Η ατζέντα της 7ης Συνόδου Μεσογειακών κρατών που θα γίνει στη Λευκωσία

Το Μεταναστευτικό, το Brexit, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι κλιματικές αλλαγές, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η επερχόμενη 1η Σύνοδος ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου και οι περιφερειακές εξελίξεις, ανάμεσα στις οποίες και το Κυπριακό, θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της 5ης Συνόδου Κορυφής των επτά Νοτίων Χωρών της ΕΕ, (MED7) που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στη Λευκωσία.
 
Στη Σύνοδο συμμετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει εξάλλου διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα - ο οποίος στις 28 Ιανουαρίου θα φθάσει για επίσημη επίσκεψη στο νησί - με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και  με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε.
 
Μιλώντας σήμερα το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της Συνόδου των 7, επισημαίνοντας πως στις συζητήσεις που θα γίνουν, προτεραιότητα θα δοθεί στα θέματα που απασχολούν την ΕΕ. Ανέφερε πως στο τέλος της Συνόδου αναμένεται να υιοθετηθεί μια πολύ ουσιαστική Κοινή Διακήρυξη που θα μεταφέρει τις θέσεις των εφτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ στα θέματα που θα συζητηθούν.
 
Εξάλλου, χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους κ. Κόστα, Μακρόν και Κόντε. Πρόκειται για καθοριστικής σημασίας συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται να συζητηθούν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ανέφερε.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "και η TOTAL και η ENI συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε σε επαφή για να διευρυνθεί η συνεργασία των δυο αυτών χωρών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σίγουρα αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στις δυο διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας (με τους κ. Μακρόν και Κόντε), αλλά και στη Σύνοδο των εφτά Μεσογειακών κρατών". Σημείωσε ακόμη πως στη διμερή συνάντηση με τον κ. Κόντε θα γίνει συζήτηση και για το θέμα του EastMed.
 
Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε πως έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η Σύνοδος των 7, η οποία έχει από πολλές απόψεις ιδιαίτερη σημασία.

Σημειώνεται πως η Ισπανία θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον Υπουργό Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ, αφού ο Πρωθυπουργός της χώρας θα βρίσκεται στο Μεξικό για επίσκεψη. Ο κ. Μπορέλ θα παραμείνει στο νησί και την επομένη θα έχει διαπραγματεύσεις με τον κ. Χριστοδουλίδη.
 
Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «λαμβάνοντας υπόψιν την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην ΕΕ, την κατάσταση όπως δημιουργείται με αφορμή τις συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, πολλά άλλα θέματα και προβλήματα που απασχολούν την ΕΕ και έχουν οδηγήσει σε μια συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης, που αναμένεται να κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της Ρουμανικής Προεδρίας, με μια καθοριστική Σύνοδο των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ που θα γίνει στις 9 Μαΐου στη Ρουμανία με αποκλειστικό αντικείμενο της Μέλλον της Ευρώπης η 5η Σύνοδος των εφτά Μεσογειακών χωρών που θα γίνει στην Κύπρο έχει μια ιδιαίτερη σημασία».
 
Αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα συζητηθεί το θέμα της μετανάστευσης με ειδική έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, ειδικότερα για τις χώρες της Μεσογείου, θα γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τη μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη, ένα καίριο θέμα που συζητήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου».
 
«Την ημερήσια διάταξη θα απασχολήσει επίσης το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, ένα θέμα καθοριστικής σημασίας, και πώς μπορεί η ΕΕ μέσα από κάποιες δράσεις, συνεργασίες, να ενισχύσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία της στα θέματα ενέργειας. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα των κλιματικών αλλαγών, ένα θέμα που έχει μίαν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας και για την Κύπρο», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Πρόσθεσε πως θα συζητηθούν ακόμη το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, το θέμα του Brexit ως επίσης και η επερχόμενη 1η Σύνοδος ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριζε εδώ και καιρό την ανάγκη να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος αυτή και θεωρεί ότι οι εφτά Μεσογειακές χώρες της ΕΕ που γειτνιάζουν με τον Αραβικό κόσμο έχουν ένα ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Στα θέματα συζήτησης, επεσήμανε, περιλαμβάνονται και οι περιφερειακές εξελίξεις, το τι γίνεται στην περιοχή της Μεσογείου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και για το Κυπριακό, αλλά και για άλλες εξελίξεις στην περιοχή μας.
 
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις μετά τη διμερή συνάντηση με τον κ. Μακρόν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αμέσως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας στην Κύπρο συμφωνήθηκε όπως ξεκινήσουν οι συζητήσεις προς πολύ συγκεκριμένες συμφωνίες, ανακοινώσεις, που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών είτε σε θέματα ενέργειας, είτε σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, είτε γενικότερα σε θέματα πολιτικής.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να ανασκοπήσει μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο την πρόοδο που έχει γίνει από την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας μέχρι σήμερα και αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις, σημείωσε.
 
Είπε πως αν αυτό δεν γίνει τώρα, σίγουρα αυτές οι ανακοινώσεις θα γίνουν αμέσως μετά, επισημαίνοντας πως η προεργασία σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα Υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτές τις συζητήσεις έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως η Λευκωσία επιθυμεί όπως οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν έπειτα από διμερείς συνομιλίες στο Παρίσι το αμέσως επόμενο διάστημα, που αναμένεται να γίνουν πριν τα τέλη Μαρτίου, και πως στη διμερή συνάντηση Αναστασιάδη - Μακρόν στη Λευκωσία θα συμμετέχουν επίσης από κυπριακής πλευράς οι Υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Ενέργειας.
 
Ερωτηθείς για το θέμα του EastMed, o Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αυτό σίγουρα θα συζητηθεί στη διμερή συνάντηση με τον κ. Κόντε, αφού η Ιταλία είναι ένα από τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στις διεργασίες όσον αφορά αυτή την προσπάθεια.
 
Ανέφερε πως "αναμένουμε να δούμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στα τέσσερα κράτη για τον συγκεκριμένο αγωγό, που είναι μια από τις επιλογές για να αξιολογηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου".
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει διασύνδεση της Συνόδου των 7 με το Φόρουμ που έχει συσταθεί με χώρες της περιοχής για το φυσικό αέριο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν υπάρχει θεσμική διασύνδεση του MED 7 με την πρωτοβουλία της Αιγύπτου όπως εκδηλώθηκε πρόσφατα με τη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας κάποιων κρατών.
 
Πρόσθεσε πως σίγουρα όμως το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ συνδέεται με τις συζητήσεις που γίνονται στην περιοχή για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων και ότι στην εισαγωγική του παρέμβαση στη Σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει αναφορά και στο συγκεκριμένο θέμα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του Brexit, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως υπάρχει η κοινή θέση των 27 κρατών μελών της ΕΕ. "Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στη Βρετανία. Το θέμα συζητείται συνεχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι θεωρώ πολύ σημαντικό για την ΕΕ ειδικότερα σήμερα με όλα τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση σε επίπεδο 27 κρατών μελών", επεσήμανε.
 
Υπογράμμισε πως με το MED7 δεν προσπαθούν να κάνουν ένα διαφορετικό group εντός της ΕΕ, αλλά επιχειρούν μέσα από ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις να υιοθετήσουν κοινές προσεγγίσεις αφού έχουν κοινές ανησυχίες. Δεν αποσκοπούμε να ανταγωνιστούμε με άλλες ομάδες εντός της ΕΕ, σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορετική προσέγγιση Γαλλίας και Ιταλίας στο Μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως όλες οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πολύ περισσότερο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και στόχος μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει είναι «να καταλήξουμε σε πολύ συγκεκριμένες είτε εισηγήσεις, είτε τοποθετήσεις».
 
Ο στόχος, που είναι απόλυτα εφικτός και δύναται να προκύψει μέσα από τις συζητήσεις και την κοινή διακήρυξη, είναι να υπάρξει κοινή  προσέγγιση των εφτά, ανέφερε. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ζητούμενα στο ζήτημα αυτό είναι ο καταμερισμός του βάρους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (burden sharing) και η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα στα πλαίσια της συζήτησης για τα περιφερειακά θέματα θα ενημερώσει για το Κυπριακό, την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, και θα αναφερθεί στην ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. «Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερη εμπλοκή. Θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει λύσεις σε όλα τα αυτά τα θέματα όπου υπάρχει διαφωνία ή όλα αυτά τα θέματα που οδήγησαν σε αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά», ανέφερε.
 
Είπε πως σε αυτά περιλαμβάνεται και το θέμα της ασφάλειας και τον εγγυήσεων, καθώς και το θέμα της λειτουργικότητας της λύσης, σημειώνοντας πως ενδιαφέρει και την ίδια την ΕΕ να υπάρχει ένας κράτος μέλος που να μην δημιουργεί δυσκολίες και προβλήματα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
 
Ερωτηθείς πώς μπορεί χειροπιαστά να βοηθήσει η ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως στα θέματα όπου υπάρχει διαφωνία η υιοθέτηση του τι ισχύει στην ΕΕ μπορεί να προσφέρει λύσεις. Ανέφερε ακόμη ότι στην Κοινή Διακήρυξη των 7 θα υπάρχει αναφορά και στο Κυπριακό.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε τέλος πως υπάρχει έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και από την Κύπρο και από το εξωτερικό για κάλυψη των εργασιών της Συνόδου.

Δειτε Επισης

Εξελίξεις στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Κάθοδος FBI στην Κύπρο
Διαβήματα Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ηνωμένα Έθνη και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης
Επιμένει με τις προσπάθειες επανέναρξης ο ΠτΔ παρά την τουρκική στάση-Βλέπει θετικά την πρωτοβουλία Γκουτέρες
Λιποθύμησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου
Πλήρη αλληλεγγύη από ΥΠΕΞ στον Ισπανό ομόλογό του για καταστροφικές πλημμύρες
Η διπλή διασύνδεση του Κυπριακού, τα μηνύματα στην Τουρκία και οι αλλαγές του ανέμου
Ικανοποιημένος ο Χριστοδουλίδης-«Αποδίδει η προσπάθεια να μπει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων»
Έλλειμμα 17 δις ΤΛ και προϋπολογισμός 148 δις για το ψευδοκράτος το 2025
Σε ιδιωτικό νοσοκομείο στα κατεχόμενα ο Ουστελ
Συνεχώς δυναμώνουν οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Εξαιρετική χαρακτηρίζει τη συνάντηση το περιβάλλον του Μπάιντεν