Αυτός είναι ο άνθρωπος που βαφτίζει τα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα (pics & vid)

Εδώ και περίπου 2 χρόνια, όταν πλησιάζει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο βαφτίζεται με κάποιο όνομα... Μία συνήθεια που γίνεται για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 2017 με την Αριάδνη.

Έκτοτε, όποτε έχουμε ένα χαμηλά βαρομετρικά και διαταραχές που αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, κάθε ένα βαφτίζεται με ένα ξεχωριστό όνομα που προέρχεται κυρίως από την αρχαία ελληνική ιστορία και την μυθολογία.

Την επιλογή την κάνουν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο διευθυντής του, ο Κώστας Λαγουβδάρος, ο οποίος σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» είχε εξηγήσει τον λόγο που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί αυτή η τακτική.
Όπως είπε η όλη διαδικασία αποτελεί παλιά «συνήθεια», καθώς κατά τον 19ο αιώνα οι τυφώνες στην Καραϊβική έφεραν το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα εκδήλωσης του φαινόμενου.
 
Η χρήση γυναικείων ονομάτων στις κακοκαιρίες καθιερώθηκε τη δεκαετία του ‘40, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ Ρ. Στιούαρτ, που εκδόθηκε το 1941.
 
Από το 1953, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Οι κατάλογοι αυτοί είχαν μόνο γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά.

 
Στην Ελλάδα, η επιλογή του ονόματος γίνεται τυχαία, χωρίς να έχει καμία σχέση το πρόσωπο με την κατάσταση. Απλά ακολουθείται αλφαβητική σειρά... Τα χιόνια της Τρίτης ήταν αποτέλεσμα του «Τηλέμαχου», ενώ το νέο κύμα με τις βροχές και τους νοτιάδες θα είναι της «Υπάτιας». Αυτό σημαίνει οτι το όνομα του επόμενου φαινομένου θα ξεκινήσει από «Φ».
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η ΕΜΥ δεν υιοθετεί την τακτική αυτή, όμως φαίνεται πως πετυχαίνει τον στόχο της, ο οποίος είναι η πιο εύκολη η μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα-προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.
 
Από το 2001 έχουν υπάρξει πάνω από 430 περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο οι περισσότεροι να θυμούνται πότε έγινε κάποιος από αυτούς. Από το 2017 που μπήκε στην ζωή μας η «Αριάδνη», ο «Ραφαήλ» η «Σοφία», ο «Τηλέμαχος» και οι υπόλοιποι, γίνεται πιο εύκολη η σύνδεσή τους.

Δειτε Επισης

Βρέθηκε βρέφος σε σακούλα δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στον Άλιμο-Προσήχθη η γυναίκα που δηλώνει μητέρα του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες με τον μητροκτόνο μετά τη δολοφονία–Οι πόζες του 21χρονου στα social media
Η τραγική κραυγή του ιερέα που κήδεψε την δολοφονημένη κόρη του στη Λάρισα-«Γιατί παιδί μου;»
Πολιτική αντιπαράθεση μετά τα νέα πορίσματα για τα Τέμπη-Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ
Κατακρεούργησε τη μητέρα του γιατί του είπε πως δεν εργάζεται ο 21χρονος-Έβγαλε βόλτα τα σκυλιά μετά τη δολοφονία
Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα-Αισθητός και στην Κύπρο, προειδοποίηση για τσουνάμι
Τέλος στις θεωρίες για το ξυλόλιο στα Τέμπη-Εκρήγνυνται τα έλαια σιλικόνης, δεν κάηκε η «ύποπτη» ηλεκτρομηχανή
Σοκάρει ο 21χρονος μητροκτόνος-«Με έλεγε τεμπέλη, πήρα ένα κουζινομάχαιρο και την κάρφωσα πολλές φορές»
Πάνω από 25 φορές μαχαίρωσε τη μητέρα του ο 21χρονος-Βρέθηκε σε κάδο το μαχαίρι
Στον θώρακα και την κοιλιά μαχαίρωσε ο 21χρονος τη μητέρα του-Καθάρισε το σπίτι μετά το έγκλημα