Μεγαλύτερη διαφάνεια στην επεξεργασία δεδομένων προβλέπει πρωτόκολλο που υπέγραψε η Κύπρος

Μεγαλύτερη διαφάνεια στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, αλλά και την υποχρέωση να αναφέρονται οι συναφείς παραβιάσεις προβλέπει το Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) που υπέγραψε η Λευκωσία.
 

Μεταξύ άλλων, το «Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία Ατόμων σε σχέση με την αυτόματη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» επεκτείνει τις κατηγορίες ευαίσθητων δεδομένων, που πλέον περιλαμβάνουν γενετικά και βιομετρικά δεδομένα, την ιδιότητα μέλους σε συντεχνία και την εθνοτική καταγωγή.
 
Επίσης ενισχύει τις εξουσίες και την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά και τη νομική βάση για διεθνή συνεργασία.
 
Το Πρωτόκολλο υπέγραψε την Τετάρτη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Σπύρος Αττάς και η Αναπληρώτρια ΓΓ  του ΣτΕ, Γκαμπριέλα Μπαταΐνι-Ντραγκόνι.
 
Σύμφωνα με το ΣτΕ, το Πρωτόκολλο λαμβάνει υπόψη τις νέες προκλήσεις σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που προέκυψαν μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης το 1980.
 
Η Σύμβαση, προστίθεται, είναι η μόνη νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη με παγκόσμια συνάφεια στον τομέα αυτό. Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στον σεβασμό της ιδιωτικότητας που προκύπτουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας και ενισχύει τον μηχανισμό της σύμβασης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της.
 
Λειτουργεί παράλληλα γεφυρωτικά μεταξύ διαφόρων περιοχών του κόσμου και κανονιστικών πλαισίων, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Κανονισμόού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018.

Δειτε Επισης

Παραδίδεται την Παρασκευή το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ-Συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας
Αποφάσισε αξιοποίηση του SAFE η Κύπρος-Αίτημα στις ΗΠΑ για εξασφάλιση αμυντικού υλικού
Η υπόθεση Moυρτζούκου που συγκλόνισε την Ελλάδα-Οι θάνατοι των μωρών, οι τηλεοπτικές εμφανίσεις και η ομολογία
Σώος περισυνελέγη ο Έλληνας ένοπλος φρουρός του Eternity C-Ήταν πάνω από 24 ώρες στη θάλασσα
Καλεί την Κυβέρνηση να στηρίξει τον Λεβέντ απέναντι στην Τουρκία η Ένωση Συντακτών
Βανδάλισαν τα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό-Σήματα αναρχίας και συνθήματα για τις δημόσιες συγκεντρώσεις (pics)
Πίεση στην Τουρκία ζητούν οι Ευρωβουλευτές-«Επωφελής για ΕΕ και Μέση Ανατολή η λύση του Κυπριακού»
Διενεργείται η νεκροτομή στη σορό του 81χρονου που δολοφονήθηκε από το γιο του-Κλειδώνει ο αριθμός τραυμάτων
Πραγματοποιείται πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για την ΑΤΑ-Χρονοδιάγραμμα δέκα ημερών για συγκλίσεις
Γιατί τέθηκε σε αναστολή η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας-Ερωτήματα για τους ιατροδικαστές