Ψάχνουν κοινή γραμμή για τα τετράμηνα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές
13:30 - 25 Ιανουαρίου 2019

Δεν κατατέθηκαν προτάσεις, υπήρξαν όμως διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στις εξετάσεις τετραμήνων φορείς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του διαλόγου για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης του μαθητή.
Παρόλο που καθηγητές και γονείς, είχαν προ ημερών ετοιμάσει προτάσεις, μετά τη χθεσινή διαφωνία που υπήρξε στις τάξεις της συντεχνίας των καθηγητών, ΟΕΛΜΕΚ, δεν παρουσίασαν την πρότασή τους στη συνάντηση, ωστόσο μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε πως υπάρχουν μεγάλες συγκλίσεις ανάμεσα σε γονείς, μαθητές και καθηγητές.
Ως εκ τούτου, με πρωτοβουλία του προέδρου των οργανωμένων γονιών Μέσης Εκπαίδευσης, ζητήθηκε παράταση δύο βδομάδων ώστε να δοθεί χρονικό περιθώριο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό να κατέλθουν στην επόμενη συνάντηση, η οποία έχει καθοριστεί για τις 8 Φεβρουαρίου, με κοινή πρόταση.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Μαρκάτζιης, ανέφερε πως «έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Έγιναν μερικές τοποθετήσεις από όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκομένους και κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η επιθυμία για να δοθεί μια μικρή παράταση έτσι ώστε να συνεννοηθούν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους. Έτσι δώσαμε μια μικρή προθεσμία και στις 8 Φεβρουαρίου στις εννέα θα έχουμε νέα συνάντηση με τις τελικές απόψεις της κάθε πλευράς».
«Υπάρχει και η δυνατότητα να έχουμε από κάποιους φορείς κοινή τοποθέτηση ούτος ώστε να απλοποιήσουμε τα πράγματα. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και ότι θα βρεθεί μια κοινή συνιστώσα ώστε να προχωρήσουμε με το θέμα», σημείωσε ο κ. Μαρκάτζιης.
Επιπρόσθετα είπε πως, «φαίνεται πως υπάρχουν συγκλίσεις ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η παράταση ζητήθηκε από τους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης. Δόθηκε η παράταση για να συνενωθούν, όσοι θέλουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να έχουμε ένα κοινό σύνολο απόψεων για να προχωρούμε».
Οι γονείς
Από πλευράς τους οι οργανωμένοι γονείς της Μέσης Εκπαίδευσης τόνισαν την ετοιμότητά τους να μπουν σε μια σειρά διαβουλεύσεων με μαθητές και καθηγητές ώστε να καταθέσουν κοινό πλαίσιο παρατηρήσεων στις 8 Φεβρουαρίου.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, σημείωσε πως, «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση. Εμείς τοποθετηθήκαμε σε μια γενική ενημέρωση για το ποιες βασικά είναι οι θέσεις μας. Ακούγοντας και τους άλλους και τους άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους, διαπιστώσαμε πως σε πολλά σημεία υπάρχει σύγκλιση και πως ίσως μέσα από μια συζήτηση να μπορέσουμε να υπάρξει μια κοινή πρόταση, η οποία θα ποθήσει και το διάλογο και την εξέλιξη».
«Ζητήσαμε», συνέχισε ο κ. Νικηφόρου, «παράταση όπου θα διαβουλευτούμε μεταξύ μας, τόσο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, όσο με τους μαθητές σε μια προσπάθεια οι συγκλίσεις να καταγραφούν και αν είναι δυνατόν να έρθουμε στις 8 Φεβρουαρίου με μια κοινή πρόταση».
Η ΟΕΛΜΕΚ
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους ανέφερε πως «ως ΟΕΛΜΕΚ καταθέσαμε σήμερα τις πρώτες απόψεις, τους προβληματισμούς μας. Ζητήσαμε διευκρινήσεις για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα και βέβαια έχουμε θέσει το επίμαχο για εμάς ζήτημα των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων, που αφορά στην ουσία το ευρύτερο Σύστημα Αξιολόγησης του μαθητή».
Σημείωσε δε πως, «θα επανέλθουμε στις 8 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε θα γίνει μια προσπάθεια και με τους εμπλεκόμενους φορείς, τους οργανωμένους γονείς, τους οργανωμένους μαθητές, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για να δούμε αν μπορεί να εξευρεθεί εκείνο το κοινό πλαίσιο, το οποίο να είναι κοινό και μετά να προωθήσουμε εκείνες τις σκέψεις, εκείνες τις προτάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας πάντα ως επίκεντρο το συμφέρον του μαθητή».
Σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της συντεχνίας των καθηγητών για τις εξετάσεις τετραμήνων ο κ. Σωκράτους σημείωσε πως, «η θέση μας όσον αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων έχει παρθεί και είναι δεσμευτική. Είμαστε ενάντια των δύο εξεταστικών περιόδων, είμαστε εναντίον του κλεισίματος των σχολείων για να λειτουργήσουν αυτές οι εξετάσεις. Πρέπει να εξευρεθεί ωστόσο η απαραίτητη φόρμουλα για την αξιολόγηση του μαθητή».
Η ΠΣΕΜ
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), Παναγιώτης Γεωργίου σημείωσε πως, «σήμερα κατατεθήκαν διαφωνίες, εισηγήσεις και έγιναν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Εμείς σαν ΠΣΕΜ, ξεκαθαρίσαμε τη διαφωνία μας για το Σχέδιο Αξιολόγησης από τη στιγμή που προνοεί εξετάσεις ανά τετράμηνο. Αφού κατά εμάς οι εξετάσεις πλην των άλλων αναιρούν τα όσα θετικά περιλαμβάνει το Σχέδιο».
«Θα επιδιώξαμε να υπάρξουν συναντήσεις και με τους άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους, με τους οποίους είδαμε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά ώστε να υπάρξει μια κοινή πρόταση για το καλό του δημόσιου σχολείου και της παιδείας μας», είπε.
Στο τέλος ο κ. Γεωργίου τόνισε πως, «δε καμία περίπτωση το μαθητικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεκτεί την εφαρμογή των συγκεκριμένων εξετάσεων, οι οποίες πρόκειται να αποτελέσουν μια συντηρητική στροφή για την παιδεία του τόπου».
