Επανήλθε ο Κ. Κληρίδης: Απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα
10:28 - 19 Ιανουαρίου 2019
Χωρίς τέλος η κρίση στη Δικαιοσύνη που ξέσπασε μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, τις οποίες ενίσχυσε ο αδελφός του, Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με αποτέλεσμα η δικαστική εξουσία να βρίσκεται στο σκαμνί και τίθεται υπό αμφισβήτηση η αμεροληψία και η διαφάνεια της.
Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την παρέμβαση του στα τεκταινόμενα, με την προώθηση συνταγματικής μεταρρύθμισης στο σύστημα Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας επανήλθε εξαπολύοντας νέα πυρά κατά του Προέδρου του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτου.
Ο Κώστας Κληρίδης σε ανακοίνωση του με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, μίλησε για «απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», επιμένοντας στη θέση του για το ρόλο του Μύρωνα Νικολάτου στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα αξιόγραφα της κόρης και αδελφής του.
Όπως αναφέρει ο κ. Κληρίδης στην ανακοίνωση του, «σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επειδή στις 18.12.2015, για την απόσυρση της αγωγής της θυγατέρας του κ. Νικολάτου, η οποία εστρέφετο και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε συγκατατεθεί γραπτώς λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, από αυτό συνάγεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γνώριζε προσωπικά ότι η ενάγουσα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης και απέσυρε την αγωγή της, και πάρα ταύτα, όταν το 2018 εκδικάστηκε η έφεση της Τράπεζας Κύπρου, δεν ήγειρε κανένα θέμα, παρά μόνο το έπραξε μετά την αθωωτική για την Τράπεζα απόφαση».
Κατ΄αρχάς, προσθέτει, «στο έγγραφο απόσυρσης της αγωγής, δεν δίδεται καμμιά πληροφορία ως προς το κατά πόσο συμφωνήθηκε η καταβολή οποιωνδήποτε αποζημιώσεων, ή άλλη λεπτομέρεια».
Αναφέρει, επίσης, ότι «με γενικές οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με τις εκατοντάδες αγωγές κατόχων αξιογράφων, όταν ζητείται η απόσυρση τους εναντίον της Δημοκρατίας, για οποιονδήποτε λόγο, να συγκατατίθεται ασφαλώς η Δημοκρατία μέσω του λειτουργού που χειρίζεται την υπόθεση και να μη ζητούνται έξοδα εναντίον του αποσύροντος».
Επομένως, συνεχίζει ο κ. Κληρίδης, «ουδέποτε στις περιπτώσεις αυτές και σε άλλες παρόμοιες, ζητείται η προσωπική συναίνεση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος και δεν ενημερώνεται είτε εκ των προτέρων, είτε εκ των υστέρων για την απόσυρση κάθε μιάς αγωγής».
«Πέραν επομένως του ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είχε, ή όφειλε να έχει γνώση της διευθέτησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως προφανώς δεν είχε ούτε και η άλλη λειτουργός που χειρίστηκε την Έφεση, το σοβαρό θέμα που παραμένει είναι ότι ο Πρόεδρος του Εφετείου που είχε γνώση, ούτε εξαιρέθηκε, ούτε και έθεσε το θέμα ενώπιον των διαδίκων, ούτε και ο δικηγόρος της Τράπεζας που επίσης γνώριζε τη διευθέτηση τόσο αυτής της υπόθεσης της θυγατρός, όσο και της αδελφής του Προέδρου ανάφερε οτιδήποτε», καταλήγει η ανακοίνωση.