To who is who των έξι υποψηφίων του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές
11:25 - 19 Ιανουαρίου 2019
Επικυρώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μάιου, μέσα από τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας.
Όπως έγραψε ο REPORTER, την προηγούμενη εβδομάδα, θέση στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου επαναδιεκδικεί, ο Νεοκλής Συλικιώτης, ενώ σ΄αυτό θα συμμετέχουν ο βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, και ο Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός, Νιαζί Κιζιλγιουρεκ.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, επικυρώθηκε επίσης η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του γιατρού Δρ.Χρύσανθου (Άθου) Γεωργίου, του νομικού Γιώργου Κουκουμά και της επιστημονικής συνεργάτιδας του κόμματος, η οποία τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στις Βρυξέλλες, Μαρίνα Νικολάου.
Ακολουθούν τα βιογραφικά των υποψηφίων:
Ο Νεοκλής Συλικιώτης είναι 55 χρονών. Γεννήθηκε το 1959 στη Λεμεσό. Είναι νυμφευμένος με την Αδούλα και έχουν ένα γιο, τον Άλκη. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία. Μιλά Γερμανικά και Αγγλικά.
Εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών ‘Ααχεν και της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Κυπριακών Συλλόγων Γερμανίας (ΟΦΚΥΣ), της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος. Από το 1988 έως το 1991 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ).
Ο Νεοκλής υπηρέτησε το νεολαιίστικο κίνημα ως Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ. Το 1995 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και το Δεκέμβριο του 2010 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Από το Δεκέμβριο του 2013 είναι μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ.
Διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ και μέλος του Συμβουλίου Παιδείας της Κύπρου. Από το Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 υπηρέτησε ως Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.
Από το Μάρτιο του 2008 μέχρι το Μάρτιο του 2012 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και από το Μάρτιο του 2012 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήδρευσε στα Συμβούλια Υπουργών στους τομείς της Ενέργειας, Διεθνούς Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας (εσωτερική αγορά και βιομηχανία).
Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από την Αφάνεια. Σήμερα διαμένει στο Μαζωτό. Είναι νυμφευμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν τρία παιδιά. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός φιλόλογος και έφθασε στο βαθμό του Βοηθού Διευθυντή. Το 2011 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας.
Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας, Περιβάλλοντος και Νομικών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας και στη συνέχεια στην Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ για τρία χρόνια. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας. Εκλέγηκε ως επικεφαλής και συντονίζει το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Λάρνακας. Συμμετέχει στο Γραφείο Παιδείας και στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.
Ο Δρ. Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου, γεννήθηκε το 1970 στη Λευκωσία. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.
Αποφοίτησε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Σόφιας το 1997 και συνέχισε για ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006-2007 ήταν ερευνητικός συνεργάτης στην Κλινική Τραύματος στο USC των ΗΠΑ και το 2007 απέκτησε τίτλο PhD. Από το 2013 είναι επίτιμος κλινικός ερευνητικός συνεργάτης του Imperial College του Ηνωμένου Βασιλείου και επίτιμος Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής.
Είναι Ιατρός – Γενικός Χειρουργός και εργάζεται στη Χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Είναι Αντιπρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου και Γραμματέας της Παγκύπριας Εταιρείας Τραυματολογίας και Επείγουσας Χειρουργικής.
Είναι Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου από το 2011 ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2004. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης. Διετέλεσε Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας για το Κυπριακό, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων και Γραμματέας Φοιτητών Εξωτερικού και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2010 και επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Κεντρικής Επιτροπής.
Τέλος, ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας το 2016.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
Είναι Γραμματέας του ΚυπροΚουβανικού Συνδέσμου Φιλίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Αθήνας, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΦΕΚ (Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων) Αθήνας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.
O Niyazi Kizilyurek γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα.
Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο.
Eίναι ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και ο Εθνικισμός. Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα.
Η Μαρίνα Νικολαου είναι επιστημονική συνεργάτιδα του ΑΚΕΛ και τα τελευταία χρόνια εργάζεται υπό αυτή της την ιδιότητα στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την Παλαιστίνιος, μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για την ένωση της Μεσογείου και μέλος της Επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για το ψηφοδέλτιο αποτελεί την κορύφωση μιας πολύμηνης διαδικασίας, την οποία το ΑΚΕΛ ακολούθησε στη βάση του καταστατικού που έχει».
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η διαδικασία ξεκίνησε από τις κομματικές ομάδες βάσης στις οποίες τα μέλη αλλά και φίλοι του κόμματος κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις ευρωεκλογές και τις προτάσεις τους για υποψήφιους για το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ».
«Ο μακρύς κατάλογος των υποψηφίων που προτάθηκαν από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος μαζεύτηκαν κατά επαρχία, έγινε επαφή με όλους τους προτεινόμενους, όσοι αποδέχθηκαν έγινε αξιολόγηση και στάληκαν στην Κεντρική Επιτροπή. Στο επίπεδο του Πολιτικού Γραφείου έγινε χθες μια συζήτηση και αξιολόγηση όσων δέχθηκαν να τρέξουν στη διαδικασία…» πρόσθεσε.
Μετά τη συζήτηση και αξιολόγηση, συνέχισε, τα ονόματα τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής. «Κατόπιν συζήτησης έγινε μυστική ψηφοφορία και τελικά διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο που έχετε μπροστά σας».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το ψηφοδέλτιο πληροί τις προδιαγραφές που το καταστατικό του κόμματος προνοεί αλλά και τις προδιαγραφές του σχεδιασμού που έχουμε κάνει. Δηλαδή, θέλουμε ένα ψηφοδέλτιο που να εκφράζει τη φυσιογνωμία του ΑΚΕΛ, ένα ψηφοδέλτιο που να περιλαμβάνει νέο αίμα, νέους ανθρώπους, ένα ψηφοδέλτιο που να περιλαμβάνει ανθρώπους που γνωρίζουν την Ευρώπη, τα προβλήματα, τα καθήκοντα και την ανάγκη για να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών».
"Το ΑΚΕΛ και σ΄αυτές τις εκλογές θα προβάλει την ανάγκη όπως μέσα από την προοδευτική προσέγγιση και την διεκδίκηση να πετύχουμε και για την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς λαούς αλλά πρωτίστως μέσα από τη διεκδίκηση να πετύχουμε για την Κύπρο μας και το λαό μας», είπε.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι με βάση το νόμο, οι περίπου 72,000 Τ/κ που κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: