Παρουσιάστηκε το νέο Εθνικό Σύστημα διακυβέρνησης για Έρευνα και Καινοτομία

Το νέο Εθνικό Σύστημα διακυβέρνησης για Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ) της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάστηκε στην 25η Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία.
 
Σημερινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αναφέρει ότι την παρουσίαση πραγματοποίησαν ο Επικεφαλής Επιστήμονας (Chief Scientist) της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος και ο πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής.
 
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας παρουσίασε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων το Σύστημα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται η συμβολή των πανεπιστημίων στην εθνική στρατηγική για Ε&Κ.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση ο κ. Κόκκινος, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου υιοθετείται ένα σύστημα, το οποίο ενσωματώνει και αντιμετωπίζει, με ενιαίο και ολοκληρωμένο τρόπο, τα θέματα της έρευνας και της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα, ενώ παράλληλα συντονίζει και ενορχηστρώνει τη συνεισφορά όλων των εταίρων στο Εθνικό Σύστημα Ε&Κ. «Η συνένωση των δυνάμεων των βασικών φορέων παραγωγής γνώσης, όπως είναι τα πανεπιστήμια, είναι ουσιαστικής σημασίας. Βασική πρόκληση του νέου συστήματος είναι η χρήση του εξαίρετου ερευνητικού έργου που παράγουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας του τόπου», σημείωσε ο κ. Κόκκινος.
 
 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Φίλιππος Πατσαλής, ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων και εκσυγχρονισμού για το Εθνικό Σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας, με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί το όραμα της Πολιτείας για εξέλιξη της Κύπρου σε περιφερειακό πόλο αριστείας και καινοτομίας». «Μέσα στα νέα αυτά δεδομένα, είναι απαραίτητη η ενεργός εμπλοκή και επαφή με τα πανεπιστήμια, ώστε να υποβοηθηθεί η επίλυση βασικών και διαχρονικών προβλημάτων τους, καθώς και η παραγωγή νέας γνώσης η οποία θα μεταφράζεται σε όφελος για τον τόπο», πρόσθεσε.
 
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν επί τάπητος βασικοί προβληματισμοί της ακαδημαϊκής κοινότητας οι οποίοι αφορούσαν την ανάγκη για υλοποίηση πρωτοποριακής έρευνας χωρίς διακρίσεις, εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και για συνέχιση της στήριξης της βασικής έρευνας, ώστε να διασφαλιστεί η αειφορία του συστήματος έρευνας και καινοτομίας σε βάθος χρόνου.
 
Το νέο σύστημα διακυβέρνησης για Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ) υιοθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών