέλη, και πως οποιαδήποτε ενέργεια θα γίνει με βάση τις προσεγγίσεις της ΕΕ και τις αρχές που συμφωνήθηκαν στο επίπεδο των 27 της ΕΕ.
 
Η κ. Τάνε είπε πως οι άλλες μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ αφορούν τον μεγάλο αριθμό εκκρεμούντων θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις κύριες προτεραιότητες για την ‘Ένωση και τους πολίτες της.
 
Πρέπει να προχωρήσουμε με τη νομοθετική διαδικασία, υπάρχουν κάπου 240 προτάσεις που προωθήθηκαν από την Κομισιόν για να υιοθετηθούν μέχρι τις 18 Απριλίου, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο τέλος του παρόντος κύκλου εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα διεξαχθούν ευρωεκλογές στο τέλος Μαΐου, ανέφερε.
 
Επεσήμανε πως το ζήτημα που αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση είναι ίσως αυτό που αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σημειώνοντας πως αποτελεί το κυρίαρχο θέμα για τη Ρουμάνικη Προεδρία.
 
«Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια έγκαιρη συμφωνία για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Χρειαζόμαστε ένα μελλοντικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα αντικατοπτρίζει το πώς βλέπουμε την ΕΕ στο μέλλον, ισορροπημένο και καλά σχεδιασμένο, με βάση τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες μας», υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείσα για τις προτεραιότητες και τους στόχους της Ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2019, η κ. Τάνε υπενθύμισε πως το σύνθημα της Προεδρίας είναι «Συνοχή, μια κοινή ευρωπαϊκή αξία». Επεσήμανε πως αυτή η έννοια καλύπτει πολλές από τις σημερινές πραγματικότητες, εκφράζοντας τη θέση πως οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να είναι πιο ευθυγραμμισμένες με την αρχή της συνοχής μεταξύ των κρατών μελών, των περιφερειών και των πολιτών.
 
Η σύγκλιση, η ασφάλεια, «Η Ευρώπη ως ένας πιο ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας» και «Η Ευρώπη των κοινών αξιών» είναι οι τέσσερις πυλώνες της Ρουμανικής Προεδρίας. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη συνοχή στις πολιτικές δράσεις, και χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν η οικονομική και κοινωνική διάσταση της έννοιας της συνοχής, ανέφερε η κ. Τάνε.
 
‘Όπως είπε, οι κύριοι στόχοι που έχει θέσει η Ρουμανία υπό τον πυλώνα που αφορά τη σύγκλιση περιλαμβάνουν την προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, την ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ, μέσω της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, την προώθηση της ατζέντας της ΕΕ στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα,  την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και βιομηχανίας.
 
Σε ότι αφορά τον στόχο για μια πιο ασφαλή Ευρώπη, η κ. Τάνε υπογράμμισε την ανάγκη για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων αναφορικά με την ασφάλεια και για υποστήριξη των πρωτοβουλιών για συνεργασία σε αυτό τον τομέα. «Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η παραπληροφόρηση έχει καταστεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις δημοκρατίες μας», σημείωσε.
 
Επεσήμανε πως προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του θέματος χρειάζονται κοινές προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ και της κοινωνίας των πολιτών.
 
Η κ. Τάνε ανέφερε πως ο πυλώνας που αφορά την «Ευρώπη ως ένα πιο ισχυρό παγκόσμιο παράγοντα» εξυπακούει δουλειά προς την κατεύθυνση της εδραίωσης του διεθνούς ρόλου της ΕΕ και της προώθησης της πολιτικής  για διεύρυνσή της. Σημείωσε πως η ενθάρρυνση της αλληλεγγύης και πολιτικών  όπως αυτές κατά των διακρίσεων, και η  διασφάλιση ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ορισμένοι από τους στόχους κάτω από τον πυλώνα για «Ευρώπη των κοινών αξιών».
 
Σημείωσε πως ο πυλώνας αυτός στοχεύει να τονώσει την αλληλεγγύη και τη συνοχή, προωθώντας πολιτικές για καταπολέμηση των διακρίσεων, ενθάρρυνση των ίσων ευκαιριών και της ισότιμης μεταχείρισης για άντρες και γυναίκες και αύξηση της εμπλοκής του πολίτη στις ευρωπαϊκές συζητήσεις.
 
«Μια δημοκρατική, δίκαιη και ανεκτική ‘Ένωση αποτελεί το κύριο θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Την ίδια ώρα η προώθηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος πρέπει να γίνει μέσω μιας ενιαίας, χωρίς αποκλεισμούς, και ανοικτής προσέγγισης προς όλα τα κράτη μέλη. Δεν μπορεί να υπάρχουν διαχωρισμοί στην ‘Ένωση και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών», σημείωσε.
 
Διαβεβαίωσε πως «θα ενεργήσουμε ως ένας πραγματικός και έντιμος μεσολαβητής προκειμένου να βρεθούν λύσεις που να καταστήσουν δυνατή την πρόοδο στην ευρωπαϊκή ατζέντα».
 
Η κ. Τάνε ανέφερε πως το πρόγραμμα της Ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό συναντήσεων και γεγονότων, τόσο σε υψηλόβαθμο όσο και σε τεχνικό επίπεδο, που θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Στρασβούργο και το Βουκουρέστι.
 
"Περίπου 1,700 τεχνικές συναντήσεις και 40 συναντήσεις Συμβουλίου σε υπουργικό επίπεδο προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα θα φιλοξενήσουμε εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου στις 9 Μαΐου 2019, 288 συναντήσεις και διοργανώσεις στη Ρουμανία, από τις οποίες 22 άτυπες υπουργικές συνεδρίες στο Βουκουρέστι, 98 συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, 68 συναντήσεις ειδικών και 99 διασκέψεις", σημείωσε.
 
Επίσης, ανέφερε, προβλέπονται διάφορες δράσεις και διοργανώσεις σε πρωτεύουσες κρατών μελών της ΕΕ καθώς και σε τρίτες χώρες, στις οποίες η Ρουμανία θα διασφαλίσει αντιπροσώπευση της ΕΕ.

Ενταξιακή πορεία Τουρκίας - Κυπριακό 
 
Ερωτηθείσα για τη θέση της Ρουμανίας σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το γεγονός ότι η χώρα αυτή δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχίζει να κατέχει μέρος του εδάφους του νησιού, και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ, προβαίνοντας σε προκλήσεις στον χώρο της Μεσογείου, η κ. Τάνε ανέφερε πως η Ρουμανία θα εργαστεί προς την επίτευξη συναίνεσης σε ότι αφορά το θέμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.
 
«Είμαστε ανοικτοί να συνεργαστούμε στενά με την κυπριακή πλευρά προκειμένου να εντοπίσουμε τις καλύτερες λύσεις για τη συνέχιση του διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας, που είναι προς το συμφέρον όλων», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως «χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια συνετή και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία, με δεδομένο το καθεστώς της ως σημαντικού  ευρωπαϊκού και ευρω-ατλαντικού εταίρου».
 
Δεν πρέπει, ανέφερε, «να ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική προσφέρει στους φιλοευρωπαίους Τούρκους πολίτες ελπίδα και πίστη στο μέλλον. Η ΕΕ χρειάζεται να έχει συνεχή διάλογο με την ‘Άγκυρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι είναι ύψιστης σημασίας να διατηρήσουμε ανοικτή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και για να αντισταθμιστεί η ρωσική παρουσία στην περιοχή», ανέφερε.
 
Η Ρουμάνα Επιτετραμμένη υπογράμμισε, ακόμη, πως «υποστηρίζουμε πλήρως μια λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρουμανία θα υποστηρίζει πάντα την κυπριακή θέση και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.
 
Επαίνεσε τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ της ε/κ και της τ/κ ηγεσίας, για την επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, το συντομότερο δυνατό.
 
«Θεωρούμε επίσης ότι η Κύπρος πρέπει να μπορεί να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, να διεξάγει έρευνες και να αναπτύσσει τους υπεράκτιους της πόρους, που πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δυο κοινοτήτων όταν επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση», σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ρουμανίας, η κ. Τάνε ανέφερε πως οι δυο χώρες έχουν πολύ καλές σχέσεις σε όλα τα πεδία, που πάνε πίσω στον 15ο αιώνα όταν οι Κύπριοι άρχισαν να κάνουν εμπόριο με παραδουνάβια πριγκιπάτα.
 
Είπε πως σήμερα η Ρουμανία και η Κύπρος έχουν συχνά παρόμοιες θέσεις στην ΕΕ. "Σε διμερές επίπεδο ο πολιτικός μας διάλογος έχει ενισχυθεί τους τελευταίους 14 μήνες, μέσω των διμερών διαβουλεύσεων που έγιναν μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών τον Νοέμβριο του 2017 και τον Νοέμβριο του 2018", πρόσθεσε.
 
"‘Έχουμε πολύ καλές οικονομικές σχέσεις, με δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωσή τους. Η Κύπρος βρίσκεται στην 4η θέση στον κατάλογο των χωρών που κάνουν επενδύσεις στη Ρουμανία",  επεσήμανε, σημειώνοντας πως οι επενδύσεις αυτές αφορούν τομείς όπως οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών επί θεμάτων χρηματοδότησης και διαχείρισης επιχειρήσεων, οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες, η επισιτιστική βιομηχανία, ο τουρισμός κλπ.
 
Η κ. Τάνε υπογράμμισε τη δυναμική που υπάρχει για συνεργασία στον τουριστικό τομέα. Ανέφερε πως γύρω στους 50 χιλιάδες Ρουμάνους τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2018, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και πως γίνονται και θρησκευτικής φύσεως περιηγήσεις τους στην Κύπρο.
 
Αναφέρθηκε εξάλλου στα αξιοθέατα που μπορούν να επισκεφθούν οι Κύπριοι στη Ρουμανία, σημειώνοντας πως στο Βουκουρέστι υπάρχει πολύ έντονη πολιτιστική ζωή και πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση. Σημείωσε ακόμη πως δυο αεροπορικές εταιρείες, οι Tarom και Blue Air, πραγματοποιούν καθημερινά πτήσης που συνδέουν τη Λάρνακα με την πρωτεύουσα της Ρουμανίας.
 
Η κ. Τάνε είπε πως υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Ρουμάνων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, οι οποίοι έμαθαν τη γλώσσα και έχουν ενσωματωθεί στην κυπριακή κοινωνία.
 
Αυτό αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για στενότερες επαφές και καλύτερη αλληλοκατανόηση των λαών μας. Χρειάζεται να οργανώσουμε κοινά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, ανταλλαγή ομάδων νέων και δασκάλων για περαιτέρω ανάπτυξη του διαλόγου και της συνεργασίας μας, σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα αν η Ρουμανία επιθυμεί τη συμμετοχή της σε μια Τριμερή Συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, η κ. Τάνε απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως ένας από τους πρώτους τομείς αυτής της συνεργασίας μπορεί να είναι τα θέματα της διασποράς, μια ιδέα, όπως είπε, που προωθήθηκε πρόσφατα από τον Προεδρικό Επίτροπο Φώτη Φωτίου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βουκουρέστι, όπου υπέγραψε διμερές Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία σε θέματα διασποράς.
 
Ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιλογή με την οποία να προχωρήσουμε, σημείωσε η κ. Τάνε, επισημαίνοντας πως πέρσι τον Νοέμβριο είχε υπογραφεί επίσης ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της ενέργειας.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Ανανέωση συμφωνίας για ασφάλεια και αστυνομική συνεργασία συμφώνησαν Χαρτσιώτης - Χρυσοχοΐδης
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»
Την ενημέρωση της Βουλής από Κυβέρνηση για συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ ζητά ο Κάρουλλας
Εκνευρισμένο το "υπεξ" με τις ΗΠΑ, προβαίνει σε παραινέσεις-«Τραγελαφική απόφαση»
ΠτΔ: Δεν θα επιτρέψουμε η Κύπρος να χρησιμοποιείται για παράνομη ενέργεια