Απαντήσεις και διευκρινήσεις από Προεδρία για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Διευκρινήσεις και απαντήσεις όσον αφορά την προωθούμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο δίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Προεδρία της Δημοκρατίας.
 

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας τονίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να ενεργήσει κατ’ αντίθεση των προνοιών του Συντάγματος προκειμένου να γίνει αρεστός, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι ισχυρισμοί ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος εξαιτίας των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, είναι παντελώς αβάσιμοι.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χολωμένος ο Κώστας Κληρίδης-Βολές κατά Υπουργικού και Ανωτάτου
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:
 
Ενόψει των όσων λέγονται και γράφονται κατά τις τελευταίες μέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:
 
1.Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των τριών εξουσιών, εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής, κατοχυρώνοντας την πλήρη ανεξαρτησία μίας εκάστης των εξουσιών. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ενεργήσει κατ’ αντίθεση των προνοιών του Συντάγματος, προκειμένου να γίνει αρεστός.
 
2. Οι ισχυρισμοί πως τάχα η Κυβέρνηση προχωρεί στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος εξαιτίας των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, είναι παντελώς αβάσιμοι και τούτο γιατί:
 
(α)Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το 2013.
 
(β)Η πρώτη μελέτη μεταρρύθμισης υποβλήθηκε από τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 24 Ιουνίου του 2016.

 
Ύστερα από διαβούλευση εκρίθη ότι μια ευρύτερη μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες θα συνέβαλλε στη λήψη ορθότερων αποφάσεων.
 
(γ) Σαν αποτέλεσμα τούτου, το Φεβρουάριο του 2017, Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν εμπεριστατωμένη μελέτη, την οποία παρέδωσαν επισήμως στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Απρίλιο του 2018.
 
(δ) Τον Ιούνιο του 2017, σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά την οποία παρουσίασαν τις εισηγήσεις των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων.
 
(ε) Έκτοτε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε τη νομοτεχνική επεξεργασία των αναγκαίων νομοσχεδίων, τα οποία παρουσίασε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε προ πολλού προγραμματισμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου, 2019, θα παρουσιάσει τα εν λόγω νομοσχέδια στους Δικαστές του Ανωτάτου.
 
3. Επειδή κάποιοι επικρίνουν την Κυβέρνηση για ολιγωρία, χάριν ενημέρωσης αναφέρεται πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης υπερβαίνουν σε ύψος δαπανών τα 120 εκατομμύρια ευρώ, δαπάνες που ήταν απαγορευτικές κατά τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε.

Δειτε Επισης

Εμφύλιος στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εμπλοκής στη σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-Ρήγμα στον Λευκό Οίκο
Συνεχίζεται στις 2 Ιουλίου η δίκη για την υπόθεση πολιτογραφήσεων με τελευταίο μάρτυρα τον ανακριτή
Έντονη αντίδραση Χατζηαβραάμ για αναφορές στη ψευδοβουλή-«Η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της»
Το Λονδίνο εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής του στον πόλεμο
Παραμένουν ως έχουν τα καθήκοντα Αριστοτέλους και Δημητρίου, απαντά Υπ. Άμυνας και Ελεγκτική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοντάδες ισραηλινοί επιστρέφουν στο Ισραήλ και τις οικογένειες τους από το λιμάνι της Λεμεσού
Χειροπέδες σε 22χρονο στη Λεμεσό για την έκρηξη βόμβας σε μπυραρία-Στις πέντε οι συλλήψεις
Η κ. Λαμπριανίδου κουνάει το δάκτυλο στους πάντες εκτός σε αυτούς που ευθύνονται για την διαρροή των στοιχείων
Απομονωμένος ο Χαμενεΐ-Το «ξεδόντιασμα» του στενού του κύκλου, τα λάθη και οι σκιώδεις διάδοχοί του
Κίνδυνοι από πυραύλους και drones για την ασφάλεια πτήσεων σε περιόδους πολέμου