Κ. Πετρίδης: Φόβοι ότι μεταξύ των μεταναστών που φθάνουν είναι και τζιχαντιστές

Τον έντονο προβληματισμό του για τις ασταμάτητες ροές μεταναστών και την ραγδαία αύξηση τους τον τελευταίο χρόνο προς την Κύπρο, αλλά και τους φόβους που υπάρχουν, μερικοί από τους μετανάστες να ανήκουν σε ακραίες ισλαμίστικές οργανώσεις, εξέφρασε μιλώντας στον REPORTER ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

O κ. Πετρίδης υποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στάθηκε στο ύψος της όσον αφορά το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των μεγάλων ροών μεταναστών, ωστόσο διαβεβαιώνει πως το Υπουργείο του κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, και προτίθεται να κάνει ακόμα περισσότερα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα, αφού οι ροές είναι αυξημένες κατά πολύ.

«Το 2018 είχαμε σχεδόν 8000 αιτήσεις. Θα φθάσουμε τους χίλιους τον μήνα και αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε υπερβεί κατά πολύ τα όρια μας. Η απορρόφηση από την κοινωνία και την οικονομία μιας νέας πληθυσμιακής οντότητας είναι πάρα πολύ δύσκολη», επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός.

Όσον αφορά τη λύση στο πρόβλημα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επισημαίνει πως δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βρεθεί λύση. «Ελπίζουμε με τη ρουμανική Προεδρία να αλλάξουν κάπως τα πράγματα, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι στην Ευρώπη θεωρούν πως δεν υπάρχει πρόβλημα».
«Εμείς», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, «συνεχίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να τονίζουμε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης και θα πιέσουμε  μαζί με άλλες χώρες για την ολοκλήρωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα περιλαμβάνει τον αυτόματο μηχανισμό κατανομής».

«Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο τις ροές. Αναζητούμε μια προσωρινή λύση για προώθηση αυτών των μεταναστευτικών ροών μέχρι την τελική επίλυση του προβλήματος».

Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, προειδοποίησε πως υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί στην Κύπρο η μουσουλμανική μειονότητα. «Μιλάμε για εποικισμό των κατεχομένων, εδώ, υπάρχει εποικισμός στις ελεύθερες περιοχές».
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν πληροφορίες για το «βιογραφικό» των μεταναστών που φθάνουν στην Κύπρο και γιατί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άντρες, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε πως εξετάζονται δύο ενδεχόμενα.

«Το ένα είναι ότι όντως διώχνουν τους τζιχαντιστές και έρχονται στην Κύπρο. Βάσιμες πληροφορίες δεν έχουμε. Πρέπει να πω ότι η αστυνομία δίνει πολύ μεγαλύτερη προσοχή, γίνονται πολύ καλύτεροι έλεγχοι, έρχονται ειδικοί από το εξωτερικό και ελέγχουν τα κινητά τους, τους κάνουν συνεντεύξεις. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η γενικότερη τάση να φεύγουν πρώτα οι άντρες και στη συνέχεια να προσπαθούν για να μεταφέρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους».

Οι ευθύνες του προβλήματος, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, εντοπίζονται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απεδείχθη ικανή μέχρι στιγμής να προσφέρει λύση, ούτε καν στη διαχείριση του προβλήματος, αφού δεν κατέστη δυνατό να υιοθετηθεί η Διακήρυξη του Δουβλίνου που να περιλαμβάνει τον αυτόματο μηχανισμό ανακατανομής των προσφύγων. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και άλλες, να μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών αυτών των ανθρώπων με όλα τα συνεπαγόμενα προβλήματα, τόσο για αυτούς όσο και για την ίδια τη χώρα».

«Η πραγματική λύση του προσφυγικού βρίσκεται στη Συρία» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων φιλοξενούνται στη χώρα μας διασφαλίζονται και κατοχυρώνονται, με την πολιτική του κράτους να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη και συνεπής με τις διεθνείς και κοινοτικές μας υποχρεώσεις. Τόνισε παράλληλα ότι η στήριξή του κυπριακού λαού στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα μας είναι δεδομένη και ότι ως Πολιτεία θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια και προστασία.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το 2018, 7761 νέοι αιτητές διεθνούς προστασίας εγγράφηκαν στην Κύπρο, σε σύγκριση με 4582 το 2017.

Η πλειοψηφία των αιτητών είναι Σύριοι υπήκοοι. Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Eurostat για το 2018, το υψηλότερο ποσοστό αιτητών διεθνούς προστασίας σε αναλογία πληθυσμού, καταγράφηκε στην Κύπρο (σ.σ 2484 αιτητές ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού).

Το 2018 δόθηκε προσφυγικό καθεστώς σε 191 άτομα (123 υποθέσεις), καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε 1011 άτομα (693 υποθέσεις) ενώ απορρίφθηκαν 1260 άτομα (1196 υποθέσεις). Παράλληλα έκλεισε ο φάκελος 50 ατόμων (47 υποθέσεις) ενώ 699 άτομα (610 περιπτώσεις) έχουν προχωρήσει σε απόσυρση του αιτήματος.

Ενημερωτικά, ένας αιτητής ασύλου που απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό από την Υπηρεσία Ασύλου έχει δικαίωμα προσφυγής ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων ή/και του Διοικητικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων και απορριφθεί έχει και πάλι δικαίωμα να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο. Σε περίπτωση που η αίτηση του απορριφθεί και δευτεροβάθμια (από το Διοικητικό Δικαστήριο), το άτομο θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Δημοκρατία.
 
Οι υποθέσεις που εξετάστηκαν από την Υπηρεσία Ασύλου ανά μήνα
 
 
Οι περιπτώσεις που ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ναυκράτης ανά περιοχή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

Δειτε Επισης

Το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας έχει ήδη υπερβεί τις υφιστάμενες δημογραφικές δυνατότητες
Προσχώρησε στο VOLT η Έφη Ξάνθου-«Είναι πλέον ο πολιτικός μου χώρος»
Μνεία ΥΠΕΞ για το όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη στο Κυπριακό, 25 χρόνια μετά τον θάνατό του
Προσπάθεια νέων τετελεσμένων από Τουρκία-Επιστολή Μόνιμης Αντιπροσώπου της ΚΔ σε Γκουτέρες
Συγκρούεται στην τουρκική αδιαλλαξία η προσπάθεια για εξελίξεις στο Κυπριακό
Το Υπουργικό ενέκρινε συμφωνίες Κύπρου-Ελλάδας για μεταμοσχεύσεις νεφρών και πνευμόνων
Λύση μόνο στη βάση του πλαισίου αποφάσεων του ΣΑ υποστηρίζει ο Ακάνσοϊ
Σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας για ενίσχυση στεγαστικής πολιτικής ενέκρινε το Υπουργικό
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο
Σε καλό δρόμο η Κύπρος για διαδικασία εφαρμογής Συμφώνου για Μετανάστευση