Οι εν ψυχρώ δολοφονίες ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στην Μονή έξω από την Κοφίνου (pics)

Οι εν ψυχρώ δολοφονίες μοναχών στη Μονή της Παναγιάς έξω από την Κοφίνου αποτελούν ένα μαύρο στίγμα στην σύγχρονη Κυπριακή ιστορία.

1 Ιανουαρίου 1964... Ομάδα περίπου 12 Τούρκων εξτρεμιστών από την Κοφίνου, έχοντας στην κατοχή τους όπλα, επέδρασαν το πρωί της πρωτοχρονιάς του 1964 στην Μονή της Παναγιάς Γαλακτοτροφούσας, όπου σκότωσαν εν ψυχρώ δυο μοναχούς παλαιοημερολογίτες και ένα δόκιμο μοναχό, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά άλλα 6 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 4 ήταν μέλη της αδελφότητας της Μονής, μεταξύ των οποίων και ο ηγούμενος της.

Η Μονή της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας, έξω από την Κοφίνου. Η Μονή γειτνιάζει με τα χωριά της Κοφίνου (το 1960 αριθμούσε γύρω στους 400 κατοίκους σχεδόν όλοι Τουρκοκύπριοι) και του Αγίου Θεοδώρου.

Όλα ξεκίνησα γύρω στις 9 το πρωί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τα όσα μετέδιδαν τότε τα ΜΜΕ, στη Μονή υπήρχαν εκείνη την ώρα 10 μοναχοί και 2 «λαϊκοί», οι οποίοι ασχολούνταν με διάφορες γεωργικές και οικοδομικές εργασίες.

Οι Τούρκοι οπλοφόροι, προφασιζόμενοι του γεγονότος ότι δήθεν τα σκυλιά της Μονής σκότωσαν τα πρόβατα τους, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία γύρω από τη μονή και άρχισαν να πυροβολούν από διάφορες κατευθύνσεις εναντίων των μοναχών.

Μοναδικός σκοπός των Τούρκων ήταν η στυγερή δολοφονία των μοναχών και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα της επίθεσης τους, που ήταν ο θάνατος τριών μοναχών (μεταξύ τους και ένας 12χρονος δόκιμος μοναχός) και ο τραυματισμός άλλων τεσσάρων καθώς και των δύο λαϊκών που βρίσκονταν στη Μονή.

Τρεις εξ αυτών, τραυματίστηκαν όταν οι εκτελεστές εισήλθαν μέσα στα κελιά της Μονής, και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. 

Τα άλλα μέλη της Μονής κατάφεραν να γλιτώσουν από τα πυρά καθώς κρύφτηκαν κάτω από την Αγία Τράπεζα και άλλοι στην κουζίνα.

Η στυγερή αυτή δολοφονία των μοναχών που συγκλόνισε την Κύπρο, εντασόταν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης που είχε ξεκινήσει με τις δικοινοτικές συγκρούσεις λίγες μέρες πριν, στις 21 Δεκεμβρίου του 1963 στη Λευκωσία με τα «Δεκεμβριανά» και επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν η αποχώρηση από την Κυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων υπουργών και δημοσίων υπαλλήλων και η χάραξη λίγες μέρες μετά, στις 30 Δεκεμβρίου από τους Βρετανούς «ειρηνευτές» της «πράσινης γραμμής» στη Λευκωσία, η οποία θα έμελλε να ήταν το πρώτο στάδιοτης ολοκληρωτικής διχοτόμησης όπως αυτή πραγματοποιήθηκε το 1974. 

Δειτε Επισης

Χαμηλές προσδοκίες Στεφάνου για την συνάντηση στη Νέα Υόρκη-«Να προσέλθουμε με καλή θέληση»
Στο κελίο για έξι μέρες ο 38χρονος για την απόπειρα εμπρησμού στη Λάρνακα
Άφησε ανοιχτό παράθυρο για ποινική κατά πρώην υπουργού και Γ.Δ του Μεταφορών η Ερευνητική-Φόντο η εγκύκλιος του 2017
Επίθεση σε Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ από ΑΚΕΛ για το πόρισμα των ΤΑΚΑΤΑ-«Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο»
Διαβήματα Προέδρου για την δίωξη Σενέρ Λεβέντ-Καλεί τους θεσμούς της ΕΕ να σταματήσουν την Τουρκία
Νύφες ετών έξι... Κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν πριν πάνε σχολείο στην Υεμένη-Η τραγική ιστορία της Γκάντα
Απογοήτευση ΥΠΕΞ για τις ίσες αποστάσεις ΗΕ στις εκθέσεις-Καλωσορίζει τη δέσμευση ΓΓ για επανέναρξη των συνομιλιών
Απολογείται την Κυριακή η Μουτζούκου-Πιθανόν θα εμπλέξει και άλλα άτομα στον θάνατο του Παναγιωτάκη
Βλέπει άνοιγμα νέας σελίδας για την Τουρκία με τον αφοπλισμό του PKK ο Ερντογάν
Όταν το ΤΑΕ (Ε) του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας δεν διαβάζει Ποινική Δικονομία (Κεφ.155)