Οι γκάφες της Μπαρτσελόνα απειλούν να στερήσουν πρωτάθλημα και κύπελλο
22:50 - 18 Ιανουαρίου 2019
Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τον 1ο γύρο της Primera Division με διαφορά 5 βαθμών από την Ατλέτικο Μαδρίτης και 10 από τη Ρεάλ, ενώ προκρίθηκε και στα προημιτελικά του Copa del Rey. Κι όμως, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αυτοκαταστραφεί και να χάσει και τα δύο τρόπαια.
Η αφορμή θα μπορούσε να είναι όσα συμβαίνουν με τη χρήση ενός τιμωρημένου παίκτη στον αγώνα κυπέλλου κόντρα στη Λεβάντε, ωστόσο οι αδιανόητες ειδήσεις είναι καταιγιστικές από το 'στρατόπεδο' των 'μπλαουγκράνα'. Τελευταία -χρονικά- εξ αυτών, η συμφωνία με τον Κάρλος Βέλα...
Προσθήκες που δεν προσφέρουν
Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος προκάλεσε πολλά ερωτήματα για τους Καταλανούς σχετικά με τους στόχους, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι αφίξεις, οι οποίες συνοψίζονται στην εξής μία: Χέισον Μουρίγιο.
Ο αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός της φετινής Βαλένθια, με μία συμμετοχή όλη κι όλη, κρίθηκε επαρκής για να αποκτηθεί με τη μορφή δανεισμού από τους 'μπλαουγκράνα'. Μάλιστα, η μετακίνηση αυτή αποδόθηκε στον Ερνέστο Βαλβέρδε, μία από τις ελάχιστες κινήσεις στις οποίες ο προπονητής της ομάδας φέρεται να έχει λόγο.
Η απόκτηση του Κολομβιανού αμυντικού αιτιολογήθηκε από τους πολλούς τραυματισμούς στα στόπερ που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα τη φετινή σεζόν, όμως ουδείς μπορεί να εξηγήσει ενδιαφέρον όπως αυτό που προέκυψε για τον Άλβαρο Μοράτα, έναν επιθετικό που στα 26 του ψάχνει μόνο ρόλο βασικού.
Ο Ισπανός πρώην φορ της Ρεάλ αρνήθηκε να συζητήσει σοβαρά λόγω διαφοράς χρημάτων και λεπτών συμμετοχής, ειδάλλως η Μπαρτσελόνα θα τον ήθελε, πιθανόν ως μελλοντικό διάδοχο του Λουίς Σουάρες που τη φετινή σεζόν παρουσιάζεται βελτιωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες δύο.
Ο Βέλα, όμως, ο οποίος είναι διαθέσιμος και δεν φαίνεται να λέει 'όχι' στην Μπαρτσελόνα. Η 'Sport' αποκάλυψε ότι 'υπάρχει συμφωνία' για τον 29χρονο διεθνή Μεξικανό που από τον περσινό Ιανουάριο άφησε τη Ρεάλ Σοθιεδάδ για να φορέσει τα χρώματα της Λος Άντζελες στο MLS, με την οποία έχει 15 γκολ σε 32 αγώνες.
Ο δανεισμός του Βέλα φαίνεται ότι κρίνεται απαραίτητος μία Μπαρτσελόνα, που στις τελευταίες 3 μεταγραφικές περιόδους έχει αγοράσει από έναν πολύ ακριβό ποδοσφαιριστή για την ίδια θέση. Η αρχή έγινε με τον Ουσμάν Ντεμπελέ το καλοκαίρι του 2017 και με τα γνωστά αποτελέσματα, αφού ο Γάλλος έχει δείξει ορισμένα καλά δείγματα γραφής, ωστόσο τα προβλήματα που προκαλεί είναι εξίσου πολλά, με τον σύλλογο να μην λέει 'όχι' σε πιθανές προτάσεις.
Αν τα 115.000.000 ευρώ (δίχως τα μπόνους) που κατέληξαν στην Ντόρτμουντ κρίνονται πολλά, τα 130.000.000 ευρώ (δίχως τα μπόνους) που κατέληξαν στη Λίβερπουλ 6 μήνες αργότερα για τον Φιλίπε Κοουτίνιο είναι περισσότερα και το ίδιο... σπαταλημένα. Ο Βραζιλιάνος άφησε τη σιγουριά της Λίβερπουλ, βρέθηκε σε ένα ανώτερο επίπεδο ποδοσφαίρου και απέτυχε παταγωδώς στην ένταξή του, τόσο ο ίδιος όσο και ο οργανισμός Μπαρτσελόνα.
Σε όποια θέση κι αν αγωνίστηκε, δεν κατάφερε να αντικαταστήσει τον Αντρές Ινιέστα (όπως αρχικά ήταν ο στόχος), δεν κατόρθωσε να βρει θέση στην ενδεκάδα (μόνο σε 10 αγώνες πρωταθλήματος στη βασική ενδεκάδα φέτος) και ούτε ο Βαλβέρδε μπόρεσε να σκεφτεί κάποιο σύστημα στο οποίο να αξιοποιεί την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου και την 3η πιο ακριβή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Τον καλοκαίρι του 2018, η Μπαρτσελόνα επιχείρησε να κάνει ρελάνς στις αποτυχίες της περσινής σεζόν με έναν παίκτη που απέκτησε πολύ πιο φθηνά, αλλά που συνολικά στην Primera Division έχει αγωνιστεί 97 λεπτά! Ο Βραζιλιάνος Μάλκομ κόστισε 42.000.000 ευρώ μετά από ορισμένες εξαιρετικές σεζόν στην Μπορντό, αποκτήθηκε με την προοπτική της αποχώρησης του Ντεμπελέ και της αναπλήρωσης του κενού του, ωστόσο ούτε αυτός μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να δικαιολογήσει έστω και στο ελάχιστο τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την αγορά του, με τον Λιονέλ Μέσι και τον Σουάρες να τραβούν όλο το 'κουπί' στη δημιουργία και στο σκοράρισμα και φέτος.
Το 'άκυρο' του Ντε Γιονγκ και ο Ραμπιό
Το πρόβλημα της αστοχίας δεν αφορά μόνο τους παίκτες που αποκτήθηκαν, αλλά και αυτούς που χάθηκαν. Μπορεί ο Μοράτα να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία αλλά η απώλειά του να... σώζει τον σύλλογο από ακόμα μία αποτυχημένη μεταγραφή, υπάρχουν όμως και παίκτες που διαθέτουν ταλέντο και προοπτική κι η Μπαρτσελόνα εμφανιζόταν να τους έχει σίγουρους, αλλά τελικά θα τους χάσει!
Ο 21χρονος Ολλανδός Φρένκι ντε Γιονγκ αποτελεί το πιο 'καυτό' όνομα στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία στη θέση του κεντρικού μέσου. Πρόκειται για έναν παίκτη που στον Άγιαξ μοιράζει άρτια το παιχνίδι, προωθείται όποτε τον έχει ανάγκη η ομάδα, βγάζει ασίστ, αλλά και κόβει τον αντίπαλο, αφού είναι επιφορτισμένος με όλα τα καθήκοντα της μεσαίας γραμμής. Το καλοκαίρι του 2018 η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον... πρόγονό του, Αρτούρο Βιδάλ, και το 2019 ετοιμαζόταν να κλείσει τον διεθνή Ολλανδό, μέχρι που οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και οι σχετικά χαμηλές απολαβές που προσέφερε η ομάδα, την κατέστησε αουτσάιντερ.
Ως τέτοιο, κατέφυγε στην έσχατη λύση, παρουσιάζοντας ένα πρότζεκτ παρόμοιο με αυτό που 'γιγάντωσε' τον Μέσι την προηγούμενη δεκαετία, όμως πλέον το απόλυτο φαβορί για την απόκτησή του είναι η Παρί Σεν Ζερμέν (με δεύτερη ομάδα τη Μάντσεστερ Σίτι), η οποία όταν πρωτοακούστηκε ο Ντε Γιονγκ για την Μπαρτσελόνα, δεν βρισκόταν στη λίστα των ενδιαφερομένων!
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, βέβαια, μεσολάβησε η ρήξη με τον... Ντε Γιονγκ των Γάλλων, τον Αντριάν Ραμπιό. Ο ποδοσφαιριστής από πέρυσι ζητούσε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα και προ εβδομάδων ο σύλλογος διέκοψε τις επαφές για την ανανέωση του συμβολαίου του που λήγει το καλοκαίρι, αφού δεν έβρισκαν σημείο επαφής.
Μάλιστα, η Παρί ανακοίνωσε ότι ο παίκτης μπορεί να φύγει από τώρα με 15.000.000 ευρώ, ωστόσο το ίδιο ποσό αξίωσε και η μητέρα - ατζέντης του διεθνή Γάλλου ως πριμ υπογραφής από όποιον σύλλογο τον ζητήσει.
Με την απόκτηση του Ντε Γιονγκ από την Παρί, η Μπαρτσελόνα έχει καταφέρει να ανοίξει χώρο στο ρόστερ και στο μισθολόγιο της Παρί για τον Ολλανδό αν πάρει τον Ραμπιό και μάλιστα προσφέρει στον Γάλλο πιο πολλά χρήματα από όσα η Παρί στον Ολλανδό (ή από όσα έπαιρνε πχ. ο Ινιέστα). Και όλα αυτά αν τελικά δεν χάσει τον Ραμπιό από τη Σίτι που επίσης ενδιαφέρεται.
Όλα αυτά 6 μήνες μετά από την αποτυχία να εξασφαλίσει το 'ναι' του Αντουάν Γκριεζμάν, του μεγάλου αντιπάλου του Μέσι και της Μπαρτσελόνα πλέον στο πρωτάθλημα, μετά από την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο για τη Γιουβέντους. Μία περίπτωση που εξελίχθηκε σε σίριαλ εβδομάδων, με τον Γάλλο πρωταθλητή κόσμου να ανακοινώνει την απόρριψη με ένα βίντεο που γυρίστηκε με παραγωγό τον... Ζεράρ Πικέ, ο οποίος γνώριζε τα πάντα σε αντίθεση με τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα!
Η αμφιλεγόμενη προσφορά του Σεγούρα
Ποιοι είναι αυτοί οι τελευταίοι; Πλην του Βαλβέρδε που δεν φαίνεται να έχει μεγάλο μερίδιο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το ρόστερ της ομάδας, από το καλοκαίρι τον πρώτο λόγο έχει ακόμα ένας πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας το 2008, ο Πεπ Σεγούρα.
Ο Σεγούρα διαδέχθηκε στην 'πυραμίδα' τον Ρόμπερτ Φερνάντεθ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε επιτυχημένες, αλλά και αποτυχημένες μεταγραφές, με συνέπεια να μην συνεχίσει στο πόστο του. Για κάθε Σαμουέλ Ουμτιτί υπήρχε ένας Αντρέ Γκόμες, για κάθε πώληση Νεϊμάρ υπήρχε μία προσθήκη τύπου Νέλσον Σεμέντο για τον Φερνάντεθ.
Η απομάκρυνση του Φερνάντεθ το καλοκαίρι κρίθηκε απαραίτητη από τη διοίκηση του συλλόγου, η οποία προβίβασε τον Σεγούρα, δίνοντάς του και μεταγραφικές αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων. Το αποτέλεσμα ήταν μία στροφή στη μεταγραφική πολιτική σε νεαρούς, φερέλπιδες παίκτες όπως ο Μάλκομ, ο Κλεμάν Λεγκλέ και ο Αρτούρ, ωστόσο και αστοχίες στις πωλήσεις.
Ο Παουλίνιο φερόταν να πωλήθηκε για 50.000.000 ευρώ στην κινεζική Γκουάνγκζου Έβεργκραντ, την ομάδα από την οποία τον απέκτησε -ανεξήγητα- έναν χρόνο νωρίτερα, αν και τελικά αποδείχθηκε πετυχημένη προσθήκη. Προ ημερών έγινε γνωστό ότι ο Βραζιλιάνος μέσος τελικά δεν είχε πωληθεί στους Κινέζους, αλλά είχε παραχωρηθεί δανεικός και η ενεργοποίηση της ρήτρας αποδέσμευσης κόστισε 42.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 8.000.000 ευρώ είναι το κέρδος από τη μη καταβολή μισθού στον Παουλίνιο, όπως εξήγησε η Μπαρτσελόνα...
Το ξεσκαρτάρισμα του καλοκαιριού ήταν τεράστιο, με την Μπαρτσελόνα να εισπράττει συνολικά 87.500.000 ευρώ από τις αποχωρήσεις παικτών που δεν υπολογίζονταν. Ωστόσο, ο Πάκο Αλκάθερ που πήγε δανεικός στην Ντόρτμουντ πωλήθηκε τελικά για μόλις 23.000.000 ευρώ, παρότι έχει εξελιχθεί στον επιθετικό που χρειάζεται τον λιγότερο χρόνο για να σκοράρει στην Bundesliga.
Ο δε Μουνίρ ελ Χανταντί, ο οποίος έμενε ελεύθερος το προσεχές καλοκαίρι, πωλήθηκε τον Ιανουάριο στη Σεβίλλη για το... συμβολικό ποσό του 1.050.000 ευρώ, την ώρα που ο σύλλογος προσφέρει 15.000.000 ευρώ επίσης για παίκτη που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι (Ραμπιό).
Το παραλίγο φιάσκο με το κύπελλο
Τα προβλήματα στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο ίσως δεν είναι τελικά τα μεγαλύτερα για την Μπαρτσελόνα. Ο Ιανουάριος παραδοσιακά είναι μήνας Copa del Rey στην Ισπανία, με τη διεξαγωγή ακόμα και δύο γύρων του θεσμού. Εν προκειμένω, την Πέμπτη η Μπαρτσελόνα ανέτρεψε τα δεδομένα κόντρα στη Λεβάντε και μετά από την εκτός έδρας ήττα με 1-2 στο πρώτο παιχνίδι (σκορ που αδικεί τη Λεβάντε), ήρθε η νίκη με 3-0 και τον Μέσι να αναγκάζεται να αγωνιστεί και σε αυτό το παιχνίδι, ώστε να δώσει τη λύση με ένα γκολ και μία ασίστ.
Το 3-0 παραλίγο να αποδειχθεί μάταιο για τον Μέσι και την Μπαρτσελόνα, αφού μία αβλεψία υπό συνθήκες... Οκτωβρίου 2018 θα έπρεπε να κοστίσει. Στον πρώτο αγώνα, στο 'Θιουδάδ ντε Βαλένθια', ελλείψει στόπερ ο Βαλβέρδε επιστράτευσε τον 19χρονο Τσούμι Μπραντάριθ από τη δεύτερη ομάδα για το 3-5-2 του.
Ο νεαρός ποδοσφαιριστής ήταν τιμωρημένος λόγω καρτών με την Μπαρτσελόνα Β στο πρωτάθλημα, ωστόσο ο Βαλβέρδε τον χρησιμοποίησε κανονικά στον αγώνα του κυπέλλου, πιθανώς αγνοώντας τις πιθανές κυρώσεις που είναι ο αποκλεισμός στα χαρτιά.
Η Ρεάλ Μαδρίτης το γνωρίζει καλά, αφού είχε κάνει περίπου το ίδιο τον Δεκέμβριο του 2015, χρησιμοποιώντας τον τιμωρημένο στο κύπελλο από τη θητεία του στη Βιγιαρεάλ, Ντενίς Τσέρισεβ. Ο Ρώσος επιθετικός κόστισε την παρουσία των 'μερένγκες' στη διοργάνωση και έγινε ο αγαπημένος στην κερκίδα της Μπαρτσελόνα.
Τώρα, όμως, οι Καταλανοί βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση, αν και με μερικές τροποποιήσεις, που ίσως οδηγήσουν και σε διαφορετική μοίρα. Τον Νοέμβριο σημειώθηκε μία αλλαγή κανονισμού στο καταστατικό της διοργάνωσης του κυπέλλου που ορίζει ότι οι ποινές στη Segunda Division δεν εκτίονται στο κύπελλο, αλλά στο πρωτάθλημα.
Αυτό το δεδομένο και η καθυστέρηση της επίσημης αντίδρασης της Λεβάντε (όφειλε να καταθέσει ένσταση εντός 24ώρου, φέρεται να το έκανε αργότερα), απέτρεψαν την τιμωρία αποκλεισμού της Μπαρτσελόνα, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία που υπήρχε μέχρι την έκδοση της απόφασης.
Μία αισιοδοξία, όμως, που είναι αμφίβολο αν πήγαζε από τη γνώση του θέματος, αφού κανένα στέλεχος της ομάδας δεν μιλούσε δημόσια για αλλαγή κανονισμών. Οι τοποθετήσεις αφορούσαν κυρίως στην καθυστέρηση κατάθεσης ένστασης από τη Λεβάντε, η οποία φέρεται να προέκυψε μετά από το δημοσίευμα της El Mundo που αποκάλυπτε το ζήτημα, μία εβδομάδα μετά από τον αγώνα.
Η Μπαρτσελόνα τελικά απέφυγε (ορθώς) την τιμωρία, ωστόσο για 3 μέρες πρωταγωνίστησε σε ένα σίριαλ το οποίο δεν ήταν ανάγκη να το βιώσει σε μία κομβική χρονική στιγμή, όπου ψάχνει παίκτες, δέχεται απανωτά 'χαστούκια' και ενώ φαινομενικά έχει το πάνω χέρι στην κούρσα πρωταθλήματος και κυπέλλου, ίσως τελικά να μοιάζει περισσότερο με γίγαντα με πήλινα πόδια.
ΠΗΓΗ: contra.gr