Η Ευρώπη στην πράξη: Δράσεις Σχολικής & Κοινωνικής Ένταξης  Πολιτική Συνοχής-In4COHESION

Η Πολιτική Συνοχής είναι η βασική πολιτική επενδύσεων της Ε.Ε. και στοχεύει στη στήριξη δημιουργίας θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε όλες τις πόλεις και περιφέρειες της Ε.Ε. 
 
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “In4COHESION-που υλοποιεί η ΙΜΗ, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Enoros Consulting -και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει στην ουσιαστικότερη κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζει η Πολιτική Συνοχής στην Κύπρο.
 
Tο In4COHESION” αποσκοπεί στην επαρκή πληροφόρηση και στην ενθάρρυνση του ανοιχτού διαλόγου, με θέμα την Πολιτική Συνοχής, τα αποτελέσματά της, τον ρόλο της στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε. και το μέλλον της. Επιπλέον, ευελπιστεί στην ενθάρρυνση συμμετοχής των πολιτών στα θέματα που αφορούν την Πολιτική Συνοχής.
 
Μία από τις δράσεις του έργου είναι η πραγματοποίηση συνεντεύξεων από δικαιούχους της Πολιτικής Συνοχής, ώστε να γνωρίσει το ευρύ κοινό ορισμένα παραδείγματα έργων όπως και καλές πρακτικές, μέσα από τα οποία η Πολιτική Συνοχής έχει επιδράσει θετικά στη ζωή και καθημερινότητά του.
 
Ο δρ Νικόλας Γιασουμής, ΕΜΕ Μαθηματικών και Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μίλησε στο IN Business TV, για το πρόγραμμα Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (85%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (15%). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που ολοκληρώνεται το 2023, ανέρχεται στα €29.000.000.

Μεταξύ άλλων, ο δρ Γιασουμής ανέφερε πως: «…βασικός σκοπός του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε είναι η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Εκπαίδευση και στους μαθητές, αφού θα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα και οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα τα επόμενα χρόνια». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα οφέλη από το πρόγραμμα θα είναι πολλαπλά τόσο για τους μαθητές, όσο για την κοινωνία γενικότερα, αφού αναμένεται πως με την ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργηθούν -ανάμεσα σε άλλα- περίπου 750 θέσεις απασχόλησης για νέους επιστήμονες, θα υποστηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες ομάδων του μαθητικού πληθυσμού οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, θα στηριχθούν αλλόγλωσσες οικογένειες σε θέματα έγκαιρης εκμάθησης της Ελληνικής και βελτίωσης των κοινωνικών δεξιοτήτων τους ώστε να διασφαλισθεί η ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
 
Tο έργο ΔΡΑ.Σ.Ε εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή 2014-2020», κάτω από τον Θεματικό Στόχο «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων».
 
Για περισσότερες πληροφορίες - ΙΜΗ, τηλ.: 22505555, events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com