Διεθνείς αντιδράσεις για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων

Υπό τον τίτλο "Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος" της πΓΔΜ, η εφημερίδα Toronto Star του Καναδά αναφέρει σε κείμενό της για τη χθεσινή εξέλιξη ότι με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τερματίζεται μια διένεξη που κράτησε "σχεδόν τρεις δεκαετίες", έπειτα από την "ψηφοφορία-ορόσημο που ανοίγει τον δρόμο ώστε η μικρή χώρα που μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία να μπει στο NATO".
 
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η συμφωνία εγκρίθηκε με δύο περισσότερες ψήφους από όσες απαιτούνταν, ενώ παρατίθεται η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι "σήμερα είναι μια ιστορική μέρα", καθώς η Ελλάδα "θωρακίζει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής της κληρονομιάς".
 
Στο κείμενο σημειώνεται επίσης πως το κείμενο, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, συνάντησε σφοδρή αντίσταση στο πολιτικό σκηνικό εκατέρωθεν των συνόρων, αλλά η επικύρωσή της ανοίγει τον δρόμο ώστε η Βόρεια Μακεδονία να μπει στο Ατλαντικό Σύμφωνο και, αργότερα, στην ΕΕ.
 
"Επιζήσαντα του Μακεδονικού... και απαράμιλλο διαπραγματευτή" χαρακτηρίζει στον δικό της τίτλο για το θέμα η βελγική εφημερίδα Le Soir τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο κείμενο σημειώνει πως "η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία υιοθέτησαν αμφότερες τη συμφωνία των Πρεσπών", κάτι που χαρακτηρίζει "επιτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προβάλλει ως εγγυητής της σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή" και "αναδεικνύεται σε απαράμιλλο διαπραγματευτή".
 
Η Japan Times, σε κείμενό της με τίτλο "Η Ελλάδα εξετέλεσε μια "επικίνδυνη αποστολή" επικυρώνοντας τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία", που βασίζεται σε τηλεγραφήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, επισημαίνει και αυτή πως η συμφωνία τερματίζει "μια διένεξη που κράτησε δεκαετίες" και "ανοίγει τον δρόμο ώστε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να μπει στην ΕΕ και στο NATO".
 
Η ισπανική εφημερίδα El Pais, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Η ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία με τη Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο για την εισδοχή της στην ΕΕ και το NATO", και υπότιτλο "Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την επικύρωσή της ως "υπόδειγμα συμφιλίωσης"", που βασίζεται κι αυτό κυρίως σε τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, τονίζει ότι η ψηφοφορία στην Αθήνα "τερματίζει μια παλιά διένεξη των δύο γειτονικών χωρών" των Βαλκανίων και επισημαίνει τα συγχαρητήρια τις ευχαριστίες του Ζόραν Ζάεφ στον "φίλο" του Αλέξη Τσίπρα.
 
Για τη γερμανική εφημερίδα Mannheimer Morgen, η επικύρωση της συμφωνίας εν μέρει έγινε δυνατή στη βοήθεια που προσέφεραν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ .
 
Γίνεται λόγος για τη "μοναδική πολιτική πρόοδο που σημειώθηκε σε μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια" και μια ένδειξη πως "η βούληση της ΕΕ όταν είναι ενωμένη" και "η άσκηση της κατάλληλης πίεσης" μπόρεσαν να οδηγήσουν στο "να επιτευχθεί κάτι στα Βαλκάνια".
 
Στο μεταξύ, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 προτείνουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι ηγέτες των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ αντίστοιχα, με κοινή δήλωσή τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηγέτης της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, συγχαίρει επίσης τους δυο πρωθυπουργούς για την ισχυρή πολιτική τους βούληση να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.
 
Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλωσόρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το οποίο οι Έλληνες βουλευτές υποστήριξαν την "ιστορική συμφωνία των Πρεσπών", την οποία συνήψαν τον περασμένο Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ.
 
Την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με αναφορές στις προοπτικές που ανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή και την ΕΕ, χαιρετίζουν μια σειρά από βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες, με αναρτήσεις στο Twitter είτε των επικεφαλής τους είτε των υπουργείων Εξωτερικών τους. 
 
Η Μεγάλη Βρετανία, τόσο μέσω της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όσο και του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση της μακρόχρονης διένεξης, κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή.
 
"Το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν" η Ελλάδα και η πΓΔΜ και οι πρωθυπουργοί τους, εξαίρει o υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας  Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν  και επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επιτρέψει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς και θα ενισχύσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και γενικότερα στην Ευρώπη.
 
Χαιρετίζοντας την κύρωση της Συμφωνίας ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ανέφερε πως "επιτρέπει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να ανοίξουν μια νέα σελίδα σε σχέση με την ΕΕ".
 
"Χαίρομαι που η υπογραφή της Συνθήκης καλής γειτονίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων ακολουθήθηκε με επιτυχία από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων" ανέφερε από τη μεριά της η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.
 
Συγχαρητήρια απέστειλαν επίσης ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα και το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετική είδηση για τις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και για την ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής μας, επισημαίνει ο κ. Μέτα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας χαιρετίζει την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως βασική συμβολή στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση ολόκληρης της περιοχής. Επικροτεί αυτή τη νίκη της διπλωματίας, όπως τη χαρακτηρίζει και σημειώνει πως έρχεται επίσης χάρη στην αδιαμφισβήτητη συμβολή του αλβανικού παράγοντα στην πΓΔΜ.
 
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε για να τον συγχαρεί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως κάνει γνωστό με ανάρτησή της στο Twitter η ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα.
 
Η Ολλανδία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ εκφράζει ευχαριστίες στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την προσπάθεια και την επιμονή τους, θέτοντας ένα παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.
 
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ συγχαίρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα "που έκανε ό,τι χρειαζόταν να γίνει. Σπουδαία ομαδική εργασία με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει ο πρωθυπουργός της Μάλτας. 
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας εκφράζει τα συγχαρητήρια του για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέροντας πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή τόσο για την Ελλάδα και την πΓΔΜ όσο και για την Ευρώπη.

Τα συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Νίκο Κοτζιά, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τζορτζ Κιάμπα, η χώρα του οποίου ασκεί την τρέχουσα εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Συμφωνίας, κάνει λόγο για ένα μεγάλο άλμα για τη σταθερότητα της περιοχής και το ευρωπαϊκό μέλλον της.
 
Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου  χαιρετίζει το βήμα που έγινε προς την πλήρη εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας, η οποία θα συμβάλει στην ευημερία και σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σίρτζαν Νταρμάνοβιτς, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας και για το ευρωατλαντικό μέλλον της πΓΔΜ. 
 
Η Πολωνία διά του υπουργείο Εξωτερικών της χαρακτηρίζει με τη σειρά της ιστορικό επίτευγμα τη σημερινή απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγχαίρει εγκάρδια την Αθήνα και τα Σκόπια, επισημαίνοντας πως είναι κοινή τους για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.
 
Περαιτέρω την επικύρωση της Συμφωνίας χαιρετίζει η Φινλανδία. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών τη βλέπει ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. 
 
Σε ανάλογο ύφος, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ χαρακτηρίζει ιστορική τη σημερινή κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο και ένα εμπνευσμένο παράδειγμα συμφιλίωσης. Επίσης, συγχαίρει την Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού, που ωφελεί ολόκληρη την περιοχή και δίνει την ευκαιρία για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξαίρει την πολιτική βούληση και το θάρρος των ηγετών των δύο χωρών.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους χαιρετίζει με τη σειρά του τη σημερινή κύρωση της Συμφωνίας και κάνει λόγο για λαμπρή στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης. Σημειώνει ακόμα πως τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια έδειξαν μεγάλη αποφασιστικότητα και δέσμευση για συμφιλίωση.
 
"Οι ιστορικές και μελλοντικές αποφάσεις απαιτούν αληθινούς πολιτικούς" τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, αναφερόμενο στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Επίσης, εκφράζει συγχαρητήρια για την επίλυση 27 ετών αδιεξόδου.
 
Ως εξαιρετικά νέα και μια καλή ημέρα για την Αθήνα, τα Σκόπια και όλη την Ευρώπη, σχολιάζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ. 
 
Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέρ Ρέιντερς  τονίζει πως είναι μια ιστορική ημέρα για τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Η Σλοβενία μέσω της πρεσβείας της στην Ελλάδα, συγχαίρει τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και τα Σκόπια για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ωριμότητα, το θάρρος και το όραμά τους, προς όφελος των δυο, της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και ολόκληρης της Ευρώπης.
 
Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έδειξε "όραμα, θάρρος και επιμονή" στην προσπάθειά της να βρει λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρει η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία χαιρετίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
 
Με τον τίτλο "Μια καλή ημέρα για Αθήνα, Σκόπια και την περιοχή" καταγράφει η ελληνική υπηρεσία της DW την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
 
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, "στο Βερολίνο κυβέρνηση και αντιπολίτευση χαιρετίζουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών", δίνουν συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ, ενώ τάσσονται υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, ανακούφιση επικρατεί στη γερμανική κυβέρνηση και στα κόμματα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων.
 
Εξάλλου, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την υπερψήφιση, από το ελληνικό κοινοβούλιο, της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι "θα ενισχύει την ειρήνη και την ασφάλεια" στα Βαλκάνια.
 
Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών "θα ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες συμφιλίωσης στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν", υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες.
 
Ως ελπίδα για τη σταθερότητα σε μια εποχή σύγκρουσης και διαίρεσης χαρακτηρίζει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η Αμάντα Σλοτ, αναλυτής του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον και πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. 
 
Σε δήλωση που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Σλοτ εξέφρασε την ελπίδα πως η συγκεκριμένη συμφωνία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επίλυση άλλων διεθνών διενέξεων. 
 
Με εγκωμιαστικά σχόλια αναφέρονται οι επικεφαλής της Ομάδας Παρατήρησης του ΝΑΤΟ στην αμερικανική Γερουσία για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για μια συμβιβαστική λύση που αποτελεί παράδειγμα για όλη τη διεθνή κοινότητα.
 
Η δήλωση που συνυπογράφεται από τη δημοκρατική γερουσιαστή Τζέιν Σαχίν (Νιου Χάμσαϊρ) και τον ρεπουμπλικανό Τομ Τίλις (Βόρεια Καρολίνα) αναφέρει ότι "η ψήφιση εκ μέρους της Ελλάδας για την επικύρωση και αναγνώριση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή και θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο ανοίγοντας την πόρτα για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραμπ, Μασκ και Κένεντι τρώνε χάμπουργκερ και υπόσχονται: Να ξαναδώσουμε στην Αμερική την υγεία της από... αύριο
Δικάζεται σήμερα ο σύντροφος της 41χρονης εγκύου και ο φίλος του για τη δολοφονία της
Τι σημαίνει η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Νέα σελίδα στην ιστορία με τα δελτία της ΚΥΠ-«Μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το εσωτερικό μέτωπο»
Πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση-Ο ορισμός της «κρίσης» και οι συστάσεις σε πολίτες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει δικηγόρος η άτυχη Ειρήνη, έσβησε δύο εβδομάδες πριν τα γενέθλια της
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατά την πορεία για το Πολυτεχνείο-Έπεσαν μολότοφ στο κέντρο
«Συμπτώσεις» οι πέντε θάνατοι στην Αμαλιάδα-«Πρέπει να πω την αλήθεια στο Ανθρωποκτονιών», λέει η Μουρτζούκου
Συνελήφθη ανήλικος για ξυλοδαρμό στην Κόρινθο-Δεν είχε ταυτότητα