Δεν βλέπει εξελίξεις στο Κυπριακό πριν τον Ιούνιο ο Ακιντζί

Ξεκάθαρο – όπως ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε – είναι το μήνυμά του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, «κάνουμε μια προσπάθεια για μια λύση ισότιμη, στο μέτρο του δυνατού δίκαιη,μένοντας πιστοί στις μέχρι σήμερα συμφωνίες. Ουσία των προσπαθειών για μας είναι η πολιτική ισότητα των πλευρών».
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμπεριφορά της τελευταίας περιόδου που δείχνει ότι η πολιτική ισότητα των Τ/κ δεν έχει αφομοιωθεί. «Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που θα μπορούσε στις προσπάθειες για λύση στην Κύπρο».
 
Θέλουμε ο ΓΓ να γνωρίζει τις ευαισθησίες μας, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι είχε ενημερώσει για το ίδιο θέμα ο ίδιος τον ΓΓ αλλά η ίδια κατάσταση συνεχίζεται. Αναφέρθηκε και στο ότι έχει συναντήσει 3 φορές την Τζέιν Χολ Λουτ για το θέμα των όρων αναφοράς για το οποίο γίνεται προσπάθεια, λέγοντας ότι η βάση μιας δομής με πολιτική ισότητα δεν μπορεί να είναι η απόρριψή της. «Γι’ αυτό ζητήσαμε να μεταφερθεί αυτό στον ΓΓ», από τον οποίο – είπε ο κ. Ακιντζί, περιμένουν να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον στο προσεχές διάστημα στο Κυπριακό, όχι μόνο σε αυτό το ζήτημα (της πολιτικής ισότητας), θεωρώντας ότι αυτό «θα είναι απαραίτητο».
 
Για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Τ/κ ηγέτης υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε αποστείλει επιστολή στον Προεδρεύων του ΣΑ του ΟΗΕ και είχε συζητήσει το θέμα με τον αρμόδιο των ΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές όταν επισκέφθηκε την Κύπρο.
 
Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία – είπε – ήρθε στην Κύπρο το 1964 για 3 μήνες και είναι εδώ για 55 χρόνια. Με την απόφαση 1964, συνέχισε, δυστυχώς οι Ε/κ θεώρησαν ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες στο νησί, αλλά από τότε μέχρι σήμερα έχουν συμβεί πολλά και έχουμε αποκτήσει εμπειρίες. «Λαμβάνοντας αυτά υπόψην η ανάγκη να επαναξιολογηθούν οι όροι εντολής είναι εκεί».
 
Έκανε δε αναφορά σε έκθεση του Μπραχίμι ότι τις διαφορές σε μια περιοχή λύνουν οι πλευρές και όχι οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη. Εδώ, συνέχισε, υπάρχουν δύο πλευρές αλλά συνεχώς λαμβάνεται η άποψη της μιας, χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψην η άλλη πλευρά.
Η δύναμη, είπε, έχει ετήσιο κόστος 54 εκ δολάρια και ένα μέρος αυτού του κόστους πληρώνεται από την ε/κ πλευρά και την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «δημιουργία αδυναμιών που δεν έπρεπε να υπάρχουν». Θεωρεί δε ότι είναι «βλαβερό» το ότι παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια που πέρασαν υπάρχουν επίσημες σχέσεις μόνο με μία πλευρά ενώ η άλλη παραβλέπεται.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ως ο εκλελεγμένος ηγέτης της τ/κ κοινότητας δεν λέει ότι τα ΗΕ πρέπει να σηκωθούν να φύγουν από την Κύπρο και δεν θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να πει κάτι τέτοιο, αλλά «η παρουσία των ΗΕ πρέπει να δημιουργήσει ανησυχία στην ε/κ πλευρά, να μην συμβάλλει στο να συνεχίζει αυτός ο εφησυχασμός (confort zone) για τους Ε/κ και στο να συνεχίσει το υφιστάμενο καθεστώς».
 
Αυτή τη θέση, είπε, μετέφερε σήμερα στην κ. Σπέχαρ, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο της έκθεσης προς τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη δοθεί, αλλά αυτό θα γίνει εντός των επομένων μίας δύο ημερών.
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία Οζερσάι στην Νέα Υόρκη και τις δηλώσεις του εκεί ότι δεν υπάρχει διαδικασία διαπραγματεύσεων αλλά και τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι δεν βλέπει διαπραγματεύσεις μέχρι τον Μάιο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είδε κάποιες λάθος εκφράσεις του κ. Οζερσάι αλλά πουθενά δεν είπε ο «υπεξ» ότι τα ΗΕ πρέπει να φύγουν από την Κύπρο.
 
Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, δεν έχω διαπραγματευτή ανέφερε ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζοντας ότι για να διορίσει διαπραγματευτή  πρέπει να προκύψει ένα πλαίσιο επικεντρωμένο στο αποτέλεσμα που δεν θα έχει ανοικτό τέλος και να προκύψει μια εντατικοποίηση των προσπαθειών σε επίπεδο ηγετών για μια στρατηγική συμφωνία. Δεν υπάρχει μια διαδικασία με την παλιά έννοια όμως υπάρχει μια διερεύνηση του κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει, συνέχισε, λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο η κ. Λουτ μπορεί να έρθει και τέταρτη και πέμπτη φορά.

«Δεν βλέπω εξελίξεις πριν τον Ιούνιο»

Υπάρχουν, πρόσθεσε, κάποια σημάδια ότι στις εγγυήτριες δυνάμεις μπορεί να μην υπάρχουν εξελίξεις μέχρι τον Μάιο λέγοντας ότι στην Τουρκία θα γίνουν τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, τον Μάιο είναι οι ευρωεκλογές και πολύ πιθανόν – όπως είπε – στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με πρόωρες εθνικές εκλογές. «Θα γίνουν δεν θα γίνουν δεν το ξέρω. Εγώ δεν σας λέω για τον Μάιο, σας λέω για τον Ιούνιο, γιατί οι ευρωεκλογές θα γίνουν τέλος Μαΐου. Γι’ αυτό δεν έχουμε δει να υπάρχει κάποια βιασύνη από την κ. Λουτ, ούτε και από την ε/κ πλευρά.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι και ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας έχει μιλήσει για την ανάγκη καλής προετοιμασίας των συνομιλιών, θεωρώντας ο κ. Ακιντζί ότι ούτε η Ελλάδα βιάζεται. Ούτε και ο ίδιος, ανέφερε, είναι υπέρ μιας διαδικασίας που θα ξεκινήσει απλώς για να γίνει και αυτό το λέει από το Κραν Μοντάνα και μετά, ότι πρέπει να είναι μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους, που θα έχει στόχο μια στρατηγική συμφωνία. Είμαστε, είπε, σε μια εποχή όπου δοκιμάζεται η ειλικρίνεια της ε/κ πλευράς στο θέμα εάν πραγματικά θέλουν μια λύση.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι είναι σημαντικό να προκύψουν οι όροι αναφοράς που η κ Λουτ προσπαθεί γι’ αυτό, γραπτώς και αυτοί να γίνουν αποδεκτοί και από τις πέντε πλευρές. Ευχήθηκε δε μέχρι τον Ιούνιο «η εικόνα να έχει διαμορφωθεί» λέγοντας πως η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τον φυσικό πλούτο με τους Τ/κ. Φαίνεται, είπε, ότι αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.

«Το θέμα των υδρογονανθράκων είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος»

Το θέμα των υδρογονανθράκων, συνέχισε, είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος που μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση σε όλη την περιοχή, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ της αναζήτησης φόρμουλων συνεργασίας από τις οποίες όλοι θα βγουν κερδισμένοι και θα συμβάλουν στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.
«Όλα αυτά επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν τον Ιούνιο».
Για την αποχώρηση του Ερχάν Ερτσίν από τη θέση του συμβούλου του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν είναι ευτυχής με αυτή την εξέλιξη αλλά ο ίδιος ήθελε να εμπλακεί σε άλλα σχέδια και έδειξε κατανόηση σε αυτό. Θεωρεί όμως, είπε, πως η αποχώρηση αυτή είναι προσωρινή αφού εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες του ανέφερε ότι θα επιστρέψει να βοηθήσει.
 
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις έρευνες για φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει αφορμή για εντάσεις αλλά ο ίδιος προτιμά να είναι ευκαιρία για συνεργασία. Όλοι λένε ότι δικαίωμα σε αυτό έχουν και οι Τ/κ αλλά μετά την λύση,  είπε προσθέτοντας «πώς θα μπορέσει να υπάρξει λύση όταν είσαι ενάντια στην πιο βασική έννοια μιας λύσης που είναι η πολιτική ισότητα, δεν την αποδέχεσαι, πως θα γίνει η λύση; Αυτά είναι ερωτήματα που μένουν αναπάντητα».
 
Τέσσερα χρόνια πριν, συνέχισε, είχε ζητήσει αυτή η εργασία να αναβληθεί ή να γίνει από κοινού με τους Τ/κ και είχε προτείνει την δημιουργία μιας επιτροπής, να «μοιραστούμε τον πόνο και την ευχαρίστηση. Εάν λες ότι εγώ έχω το απόλυτο δικαίωμα να το κάνω αυτό και κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα γι’ αυτό, τότε και η άλλη πλευρά που έχει δικαιώματα θα ακολουθήσει παρόμοια συμπεριφορά. Και θα αναγνωρίσετε το δικαίωμα να το κάνει». Κρίμα, είπε, που η ε/κ νοοτροπία μας έφερε σε αυτό το σημείο, ευχόμενος «να διορθώσουν σύντομα αυτό το λάθος».
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Ανανέωση συμφωνίας για ασφάλεια και αστυνομική συνεργασία συμφώνησαν Χαρτσιώτης - Χρυσοχοΐδης
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»
Την ενημέρωση της Βουλής από Κυβέρνηση για συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ ζητά ο Κάρουλλας
Εκνευρισμένο το "υπεξ" με τις ΗΠΑ, προβαίνει σε παραινέσεις-«Τραγελαφική απόφαση»
ΠτΔ: Δεν θα επιτρέψουμε η Κύπρος να χρησιμοποιείται για παράνομη ενέργεια
Επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας στα Ψηφίσματα ΣΑ ΟΗΕ για Κυπριακό η Ζαχάροβα
Χαιρετίζει την κατάπαυσης πυρός στη Γάζα η ΚΔ-«Ανοίγει τον δρόμο σε ευρύτερες ειρηνευτικές διεργασίες»